Tatranská Lomnica FOTO: TASR/Františšek Iván
StoryEditor

Nárast o viac ako 50 percent. Zimná sezóna vo Vysokých Tatrách prekonala očakávania

21.04.2023, 12:04
Autor:
TASRTASR

Od januára do marca zaznamenali v oblasti viac ako 153-tisíc ubytovaných hostí.

Uplynulú zimnú turistickú sezónu hodnotia vo Vysokých Tatrách mimoriadne pozitívne, podľa výkonnej riaditeľky Oblastnej organizácie cestovného ruchu Lucie Blaškovej prekonala očakávania. Od januára do marca zaznamenali v oblasti viac ako 153-tisíc ubytovaných hostí, čo je v porovnaní s predošlou sezónou nárast o viac ako 50 percent.

"Úspešnosť tejto sezóny podčiarkuje najmä to, že sme prekročili aj počet ubytovaných hostí spred covidovej zimy v roku 2019, keď bolo ubytovaných vyše 130-tisíc hostí," konkretizovala Blašková s tým, že pred zimou veľké očakávania nemali.

Pomohol podľa nej aj dostatok technického snehu a aj napriek druhému najteplejšiemu januáru podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu na našom území od roku 1931 tak zostali v plnej prevádzke počas celej sezóny.            

Okrem zvýšeného počtu domácich návštevníkov ich teší podľa nej aj návrat zahraničnej klientely, ktorá tvorila takmer tretinu hostí. Najväčším "skokanom" sú pritom Maďari, ktorých počet sa takmer zdvojnásobil. Blašková to pripísala diaľnici, ale aj marketingu zameranému práve na našich južných susedov. "Druhým prekvapením sú Rumuni, do regiónu sa vo väčších počtoch vrátili turisti z Pobaltia," dodala s tým, že niektoré národnosti zo štatistík vypadli úplne. Chýbajú stále hostia zo vzdialených krajín ako Južná Kórea či Austrália.

Prudký nárast zaznamenali tiež tatranské informačné kancelárie, kým napríklad vo februári 2022 vybavili 1239 klientov, tento rok bol ich počet takmer 2200. Najväčší záujem bol podľa Blaškovej o ľadový dóm na Hrebienku, lyžovačku, ale aj akvaparky, múzeum Tatranského národného parku, interaktívne galérie či atrakcie v podhorí.  

S lyžiarskou sezónou sú spokojní aj v neďalekej Bachledovej doline. Manažér strediska Bachledka Ski & Sun Michal Rusiňák potvrdil, že pocítili najmä návrat turistov z Poľska. Nárast lyžiarov je na úrovni 35 percent, stále však nedosahujú čísla spred pandémie. "Čo sa týka Chodníka korunami stromov, tam bol nárast až o 90 percent," dodal.

Výkonný riaditeľ Strachan Resort Jaroslav Dziak pozitívne hodnotí návrat lyžiarov z okolitých krajín, ktorí predošlé sezóny chýbali, ani tam však nedosiahli návštevnosť zo sezóny 2019/2020.

"Tvrdé covidové opatrenia prinútili našich návštevníkov hľadať iné možnosti na lyžovanie. Zároveň hneď po pandémii sme boli zasiahnutí vojnovým konfliktom na Ukrajine a tiež enormným nárastom energií. Globálny nárast cien spôsobil, že lyžiarske strediská sa stali dostupné opäť pre menší okruh ľudí," skonštatoval Dziak. Priemerná návštevnosť v Ski centrum Strachan bola približne 520 návštevníkov a v Ski centrum Strednica 440.

Správca a mentor viacerých ubytovacích zariadení Tomáš Lukáč v súvislosti s pozitívnymi číslami uviedol, že údaje do výkazov štatistického úradu neboli v minulosti vypĺňané dôsledne.

"Respektíve nie všetky zariadenia boli do výkazov zaradené, čo sa posledné mesiace zmenilo. Tie čísla v absolútnej hodnote vyzerajú prívetivo, s určitosťou však neprekonávajú historicky úspešné roky," uzavrel.

01 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 02 - Modified: 2024-04-13 17:58:39 - Feat.: - Title: Posledná možnosť vidieť Tatranský ľadový dóm. Po víkende ho zatvoria, roztopí sa vo voľnej prírode 03 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 04 - Modified: 2024-04-11 17:57:30 - Feat.: - Title: Grécko ponúka kompenzáciu turistom, ktorí boli vlani evakuovaní z Rodosu 05 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 11:10