Spoločnosť Duslo. FOTO: TASR /Henrich Miššovič
StoryEditor

Chemička Duslo zo skupiny Agrofert vlani vykázala rekordný zisk

21.04.2023, 11:22
Autor:
ČTKČTK

Spoločnosť to vo svojej výročnej správe zdôvodnila hlavne prudkým rastom cien hnojív a technických produktov na trhoch Únie. Zopakovanie minuloročného zisku tento rok Duslo neočakáva.

Slovenská chemička Duslo, ktorá patrí do českej skupiny Agrofert, vlani zvýšila čistý zisk na rekordných 107,79 milióna eur z piatich miliónov eur v roku predchádzajúcom.

Spoločnosť to vo svojej výročnej správe zdôvodnila hlavne prudkým rastom cien hnojív a technických produktov na trhoch Únie. Zopakovanie minuloročného zisku tento rok Duslo neočakáva.

Tržby Dusla vlani v čase výkyvov cien energií stúpli o viac ako tri štvrtiny na 1,02 miliardy eur. Chemička so sídlom v meste Šaľa na juhu Slovenska je v krajine najväčším odberateľom zemného plynu, ktorý tvorí základnú surovinu na výrobu čpavku. Podnik v tejto súvislosti uviedol, že mu pomohla predchádzajúce investície do modernej a menej energeticky náročnej výrobne čpavku.

Minuloročné zdraženie hnojív a technických produktov Duslo zdôvodnilo zákazom dovozu hnojív z Ruska a Bieloruska do Únie, rovnako ako tým, že konkurencia slovenskej chemičky kvôli zdraženiu plynu obmedzila alebo odstavila produkciu čpavku.

Tiež firma Duslo uviedla, že vlani znížila objem výroby hnojív a technických produktov, a to kvôli plánovanej odstávke výrobne čpavku a jej prevádzky na technologickom minime v čase vysokých cien plynu.

Chemička, ktorá zamestnáva zhruba 2000 pracovníkov, v tomto roku očakáva zisk pred zdanením 30,1 milióna eur.

Generálny riaditeľ Dusla Petr Bláha v podnikovom časopise napísal, že spoločnosť po úspešnom roku 2022 zažíva komplikovaný prvý štvrťrok.

Podľa neho kvôli vysokým cenám zemného plynu oproti Spojeným štátom a krajinám v Ázii sa v Európe znížila výroba a predaj minerálnych hnojív a dovoz lacných hnojív do Európy dosiahol rekordné hodnoty.

Chemička tiež kvôli technickým problémom vo výrobe amoniaku musela neplánovane túto výrobňu odstaviť a pri opakovanom nábehu spotrebovala mnoho plynu bez výroby amoniaku.

Vydavateľom Hospodárskych novín a prevádzkovateľom spravodajského portálu www.hnonline.sk je spoločnosť MAFRA Slovakia, a.s., ktorá je súčasťou mediálnej skupiny MAFRA patriacej do koncernu AGROFERT.

01 - Modified: 2024-04-25 21:27:13 - Feat.: - Title: Majiteľ Googlu výrazne zvýšil štvrťročný zisk, prvýkrát vyplatí dividendu 02 - Modified: 2024-04-25 20:54:48 - Feat.: - Title: Microsoft zvýšil štvrťročný zisk o pätinu, tržby prekonali očakávania 03 - Modified: 2024-04-17 14:45:38 - Feat.: - Title: Tragédia vo fabrike Dusla v Šali. Pri páde z lávky zahynul zamestnanec 04 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 05 - Modified: 2024-04-04 08:04:27 - Feat.: - Title: Po historickej strate rekordný zisk. Štátny kolos vďačí za slušný výsledok dvom okolnostiam
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 15:59