Minister životného prostredia Ján Budaj. FOTO: TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Rezort životného prostredia kritizuje vyjadrenie SaS k rozhodnutiu Únie zakázať spaľovacie motory

29.03.2023, 21:31
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo životného prostredia považuje za nepochopiteľné, že takto zmenil postoje práve Richard Sulík, za ktorého pôsobenia vo vláde získalo Slovensko ako investora automobilku VOLVO, ktorá na Slovensko prichádza vyrábať výlučne elektromobily.

Ministerstvo životného prostredia oceňuje, že podľa vyjadrenia Richarda Sulíka, predsedu strany Sloboda a solidarita (SaS), je jeho strana jednoznačne za ochranu životného prostredia. V tomto duchu aj Richard Sulík a SaS v minulosti vystupovali pokiaľ ide o podporu elektromobility. Prinášame reakciu Ministerstva životného prostredia. 

Na Ministerstve hospodárstva vyplácali dotácie na nákup elektroaút. Ministerstvo hospodárstva dotovalo aj výstavbu infraštruktúry pre nabíjanie elektroaút. Heslom bolo, že každý okres dostane ultra rýchlu nabíjačku, najmenej 228 nabíjacích miest. Lákalo investorov na výrobu batérií do elektroaút a hovorilo o plánoch na nové elektrárne. Len nedávno kritizoval bývalý štátny tajomník Galek súčasného ministra hospodárstva Hirmana za to, že nezískal investora do výstavby baterkární pre elektromobily. Teraz ale ohlásil pán predseda SaS, Richard Sulík kritický postoj ku elektomobilite.

Automobilky a elektromobily

Ministerstvo životného prostredia považuje za nepochopiteľné, že takto zmenil postoje práve Richard Sulík, za ktorého pôsobenia vo vláde získalo Slovensko ako investora automobilku VOLVO, ktorá na Slovensko prichádza vyrábať výlučne elektromobily. Pán Sulík vie, že rovnako ako Volvo sú na elektromobily zamerané aj všetky ostatné automobilky, ktoré robia zo Slovenska automobilovú veľmoc.

image

Nervozita okolo bánk dočasne pomohla Slovensku. No všetko preráža Putin (Brífing HN)

Hlásať v tejto situáciu odpor voči elektromobilite je zo strany SaS popretím vlastnej politiky, ktorú robila vo vláde Slovenska. Týmito výrokmi zneisťuje  investorov a renomé stabilnej hospodárskej politiky Slovenska. Tá by nemala šokovať náhlymi zmenami postojov, ale naopak, garantovať investorom stabilitu podnikateľského prostredia.

Ministerstvo životného prostredia upozorňuje, že na tlačovke zo dňa 28.3.2003 odzneli  – popri zmene politiky SaS ku elektromobilite - aj niektoré dezinformácie, ktorých dôsledkom môže byť zavádzanie občanov Slovenskej republiky.  Strana SaS (poslanec Oravec) totiž tvrdila, že v EÚ sa rozhodlo o tom, že naši občania budú môcť v budúcnosti – pričom reč bola o období po roku 2035 - jazdiť iba elektromobilmi. To nie je pravdou.

Tak isto nie je pravdou, že po roku 2035 už nebudú v EÚ jazdiť autá so spaľovacími motormi. Autá so spaľovacími motormi (benzínovými, či naftovými), ktoré si občania kúpia od teraz až do roku 2035  sa budú využívať aj po tomto dátume -  a to až do skončenia doby ich životnosti, tzn. ďalších desať a viac rokov.

 

Na spomínanej tlačovke vystúpil aj pán poslanec Galek, ktorý predstavil názor, že určením roku 2035 ako dátumu, po ktorom už budú mať nové autá elektrický pohon, dôjde k zlikvidovaniu domáceho (automobilového) priemyslu a že "Slovensko na to škaredo doplatí". Na jedno, ani druhé tvrdenie nie je žiaden dôvod. Keďže všetky tunajšie automobilky už dnes vyrábajú autá s elektrickým pohonom, elektromobilita prinesie Slovensku hospodársky rozvoj.

Negatívne následky

"Škaredo doplatiť" by sme mohli práve na to, ak by sme tento trend brzdili. Pokiaľ by Slovensko ako jeden z veľkých výrobcov automobilov odmietalo elektromobilitu, odstrašilo by  podľa ministra životného prostredia Jána Budaja investorov a svoj trhový priestor by nezmyselne prenechalo pre tretie krajiny (napríklad Čínu).

Ministerstvo pripomína aj to, že mobilita stojaca na dodávkach ropy nás robí závislými  na Ruskej federácii, ktorá to využíva ako nástroj svojho vojnového úsilia voči Západu. Práve preto by malo Slovensko vítať znižovanie  využívania fosílnych surovín, pretože tým sa  stane bezpečnejším a odolnejším voči tlakom Ruskej federácie.  

image

Sporné toky peňazí u Budaja za teplý vzduch. Štát získal 284 miliónov, no chváli sa vratkou 22 miliónov

Rezort so stranou SaS súhlasí v tom, že predchádzajúce vlády, osobitne ministri hospodárstva a dopravy, nepripravovali Slovensko na elektromobilitu tak, ako sa to dialo v iných štátoch. "Aj preto je infraštruktúra v porovnaní s krajinami západnej Európy takou zaostalou. Slovensko preto už nesmie iba pasívne čakať na rok 2035 a domnievať sa, že infraštruktúra vznikne bez cieľavedomej podpory vlády SR. Ale základom je, aby Slovensko nespochybňovalo úsilie automobiliek v ich modernizácii, ani nekonzervovalo fosílnu éru, ktorej klimatické dôsledky ohrozujú prežitie sveta," podčiarkol Ján Budaj.

Ministerstvo životného prostredia plánuje usporiadať diskusie s kritikmi, aj s podporovateľmi elektromobility s cieľom nájsť riešenia, ktorými sa Slovensko zbaví zaostávania v príprave infraštruktúry, a pripraví sa na  technologický prechod od fosílnych palív k bezemisnej mobilite. Pozve na ne aj členov Výboru NRSR pre európske záležitosti, resp. expertov politických strán a tiež zástupcov automobilového priemyslu.

01 - Modified: 2023-03-28 13:19:25 - Feat.: 1 - Title: Heger poveril rezorty riešiť situáciu v Moravanoch, kde hrozí znečistenie pôdy 02 - Modified: 2023-03-25 09:54:44 - Feat.: 1 - Title: Stomiliónový kontroverzný projekt na juhu Slovenska sa pohol. Zelenú mu dali u Budaja 03 - Modified: 2023-03-25 09:20:28 - Feat.: 1 - Title: Banské múzeum zničil požiar a nemá poistku, podľa Ministerstva životného prostredia má právnu subjektivitu
01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 03 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:17