Milan Krajniak. FOTO: HN/Marek Daňo
StoryEditor

Sociálne najzraniteľnejší a rodiny dostanú balíčky pomoci spolu za 5,3 milióna eur, potvrdil Krajniak

23.03.2023, 12:13
Autor:
TASRTASR

Balíčky príjemcovia dostanú v marci a apríli. Naším cieľom je pomáhať takouto formou niekoľkokrát za rok. Sme schopní podať pomocnú ruku tisíckam rodín, uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny s partnerskými organizáciami začali rozdávať potravinové a hygienické balíčky primárne sociálne najzraniteľnejším osobám a rodinám s nezaopatrenými deťmi, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi. Rezort práce pripravil v rámci jarnej distribúcie potravinovej a materiálnej pomoci 95 829 potravinových a 65 448 hygienických balíčkov spolu za 5,3 milióna eur. Vo štvrtok o tom informovalo ÚPSVR.

Uvedené balíčky príjemcovia dostanú v marci a apríli. "Naším cieľom je pomáhať takouto formou niekoľkokrát za rok. Sme schopní podať pomocnú ruku tisíckam rodín," uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Potravinové balíčky dostanú poberatelia, ktorým sa vyplatila dávka v hmotnej núdzi v januári, vysvetlilo ústredie práce. Jednotlivec má nárok na jeden potravinový balíček. Rodina s jedným či dvoma nezaopatreným deťmi má nárok na dva potravinové balíčky a rodina s tromi a viac nezaopatrenými deťmi na tri potravinové balíčky.

image

Rodičovský bonus 2023: Pozrite sa, ako si presne vyrátať, koľko eur dostanete k dôchodku navyše

V balíčku nájdu napríklad múku, cukor, olej, šošovicu, ryžu, cestoviny či konzervovanú zeleninu, ovocie a mäso. V hygienických balíčkoch sú prípravky na pranie, umývanie a udržiavanie osobnej hygieny, vymenovalo ÚPSVR. Rodina s jedným nezaopatreným dieťaťom má nárok na dva hygienické balíčky, rodina s dvomi deťmi na tri hygienické balíčky a rodina s tromi a viac deťmi na štyri hygienické balíčky.

"Ľudia, ktorým sú balíčky určené, nemusia o túto pomoc žiadať. Spolu s partnermi im ich dodáme tak, aby to bolo čo najbližšie k miestu ich bydliska a s ohľadom na ich súkromie," uviedol generálny riaditeľ ústredia práce Karol Zimmer.

"Už včera odovzdali naši partneri prvé potravinové balíčky vo Zvolene. A dnes napríklad prebieha distribúcia potravinových aj hygienických balíčkov vo viacerých obciach okresu Rimavská Sobota," dodal Zimmer. "Do konca tohto mesiaca dostanú ľudia balíčky v ďalších desiatkach obcí po celom Slovensku. Verím, že tento rok sa nám podarí uskutočniť ešte dve podobné distribúcie potravinovej a materiálnej pomoci," uzavrel.

image

Krajniak: Miera evidovanej nezamestnanosti vo februári klesla

Najviac potravinových balíčkov pôjde do okresu Rimavská Sobota, a to 5440, nasledujú okresy Spišská Nová Ves, Košice-okolie, Trebišov a päticu okresov s najvyšším počtom potravinových balíčkov uzatvára Kežmarok, vymenovalo ústredie práce. Hygienických balíčkov je najviac vyčlenených pre okres Rimavská Sobota, a to 4119. Nasledujú okresy Spišská Nová Ves, Košice-okolie, Trebišov a päticu okresov s najvyšším počtom hygienických balíčkov uzatvára Kežmarok.

Potravinové a hygienické balíčky sa distribuujú v rámci európskeho Operačného programu potravinovej a základnej materiálnej pomoci, ktorý Európska komisia schválila v roku 2014. Tento operačný program je financovaný z Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby, uzavrelo ÚPSVR.

01 - Modified: 2023-03-22 11:56:59 - Feat.: 0 - Title: Rodičovský bonus 2023: Pozrite sa, ako si presne vyrátať, koľko eur dostanete k dôchodku navyše 02 - Modified: 2023-03-25 22:50:03 - Feat.: 1 - Title: Otočka v top sektore na Slovensku. Najprv zvažovali prepúšťanie, teraz lákajú na niekoľkotisícové platy 03 - Modified: 2023-03-21 10:43:40 - Feat.: 1 - Title: Sociálna poisťovňa začala rozhodovať o nároku na rodičovský dôchodok
01 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 02 - Modified: 2024-03-11 16:46:07 - Feat.: - Title: Krajniak v HNtelevízii: Kresťania nemôžu byť len asistentmi Smeru a PS, KDH by nemalo chodiť na protesty 03 - Modified: 2024-02-27 14:49:43 - Feat.: - Title: Krajniak bude lídrom kandidátky Kresťanskej únie v eurovoľbách. Chce, aby ľudia mali alternatívu 04 - Modified: 2023-11-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Mnohých Slovákov rozdrapí, no fakty hovoria jasne. Deti v rodinách s dvomi otcami sú lepšie vychované a šťastnejšie 05 - Modified: 2023-09-20 10:32:24 - Feat.: - Title: Duel: Ódorova vláda pozýva migrantov, dajme ich do táborov, tvrdí Krajniak. Populizmus, klameš, reaguje Naď
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:20