Generálny riaditeľ Eximbanky Marián Janočko. FOTO: Eximbanka
StoryEditor

Firmám sa otvárajú príležitosti v rozvíjajúcich sa krajinách, tvrdí Eximbanka. Môžu získať finančnú podporu

09.03.2023, 09:52
Autor:
TASRTASR

Jednou z možností je zapojenie firiem do otvorených medzinárodných tendrov. Eximbanka ich pravidelne sleduje a exportérom vyhľadáva obchodné príležitosti, ktoré zodpovedajú ich produktovému portfóliu.

Exportno-importná banka Slovenskej republiky (Eximbanka) prináša slovenským exportérom v rámci agendy rozvojovej spolupráce príležitosti expandovať a uspieť na trhoch rozvíjajúcich sa krajín. Firmám tak otvára dvere na zaujímavé teritóriá, s možnosťou získať finančnú podporu Eximbanky alebo rôznych medzinárodných finančných inštitúcií. Informovala o tom Katarína Poláková z odboru komunikácie a medzinárodných vzťahov banky.

Jednou z možností je zapojenie firiem do otvorených medzinárodných tendrov. Eximbanka ich pravidelne sleduje a exportérom vyhľadáva obchodné príležitosti, ktoré zodpovedajú ich produktovému portfóliu. Účasť v medzinárodných tendroch môže pomôcť firmám lepšie sa presadiť na zahraničných trhoch a zároveň nájsť nových obchodných partnerov. Jednou z výhod je aj možnosť získať finančnú podporu medzinárodných finančných inštitúcií, ako sú Svetová banka, Európska investičná banka či Európska banka pre obnovu a rozvoj.

image

Šéfka EXIMBANKY pre HN: Vojna na Ukrajine výrazne zasiahla do podnikania aj niektorým slovenským exportérom

"Prostredníctvom rozvojových projektov a podpory zo strany Eximbanky SR majú slovenské firmy priestor naplno realizovať svoje exportné aktivity na rozvíjajúce sa trhy, kde je očakávaný značný dopyt po tomto type projektov," priblížila riaditeľka odboru komunikácie a medzinárodných vzťahov banky Diana Polónyi.

Ďalšou možnosťou pre slovenských vývozcov sú zvýhodnené vývozné úvery od Eximbanky. Tento typ úveru ponúka zvýhodnenie pre zahraničného odberateľa, teda partnera slovenského exportéra vo vybraných rozvojových krajinách. "Náš podnikateľ tak môže predajom svojich tovarov a služieb za zvýhodnených podmienok získať značnú konkurenčnú výhodu. Projekty však musia mať preukázateľný rozvojový aspekt," informovala banka.

image

Slovenská Eximbanka prinesie štátu milióny, čistý zisk by sa mal ešte zvýšiť

Tieto pôžičky majú flexibilnejšie a výhodnejšie podmienky oproti bežným úverom. Môže to mať formu zvýhodnenia úrokovej sadzby, príspevku na splatenie časti úveru, predĺženia splatnosti alebo odkladu prvej splátky istiny. Medzi sektorové priority patria napríklad potravinová bezpečnosť a poľnohospodárstvo, vodné a odpadové hospodárstvo, vzdelávanie, zdravotníctvo, energetická bezpečnosť či infraštruktúra.

Eximbanka so slovenskými firmami zároveň zdieľa expertízu a know-how. "Našou ambíciou je nielen zvyšovať povedomie o príležitostiach pre slovenské podniky podieľať sa na projektoch v krajinách, kde je významný rozvojový potenciál, ale približovať im aj výhody a odkrývať potenciál, ktorý rozvojová spolupráca prináša," dodala Polónyi.

01 - Modified: 2023-02-04 11:58:00 - Feat.: 1 - Title: Finančné inštitúcie na Slovensku odviedli vlani na daniach medziročne o 80 miliónov viac 02 - Modified: 2022-12-29 10:40:31 - Feat.: 1 - Title: Novým generálnym riaditeľom Eximbanky sa stal Marián Janočko 03 - Modified: 2022-11-29 13:28:37 - Feat.: 0 - Title: Šéfka EXIMBANKY pre HN: Vojna na Ukrajine výrazne zasiahla do podnikania aj niektorým slovenským exportérom 04 - Modified: 2022-10-18 11:41:44 - Feat.: 1 - Title: Slovenská Eximbanka prinesie štátu milióny, čistý zisk by sa mal ešte zvýšiť
01 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-12 16:06:16 - Feat.: - Title: Holandsko prisľúbilo Ukrajine dodatočnú podporu vo výške jednej miliardy eur 04 - Modified: 2024-03-28 17:20:51 - Feat.: - Title: Najlepší priateľ Izraela v Európe: Maďarský prezident vyjadril podporu Jeruzalemu pri práve na suverenitu 05 - Modified: 2024-03-27 19:12:37 - Feat.: - Title: Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave zišli stovky ľudí. Vytvorili živú reťaz okolo rozhlasu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:40