Japonská veľrybárska firma Kyodo Senpaku uviedla tento týždeň v luxusnej štvrti Jokohamy do prevádzky tri predajné automaty s ponukou sašimi, steakov a slaniny z veľrýb. Dúfa, že jej to pomôže oživiť predaj potravín, ktoré sú dlhodobo na ústupe a ktorým sa mnohé supermarkety vyhýbajú. Informujeme o tom na základe správy Reuters.
Nové zariadenia
Firma nedávno zriadila dve podobné zariadenia v Tokiu, budúci mesiac plánuje uviesť do prevádzky štvrté v Osake. Dúfa, že v priebehu nasledujúcich piatich rokov sa ich počet rozrastie na sto.
Ponúkané produkty sú najmä z veľrýb ulovených v Japonsku, uviedol hovorca spoločnosti.
A hoci v krajine panuje názor, že konzumácia veľrýb je súčasťou japonskej kultúry, ich spotreba, ktorá vyvrcholila začiatkom 60. rokov 20. storočia, neustále klesá, keďže sa na trhu objavili iné a cenovo dostupné zdroje bielkovín.
Vládne údaje ukázali, že spotreba veľrybieho mäsa v Japonsku v roku 2021 predstavovala len 1000 ton v porovnaní s 2,6 milióna ton kuracieho mäsa a 1,27 milióna ton hovädzieho mäsa. Na svojom vrchole v roku 1962 bola ročná spotreba veľrybieho mäsa 233-tisíc ton.
"Problematický biznis"
Ochranári tvrdia, že kroky veľrybárov na podporu predaja tohto mäsa sú zúfalými pokusmi oživiť záujem o "problematický biznis".
"Mnohí Japonci ho nikdy neochutnali. Ako teda môže ísť o niečo, čo nazývate celonárodnou kultúrou, ak sa na tom nikto v skutočnosti nezúčastňuje?" pýta sa Katrin Matthesová z globálnej charitatívnej organizácie na ochranu veľrýb a delfínov (Whale and Dolphin Conservation, WDC).
Medzinárodná veľrybárska komisia, globálny orgán, ktorý dohliada na ich ochranu, zakázala komerčný lov veľrýb v roku 1986 po tom, ako sa niektoré druhy priblížili k vyhynutiu.
Japonsko však pokračovalo v love veľrýb na výskumné účely. Vystúpilo z IWC a v roku 2019 obnovilo komerčný lov veľrýb.
Niektorí okoloidúci po uvedení predajných automatov do prevádzky povedali, že by boli ochotní kúpiť si pochúťky z veľryby, ale len ak by to mali po ceste. Vybrať sa vyslovene z tohto dôvodu k automatom by sa im nechcelo.
Zástancovia veľrybieho mäsa poukazujú na vysoký obsah bielkovín a nízku uhlíkovú stopu v porovnaní s inými druhmi mäsa.