Ilustračná fotografia. FOTO: HN/Archív
StoryEditor

Slováci chcú čoraz častejšie nakupovať udržateľne, životné náklady im to však často neumožňujú

10.01.2023, 09:45
Autor:
TASRTASR

Podľa reportu by totiž až 63 percent opýtaných Slovákov chcelo nakupovať viac udržateľných tovarov a služieb, ale rastúce životné náklady im to sťažujú.

Slováci chcú čoraz častejšie nakupovať udržateľne. Uviedla to Eva Sadovská, analytička WOOD & Company.

V posledných rokoch sa podľa nej čoraz viac s nakupovaním skloňuje pojem udržateľnosti. Podľa Európskeho spotrebiteľského platobného reportu spoločnosti Intrum Slováci stále viac túžia utrácať udržateľným a sociálne uvedomelým spôsobom. Avšak vysoká inflácia v krajine ovplyvňuje správanie spotrebiteľov aj v týchto ambíciách.

Rozmohlo sa opravovanie

Podľa reportu by totiž až 63 percent opýtaných Slovákov chcelo nakupovať viac udržateľných tovarov a služieb, ale rastúce životné náklady im to sťažujú. Táto dilema však so sebou prináša aj pozitívny efekt. Až 67 percent respondentov tvrdí, že stále častejšie opravujú a recyklujú staré veci, než by kupovali nové.

image

Financial Times: Pozor na nesprávne ekonomické signály

"V prvom rade by sme mali nakupovať iba to, čo naozaj potrebujeme, a v duchu ‘radšej kvalita ako kvantita‘. Nezabúdajme na to najmä v období výpredajov, keď sa môžeme nechať zlákať nízkymi cenami a nakúpime aj to, čo nepotrebujeme a ani nechceme," podčiarkla.

Nie všetko, čo sa pokazí, treba podľa nej ihneď vyhodiť a nahradiť novým. "Skúsme viac opravovať, recyklovať či vymieňať," poznamenala Sadovská. Na nákupy treba chodiť s kvalitným nákupným zoznamom.

"Vyhýbajme sa pri nákupoch výrobkom na jedno použitie - či už ide o kupovaný produkt alebo o obal. Je vhodné pred nákupom myslieť nielen na peňaženku, ale pribaliť si aj vlastnú nákupnú tašku," uviedla.

image

Dosť bolo sľubov!

Už aj na Slovensku podľa Sadovskej čoraz viac značiek ponúka udržateľné produkty. Najčastejšie ide o módu a drogériu. Aj pri nich však treba dbať na dostatok informácií, aby sa človek nestal obeťou tzv. greenwashingu (klamlivé informovanie o ekologickom pôvode produktu).

Zdanie môže klamať

"Kúpou produktov lokálnej značky podporujeme slovenských výrobcov. Nie všetko, čo sa javí ako lokálne, bolo skutočne na Slovensku vyrobené. Opäť si treba preštudovať informácie o produkte," upozornila. Výpredaje možno podľa nej využiť na nákup kvalitnejších výrobkov, ale za menej peňazí.

"Ušetriť finančné prostriedky a zároveň znížiť uhlíkovú stopu v súvislosti s dopravou môžeme aj tak, že si vybavíme nakupovanie a mnohé iné služby (pošta, banka, gastro, zábava či relax) takpovediac pod jednou strechou. Takúto možnosť ponúkajú v súčasnosti moderné nákupné centrá," doplnila.

image

Aké budú trendy v digitálnom marketingu v roku 2023?

Dodala, že v súčasnosti sa do popredia čoraz viac dostáva kombinácia nakupovania v kamenných predajniach a vo svete online. Niektoré nákupné centrá ponúkajú služby pre všetky spôsoby nakupovania. Efektívne sa tak dá prepojiť online nakupovanie s nakupovaním vo fyzických prevádzkach. Zákazníci, ktorí si tovar objednali online, už nemusia doma čakať na kuriéra a môžu si nechať zadarmo doručiť tovar do kamenných predajní.

01 - Modified: 2023-01-15 10:08:50 - Feat.: 1 - Title: Česko trápi vtáčia chrípka. Za choré sliepky môžu aj tlaky proti klietkovému chovu, tvrdia hydinári 02 - Modified: 2023-01-26 19:19:48 - Feat.: 1 - Title: Hirman nestihol zadotovať ceny tepla, platby budú vysoké aj za február. Minister vidí porušenie nariadenia 03 - Modified: 2023-01-10 07:59:10 - Feat.: 0 - Title: Sahara: Vydajte sa s naším redaktorom po stopách karaván, Berberov a Hviezdnych vojen 04 - Modified: 2023-01-09 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ľudovít Ódor: Tridsať rokov dobiehania
01 - Modified: 2024-04-15 10:30:00 - Feat.: - Title: Na dovolenku vďaka vlastným výkalom? Prvá továreň na svete premení ľudské exkrementy na letecké palivo 02 - Modified: 2024-03-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Známe influencerky v Parndorfe: Barbora Bakošová či Lenka Tekeljaková zažiarili v trendy outfitoch 03 - Modified: 2024-03-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Lacnejšie veľkonočné nákupy? Reťazec zrušil daň z pridanej hodnoty pre stovku základných potravín 04 - Modified: 2024-02-29 09:44:13 - Feat.: - Title: KVÍZ Ste nákupná maniačka? Otestujte sa, čo viete o móde! 05 - Modified: 2024-01-08 10:30:00 - Feat.: - Title: Stačí naozaj málo. TOP ekologické predsavzatia, ktoré v novom roku dodržíš bez väčších problémov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:26