StoryEditor

Rozpočet na budúci rok je realistický, chýbajú však dlhodobé opatrenia, tvrdí rozpočtová rada

24.11.2022, 13:44
Autor:
TASRTASR

Podľa odhadu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť sa deficit bez prijatia zmien ustáli v ďalších dvoch rokoch na úrovni 4,6 a 4,8 percenta HDP.

Deficit rozpočtu verejnej správy by mal podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť dosiahnuť 5,6 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), čo je približne o 0,9 percenta HDP menej, ako predpokladá Ministerstvo financií v predloženom návrhu. Budúcoročný rozpočet je preto podľa RRZ realistický. V ďalších rokoch však rada očakáva vyšší deficit, ako plánuje rezort financií, a to najmä pre chýbajúce opatrenia. Na tlačovej konferencii to vo štvrtok povedal predseda rady Ján Tóth.

Podľa odhadu RRZ sa deficit bez prijatia zmien ustáli v ďalších dvoch rokoch na úrovni 4,6 a 4,8 percenta HDP a štrukturálne saldo na úrovni takmer štyri percentá HDP. K zhoršeniu verejných financií podľa RRZ prispievajú vojna na Ukrajine a energetická kríza, ktoré trvale zvyšujú deficit verejných financií o 0,7 % HDP. Napriek týmto vplyvom však RRZ očakáva mierny rast ekonomiky, ktorý bude podporovaný čerpaním eurofondov.

"Keďže celkové vysoké číslo deficitu v roku 2023 je spôsobené hlavne vytvorením energetickej rezervy v hodnote 3,4 miliardy eur, je dôležité, aby sa tieto prostriedky použili výhradne len na účel dočasnej a adresnej pomoci, pričom vláda by mala konkrétny spôsob poskytnutia pomoci a jej výšku transparentne odôvodniť," upozornil Tóth.

Dlhodobá udržateľnosť verejných financií sa podľa rady nachádza v pásme vysokého rizika, k čomu výrazne prispela hlavne energetická kríza. Samotné vládne opatrenia zlepšujú udržateľnosť len o 0,1 percenta HDP, a to aj napriek prijatiu dôchodkovej reformy s pozitívnym vplyvom jedno percento HDP.

V návrhu rozpočtu podľa RRZ chýbajú dlhodobé konsolidačné opatrenia. Vzhľadom na vysoké riziko udržateľnosti, vysoký odhadovaný deficit a dlh by v strednodobom horizonte podľa RRZ vláda nemala prijímať nové trvalé opatrenia bez toho, aby zároveň predstavila aj konsolidačnú stratégiu na ozdravenie verejných financií. RRZ preto odporúča, aby v strednodobom horizonte boli hlavnými cieľmi vlády zníženie deficitu na stabilizujúcu úroveň pod tri percentá HDP a zlepšenie dlhodobej udržateľnosti bezpečne do pásma stredného rizika.

01 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 02 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 03 - Modified: 2024-04-22 07:05:25 - Feat.: - Title: Schodok v štátnej kase za vlaňajšok pozitívne prekvapil. Trvalé rozpočtové výdavky však zvýšili tri efekty 04 - Modified: 2024-04-18 16:57:09 - Feat.: - Title: Trináste dôchodky majú podľa rozpočtovej rady negatívny vplyv na dlhodbú udržateľnosť 05 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:51