Ilustračná fotografia. FOTO: Pixabay
StoryEditor

Hrozí nedostatok. Na zachovanie dostupnosti liekov je nevyhnutné zvýšenie ich cien, tvrdia výrobcovia

31.10.2022, 12:22
Autor:
TASRTASR

Slovensko má podľa asociácie jednu z najprísnejších cenových politík na úhradu generických a biosimilárnych liekov, čo vedie k nedostatku liekov na trhu.

Výrobcovia generických a biosimilárnych liekov upozorňujú na potrebu zvýšenia cien liekov hradených z verejného zdravotného poistenia. "Ak sa nepodarí nájsť spoločné riešenie, slovenským pacientom hrozí akútna nedostupnosť, ktorá už začína byť citeľná v lekárňach," vyhlásila Asociácia pre generické a biosimilárne lieky, ktorá výrobcov združuje. Ministerstvo zdravotníctva situáciu s liekmi monitoruje. Pripomína, že žiadosť o zvýšenie ceny môže podať každý výrobca, posúdia ju podľa zákonných možností.

"Ak chceme zachovať súčasnú dostupnosť generík a biosimilárov, je potrebné zaviesť legislatívne opatrenia umožňujúce opodstatnené zvýšenie cien liekov hradených z verejného zdravotného poistenia, zohľadňujúce rast nielen energií, výrobných nákladov na vstupné suroviny a obalové materiály, transportné náklady, ale aj infláciu. Viaceré krajiny v rámci EÚ už ponúkli opatrenie na zmiernenie dosahov krízy," uviedla prezidentka GENAS Terézia Szádocka. Nedostupnosti liekov by podľa asociácie zabránilo riešenie inflačnej a energetickej krízy zo strany vlády.

image

Doplatky za lieky? Peniaze navyše vám doručí aj pošta

Slovensko má podľa asociácie jednu z najprísnejších cenových politík na úhradu generických a biosimilárnych liekov, čo vedie k nedostatku liekov na trhu. Pripomenula, že Slovensko nie je vo výrobe liekov sebestačné a je takmer výlučne odkázané na dovoz zo zahraničia. "Materské firmy už vyčerpali interné možnosti úspor a zvýšenie cien generických a biosimilárnych liekov je nevyhnutnosťou, ktorú však na Slovensku nemáme možnosť aplikovať," skonštatoval GENAS.      

Ministerstvo zdravotníctva reagovalo, že žiadosť o zvýšenie ceny môže podať každý držiteľ registrácie, pričom požiadavky posudzuje v rámci zákonných možností. "V prípade ich schválenia sa potom premietnu do zoznamu kategorizovaných liekov, ktorý MZ každý mesiac aktualizuje," doplnil komunikačný odbor. Ozrejmil, že nedávna novela zákona priniesla aj nový inštitút osobitnej cenovej regulácie, ktorý v budúcnosti umožní MZ zvýšiť cenu nad rámec štandardných možností v prípade opodstatneného dôvodu.

image

Potrebujete lekára? Možnosti sú absurdné

Zvýšenie ceny, ako aj úhrady má však podľa ministerstva aj svoje limity, keďže rezort musí povinne sledovať celkové náklady na lieky z verejných zdrojov. "MZ je spoluzodpovedné za finančnú stabilitu systému. Preto je zavedená regulácia aj do procesu zvyšovania ceny liekov," poznamenal rezort.

Zároveň ubezpečil, že dostupnosť liekov pravidelne monitoruje, tiež, že výrobcovia sú zo zákona povinní hlásiť prerušenie dodávky konkrétneho lieku. V prípade nedostupnosti nejakého generického lieku má pacient podľa MZ možnosť požiadať v lekárni o výdaj náhradného. V prípade dlhodobého výpadku môže MZ na podnet hlavného odborníka povoliť aj dovoz alternatívneho lieku, ktorý na Slovensku nie je registrovaný, dodalo ministerstvo.

01 - Modified: 2022-10-27 08:00:55 - Feat.: 0 - Title: Doplatky za lieky? Peniaze navyše vám doručí aj pošta 02 - Modified: 2022-10-26 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Potrebujete lekára? Možnosti sú absurdné 03 - Modified: 2023-10-31 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sériový vrah Nilsen o Jeffrey Dahmerovi: Keby ho nechytili, telá by mu z bytu vyliezali z okien
01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 02 - Modified: 2024-04-13 19:32:53 - Feat.: - Title: V prípade nelegálneho reexportu liekov za vyše sedem miliónov eur zatiaľ nikoho neobvinili 03 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární 04 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich? 05 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:32