Minister dopravy Andrej Doležal, prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák a generálny riaditeľ organizácie Slovakia Travel Václav Mika. FOTO: AHRS/Peter Brichta
StoryEditor

Hotelieri diskutovali s ministrom o pomoci v kríze: požadujú zníženie DPH a kompenzačné schémy

18.10.2022, 15:47
Autor:
redred

V rámci 26. ročníka HNkonferencie HoReCa Future-Proof diskutovali hotelieri a zástupcovia gastra so zástupcami štátu o konkrétnych možnostiach systémovej pomoci ohrozeným podnikom.

Vysoké Tatry – Energetická kríza už drví aj segment HoReCa.Ubytovacie zariadenia a gastroprevádzky tvrdia, že náklady za vysoké ceny energií už nemôžu odzrkadliť v konečných cenách služieb. Prišli by tým aj o posledných zákazníkov. 

Zamestnávatelia vláde už pred takmer mesiacom adresovali súbor vlastných opatrení, no tá čelí vlastnej kríze v parlamente. Minister dopravy Andrej Doležal však hotelierom prisľúbil, že prvý návrh bude hotový už čoskoro.

image

Drahé energie už donútili lyžiarske stredisko, aby sa zrieklo sezóny

Zástupcovia oblasti združení v Asociácii hotelov a reštaurácií Slovenska sa v súvislosti s pretrvávajúcou nepriaznivou situáciou v utorok stretli na HNkonferencii HoReCa Future-Proof s ministrom dopravy Andrejom Doležalom a generálnym riaditeľom organizácie Slovakia Travel Václavom Mikom.

V rámci 26. ročníka konferencie vo Vysokých Tatrách vrcholoví manažéri z oblasti gastra a hotelierstva, ale i renomovaní odborníci z praxe diskutovali so zástupcami štátu o konkrétnych možnostiach systémovej pomoci ohrozeným podnikom.

Zohľadnením cien by prišli aj o posledných zákazníkov

Masívny nárast inflácie tlačí prudko nahor aj ceny služieb v oblasti gastra a cestovného ruchu. Situáciu navyše komplikuje skokový nárast nákladov na energie, ktoré mnohým podnikom stúpli až o 500 či 600 percent. „Ubytovacie zariadenia a gastroprevádzky tieto náklady nie sú schopné zohľadniť v konečných cenách služieb. Prišli by tým aj o posledných zákazníkov. Nachádzame sa tak v bludnom kruhu, z ktorého sa bez adresných foriem pomoci zo strany štátu, žiaľ, nedostaneme,“ vysvetľuje prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Marek Harbuľák.

image

Tatry už majú obete krízy, drahé energie nútia hotely robiť dlhé odstávky

Ten zároveň upozorňuje, že v súčasnosti je už viac ako štvrtina slovenských podnikov v gastre a hotelierstve nútená nakupovať energie za premrštené spotové ceny. Rovnaká situácia pritom už čoskoro hrozí ďalším tisícom zariadení. „Podniky v súčasnosti hrajú o čas a mnohé z nich, žiaľ, doslova ‚melú‘ z posledného. Ak chcú svietiť i kúriť, žijú na dlh a straty, ktoré generujú, sú každým ďalším dňom čoraz väčšie,“ konštatuje Harbuľák s tým, že krízový plán ani konkrétne opatrenia či termíny doposiaľ známe nie sú.

Namiesto pomoci parlamentná anarchia

Prezident asociácie hotelov a reštaurácií tvrdí, že napriek ťažkej situácii sú podnikatelia vystavení anarchii v parlamente. „Jej výsledkom sú, žiaľ, návrhy zákonov, ktoré namiesto pomoci ešte viac krivia domáce podnikateľské prostredie a čoskoro môžu byť definitívnou červenou pre množstvo slovenských podnikov,“ varuje Harbuľák.

Na závažnosť situácie upozornil aj generálny riaditeľ organizácie Slovakia Travel Václav Mika. „Napriek sľubnému oživeniu cestovného ruchu v tomto roku pracujeme v podmienkach, ktoré znemožňujú akékoľvek predvídanie ďalšieho vývoja. Práve z tohto dôvodu je kľúčové, aby sme diskutovali o efektívnych nástrojoch pomoci, pretože je jasné, že sami túto situáciu nezvládneme,“ tvrdí.

image

Známe bratislavské reštaurácie sú na predaj. Množia sa inzeráty na realitných portáloch

Vláde navrhujú vlastné opatrenia

S cieľom minimalizovať negatívne dosahy inflačnej a energetickej krízy na segment HoReCa adresovali vláde zamestnávatelia združení v asociácii už pred takmer mesiacom súbor vlastných opatrení. Tie počítajú v prvom rade s dočasným znížením sadzby DPH zo všetkých služieb cestovného ruchu. Nemenej dôležité je však podľa nich aj urýchlené zavedenie kompenzačných schém, zmeny v daňovo-odvodovej oblasti či oslobodenie mzdových príplatkov za prácu počas víkendov a štátnych sviatkov od daní a odvodov.

„V najväčšom ohrození sú v súčasnosti malé a stredné podniky. Opatrenia, ktoré požadujeme, sú praxou overené. Fungujú v mnohých zahraničných krajinách. Verím, že padnú na úrodnú pôdu – napriek tomu, že od vládnych predstaviteľov opakovane dostávame prísľuby, že pomoc príde, konkrétnu doposiaľ nevidíme,“ doplnil prezident Asociácie hotelov a reštaurácií.

image

Akvaparky po pandémii znovu ožili, drahé energie ich tlačia k zdražovaniu

Prvý balík už v najbližších dňoch

Aj o týchto návrhoch riešení hotelieri diskutovali priamo so šéfom rezortu, ministrom dopravy Andrejom Doležalom. Ten potvrdil, že vláda si závažnosť situácie uvedomuje, hotelierov ubezpečil, že riešenia predstaví už čoskoro. „Prvý komplexný balík opatrení predstavíme už v najbližších dňoch. Riešenia by mali v prvom rade vykryť kritické obdobie do konca tohto roka a týkať sa budú predovšetkým energeticky náročných odvetví, ktoré sú od spotreby energií bytostne závislé,“ vysvetlil minister.

Spolu s predsedom parlamentu Borisom Kollárom podľa jeho slov rokuje s koaličnými partnermi aj o možnosti dočasného zníženia DPH pre služby cestovného ruchu a tiež o balíku systémových opatrení, ktoré podnikom pomôžu prečkať budúci rok.

01 - Modified: 2022-10-15 17:11:07 - Feat.: 1 - Title: Tatry už majú obete krízy, drahé energie nútia hotely robiť dlhé odstávky 02 - Modified: 2022-09-25 13:33:53 - Feat.: 1 - Title: Drahé energie už donútili lyžiarske stredisko, aby sa zrieklo sezóny 03 - Modified: 2022-09-17 13:31:59 - Feat.: 1 - Title: Známe bratislavské reštaurácie sú na predaj. Množia sa inzeráty na realitných portáloch 04 - Modified: 2022-09-23 06:17:35 - Feat.: 1 - Title: Akvaparky po pandémii znovu ožili, drahé energie ich tlačia k zdražovaniu 05 - Modified: 2022-09-13 08:06:08 - Feat.: 1 - Title: Plus 250 percent Poliakov a 150 percent Čechov, hlási akvapark. Cudzinci sa k nám húfne vrátili
01 - Modified: 2024-04-24 09:09:35 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vydličku? 02 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-03-18 12:05:12 - Feat.: - Title: Slovenka je riaditeľkou z nórskeho Woltu a hovorí: Teplé obedy tu neexistujú, domov si doručujú aj náradie 05 - Modified: 2024-03-06 18:21:16 - Feat.: - Title: Objednávka aj za 500 eur. Slováci míňajú na donášky jedla, jedna z platforiem hlási nárast dopytu o 60 percent
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:54