Bociany kráčajú pred konbajnami na pšeničnom poli počas žatvy v obci Zhurivka. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Rezort pôdohospodárstva podporí poľnohospodárov. Sucho a vyššie ceny nezvládajú, riešenie je iba krátkodobé

17.08.2022, 18:12
Autor:
TASRTASR

Doteraz na mimoriadnu pomoc potravinárom agrorezort vyplatil 6,3 milióna eur žiadateľom, ktorí splnili všetky náležitosti.

Vyššie ceny energií sa už dlhšiu dobu premietajú do zvýšených cien za potraviny. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky nemôže vstupovať do cenotvorby, môže však prinášať riešenia, ako zmierniť tento nárast cien, ktorý v konečnom dôsledku znáša spotrebiteľ. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva.

image

Prvé veľké obete energetickej krízy na Slovensku. Bioplynkám hrozí zánik, hovorí pre HN šéf asociácie

Ministerstvo v spolupráci s Národným poľnohospodárskym a potravinárskym centrom vyčlenilo prostriedky v celkovom objeme 8 miliónov eur na takzvanú mimoriadnu pomoc pre potravinárov. Od konca apríla do 10. júna mohli potravinári vyplniť dotazník, na základe ktorého im rezort poskytol mimoriadnu finančnú pomoc v súvislosti s extrémnym zdražovaním.

Riešenie je dočasné

Na základe dát z dotazníka plánuje ministerstvo v druhom polroku 2022 aktivovať schému štátnej pomoci z prostriedkov štátneho rozpočtu. Ide o mimoriadny dočasný rámec pre potravinárov a peniaze sa k nim dostanú najneskôr do konca roka 2022, dodalo.

Doteraz na mimoriadnu pomoc potravinárom agrorezort vyplatil 6,3 milióna eur žiadateľom, ktorí splnili všetky náležitosti. Bolo vyrovnaných 347 subjektov z celkového počtu 440 dotazníkov.

image

Žatva na Slovensku finišuje, poľnohospodári evidujú priepastné rozdiely

Návrh novej schémy štátnej pomoci bol podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky už konzultovaný s Protimonopolným úradom, aktuálne sa finalizujú podklady na notifikačný proces a následne bude schéma prostredníctvom Protimonopolného úradu zaslaná na spomínanú notifikáciu Európskej komisii.

Na túto pomoc Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky predbežne plánuje vyčleniť ďalších 8 miliónov eur.

image

Statok zo 16. storočia manželia premenili za päť rokov na levanduľovú farmu

V rámci pomoci so zabezpečením dostatku energie pre potravinársku výrobu rezort pripravil návrh na zabezpečenie dostatočného množstva energií a ich dodávok do potravinárskeho priemyslu, ktorý v najbližších dňoch predkladá na rokovanie vlády.

Je potrebné prijať opatrenia

Zmena klímy podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky ovplyvňuje celú planétu. Niektoré regióny trpia extrémnymi výkyvmi počasia a častými prívalovými dažďami, iné sú zasiahnuté extrémnymi vlnami tepla a sucha. Preto je nevyhnutné prijímať opatrenia zmierňujúce následky zmeny klímy.

"Plne si uvedomujeme, že poľnohospodárstvo je jednou z oblastí, ktorá trpí následkami spôsobenými suchom. Aj preto monitorujeme škody spôsobené tohtoročným suchom, ktoré doposiaľ nikto iný relevantne nevyčíslil. Výsledky monitoringu a analýza budú predchádzať návrhu možných kompenzácií, ktorý budem predkladať na rokovanie vlády," uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nominant OĽANO).

image

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky zdôraznilo, že finančné riešenie sucha a iných katastrof nepovažuje za systémové a dlhodobo udržateľné. Aj preto pripravuje koncepčné riešenia, ktoré sú v gescii štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Martina Kováča.

Týkajú sa pôdy ako uhlíkovej a vodnej banky krajiny a najmä zmeny prístupu manažmentu zadržiavania vody v krajine. Výsledkom bude zníženie negatívnych následkov klimatickej zmeny do budúcna.

01 - Modified: 2022-08-15 09:37:43 - Feat.: 1 - Title: Pätina veľkých elektrární na domáci zdroj už padla. A na rade sú pre energetickú krízu ďalšie 02 - Modified: 2022-08-14 08:33:54 - Feat.: 1 - Title: Žatva na Slovensku finišuje, poľnohospodári evidujú priepastné rozdiely 03 - Modified: 2022-08-13 22:01:00 - Feat.: 1 - Title: Statok zo 16. storočia manželia premenili za päť rokov na levanduľovú farmu 04 - Modified: 2022-08-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hydrologička SHMÚ Jana Poórová: To, že sme absolútnou veľmocou, čo sa týka vody, je mýtus
01 - Modified: 2024-04-16 07:48:14 - Feat.: - Title: „Najťažší rok v histórii“. Na farmárov sa valia exekúcie, koniec zvažuje aj šéf známej organizácie 02 - Modified: 2024-04-12 16:06:16 - Feat.: - Title: Holandsko prisľúbilo Ukrajine dodatočnú podporu vo výške jednej miliardy eur 03 - Modified: 2024-04-02 15:50:05 - Feat.: - Title: PPA zatiaľ vydala rozhodnutia o priamych platbách za 266 miliónov eur 04 - Modified: 2024-03-28 17:20:51 - Feat.: - Title: Najlepší priateľ Izraela v Európe: Maďarský prezident vyjadril podporu Jeruzalemu pri práve na suverenitu 05 - Modified: 2024-03-27 19:12:37 - Feat.: - Title: Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave zišli stovky ľudí. Vytvorili živú reťaz okolo rozhlasu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 18:23