Žatva ozimného jačmeňa na poli neďaleko obce Čerhov v okrese Trebišov. FOTO: TASR/Roman Hanc
StoryEditor

Slovensko je vo všetkých osevných komoditách vysoko sebestačné aj v tomto roku

04.08.2022, 12:51
Autor:
TASRTASR

Odborníci na krmivá predpokladajú celkovú produkciu hustosiatych obilnín na úrovni takmer troch miliónov ton.

Slovensko je vo všetkých osevných komoditách vysoko sebestačné aj v tomto roku. Uviedol to na tlačovej konferencii predseda revíznej komisie Zväzu výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností Jozef Rebro.

Hustosiate obilniny boli podľa neho zasiate na ploche medziročne vyššej o sedem percent. "Celkovú produkciu predpokladáme na úrovni takmer troch miliónov ton," priblížil. Sucho sa podľa neho na výnosoch podpísalo, ale nie takou mierou, ako sa predpokladalo. Výnosy sú podľa Rebra teritoriálne rozdielne v závislosti od objemu a načasovania zrážok.

Pšenici sa darí 

Výnosy pšenice sa podľa neho pohybujú od 3,5 tony na hektár, až po deväť ton na hektár, čo spôsobuje problémy pri stanovení priemerného výnosu za Slovenskú republiku.

"Plocha pšenice bola zvýšená o 15 percent a je predpoklad nárastu produkcie približne o 11,36 percenta, čo by znamenalo nárast objemu produkcie o približne 275-tisíc ton. Priemerný hektárový výnos odhadujeme oproti minulému roku vyšší približne o jedno percento. Pokosená pšenica vykazuje veľmi dobré potravinárske parametre," spresnil Rebro.

image

Z pšenice bola zbraň. Prečo ani pokles jej cien rožky nezlacnie?

Najlepšie kvalitatívne parametre dosahuje podľa jeho slov pšenica vypestovaná na východnom Slovensku a v severnejších okresoch krajiny.

Zber na jeseň 

Jačmeň bol podľa Rebrových informácií zasiaty na nižšej ploche ako vlani. "Hektárové výnosy však odhadujeme vyššie o 1,7 percenta, čo znamená nárast úrody o približne 10-tisíc ton," poznamenal.

Repka olejná bola podľa Rebra suchom zasiahnutá najmenej. "Pri odhadovanom výnose 3,28 tony na hektár a pri náraste (osiatych) plôch o 3,7 percenta je predpoklad úrody na úrovni 465-tisíc ton," doplnil.

Iná situácia je podľa neho u plodín, ktoré sa budú zberať na jeseň.

"U týchto komodít sa počasie pravdepodobne výrazne podpíše na produkcii. Kukurica bola zasiahnutá suchom a horúcim počasím práve v okamihu, keď dochádza k opeľovaniu. Aktuálne dažde môžu zachrániť hmotu, ale tvorbu šúľkov v mnohých oblastiach Slovenska už nie je možné zachrániť," podčiarkol.

image

Sucho opäť úraduje. Aké plodiny mu tento rok odolajú a čoho naopak vyrastie menej?

"Ja predpoklad, že časť kukurice na zrno bude pokosená na siláž. Stav kukurice v jednotlivých regiónoch výrazne závisí od bilancie zrážok. V severnejších okresoch sa predpokladá jej štandardná úroda," povedal. Plocha kukurice podľa neho oproti minulému roku klesla o 13,3 percenta. 

"Pri odhadovanom poklese výnosov sa celková produkcia kukurice na Slovensku bude pohybovať na úrovni len 1,1 milióna ton, čo však stačí na potreby spracovateľského priemyslu na Slovensku," doplnil.

Budúcnosť slnečnice a sóje 

Slnečnica je podľa Rebra zasiata na medziročne približne rovnakej ploche, avšak odhady produkcie sú nižšie o štyri až päť percent. Plocha sóje bola zvýšená o 6,25 percenta oproti minulému roku, pričom produkcia sa odhaduje nižšia o dve až tri percentá.

"Predpokladá sa, že slnečnica a sója budú pod tlakom dovozov z Ukrajiny a pokles produkcie bude z hľadiska celkovej bilancie bezvýznamný. Dovozy z Ukrajiny môžu výrazným spôsobom zasiahnuť do cenotvorby, ale aj do čistoty línie slovenskej sóje bez GMO," dodal Rebro.

Zväz predstavuje záujmové združenie právnických subjektov podnikajúcich v oblasti výroby kŕmnych zmesí, združuje členov zaoberajúcich sa skladovaním poľnohospodárskych komodít, ako aj obchodných spoločností podnikajúcich v oblasti nákupu a predaja krmív, kŕmnych komponentov a obilia.

01 - Modified: 2022-07-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krásny pivný svet: Spoznajte najbizarnejšie nápoje zo sladu a z chmeľu naprieč zemeguľou 02 - Modified: 2022-06-25 13:29:13 - Feat.: 1 - Title: Sucho opäť úraduje. Aké plodiny mu tento rok odolajú a čoho naopak vyrastie menej? 03 - Modified: 2022-06-20 22:01:44 - Feat.: 1 - Title: Západ vysádza repku olejnú, lákajú ho rekordné ceny. Naši poľnohospodári však po nich neskočili 04 - Modified: 2022-06-17 09:19:27 - Feat.: 1 - Title: Cena pšenice je stále vysoko. Ako dlho ešte?
01 - Modified: 2024-01-18 19:43:26 - Feat.: - Title: Dodávky pšenice cez Suez sa prepadli pre útoky v Červenom mori o 40 percent 02 - Modified: 2024-01-01 11:19:00 - Feat.: - Title: Ceny plynu, elektriny či pšenice vlani klesli, index komodít odpísal dvanásť percent 03 - Modified: 2023-11-23 12:26:19 - Feat.: - Title: Pestovatelia pšenice sa dočkali. PPA poslala prijímateľom už vyše polovicu platieb mimoriadnej pomoci 04 - Modified: 2023-09-22 17:24:10 - Feat.: - Title: Žaloba Kyjeva rozvírila politické vody. Situáciu upokojil Bíreš, ale problém pre našich farmárov nezmizol 05 - Modified: 2023-09-21 16:17:45 - Feat.: - Title: Ceny pšenice klesajú, rusko nahrádza ukrajinské dodávky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. apríl 2024 13:12