Tomáš Šebo (vľavo) a Ivan Rolný (vpravo) zo spoločnosti ITB Development. Foto/HN: Peter Mayer
StoryEditor

Top slovenský developer: V Bratislave nie je bublina, nevidíme priestor na to, aby boli byty lacnejšie

28.07.2022, 00:00

V rozhovore s Ivanom Rolným a Tomášom Šebom zo spoločnosti ITB Development sa dozviete:

  • Ako napredujú ich projekty v čase prudkého zdražovania vstupov a stavebných materiálov
  • Či je realitná bublina pre nich témou
  • Ako zmenili ľudia nákupné správanie po zdražovaní hypoték
  • Prečo je v dnešnej dobe dôležité využívať v rámci projektov rôzne zdroje energie.

Keď som sa vás naposledy pýtala na inflačné doložky v rámci pripravovanej ankety, tak ste o nich nechceli rozprávať. Je ich využitie aktuálne na stole?

Ivan Rolný: Zatiaľ nie. Je pravda, že situácia sa mení každý deň, sledujeme, ako sa zvyšujú úrokové sadzby či zdražuje stavebný materiál. Niektoré developerské spoločnosti už siahli po opatreniach s cieľom znížiť negatívne dosahy týchto javov. My sme aktuálne v situácii, v ktorej pozorne sledujeme vývoj a analyzujeme všetky faktory, ktoré majú vplyv na trh. Neprijali sme rozhodnutie o uplatnení inflačných doložiek, aj keď naše zmluvy túto klauzulu majú.

Čiže zvýšené náklady budete premietať len do cien nových projektov.

Ivan Rolný: Ako som už spomenul, situácia sa mení každý deň, a preto ju naďalej sledujeme a snažíme sa riešiť v spolupráci s našimi dodávateľmi.

Trh čelí rekordnému zdražovaniu materiálov. Dodávateľské reťazce boli narušené už počas korony, potom sa začala vojna na Ukrajine. Ako to zvládate?

Ivan Rolný: Prvý veľký šok prišiel, keď začala pandémia, ktorú nikto nečakal. Veľmi nás to postihlo, a teda najmä naše firmy, ktoré realizujú výstavbu. Na začiatku sa to prejavilo tým, že chýbali ľudia. Mali sme množstvo zahraničných pracovníkov, ktorí mali zrazu zakázaný vstup do krajiny po tom, čo vycestovali na dovolenku alebo domov na návštevu, no už sa nemohli vrátiť. Komplikované to bolo aj s ubytovaním pre zamestnancov, keďže hotely či ubytovne boli zatvorené.

Ako ste k tomu pristupovali?

Ivan Rolný: Riešili sme to tak, že naši pracovníci bývali priamo na stavbách v maringotkách alebo v rôznych chatkách. Nasledoval ďalší šok, a to logistický, zistili sme, že je problém s dovozom materiálov, ktoré ani nikde neboli na skladoch. Boli sme zvyknutí na bezproblémové zásobovanie typu „just in time“, čiže keď sme potrebovali okná, tak sme ich jednoducho objednali, firma nám ich vyrobila a dodala v stanovenom termíne. Zrazu nič. Spätne však musím povedať, že sa nám v spolupráci s dodávateľmi podarilo situáciu zvládnuť tak, že naše projekty nemeškajú. Dokonca v prípade realizácie Čerešní sme popredu.

Prednedávnom som robila rozhovor s fínskym urbanistom, ktorý tvrdil, že zdražovanie materiálov sa už spomalilo. Ako to vidíte vy?

Tomáš Šebo: V súčasnosti aj naďalej ceny platia týždeň, nevieme tak predpovedať ďalší vývoj. Na druhej strane taktiež vnímame, že prvotný šok pominul, a že sa situácia trochu upokojila, no problém s dodávkami pretrváva. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-06-26 14:04:30 - Feat.: 0 - Title: Ikona fínskeho stavebníctva pre HN: Dramatické zdražovanie materiálov je už za nami 02 - Modified: 2022-07-24 12:29:39 - Feat.: 1 - Title: Sme rukojemníkmi developera, hovorí obyvateľka Ružinova. Spor o parkovisko už trvá viac ako dekádu 03 - Modified: 2022-07-20 10:59:03 - Feat.: 0 - Title: Známy kaštieľ nebolo možné dlhé roky navštíviť. Teraz dostane okrem obnovy aj ubytovanie pre turistov
01 - Modified: 2024-04-19 12:49:52 - Feat.: - Title: Developer v Bratislave hlási oživenie predaja nových bytov. Transakcie mu stúpli takmer o 80 percent 02 - Modified: 2024-03-21 20:10:51 - Feat.: - Title: Ďalší čínsky developer má problém, teraz dlh v termíne nesplatila firma Radiance 03 - Modified: 2024-03-10 14:33:17 - Feat.: - Title: Čínska vláda stupňuje tlak na problémových developerov. Majú ísť do bankrotu 04 - Modified: 2024-03-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Realitný trh s príchodom jari ožíva. Niektorí predajú aj 20 bytov mesačne, trh však ťahajú hotovostní klienti 05 - Modified: 2024-02-26 12:31:24 - Feat.: - Title: Šéf Penta Real Estate v HNtelevízii: Trh sa výrazne rozhýbal v posledných troch mesiacoch. Čo prinieslo zlom?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:01