Bytovka na Bajkalskej ulici č. 50 v Prešove. FOTO: TASR/Milan Kapusta
StoryEditor

Nedostupné bývanie a drahšie nájmy. Ukrajinci zamávali s trhom nehnuteľností

01.06.2022, 14:15
Autor:
ČTKČTK

K zníženiu ponuky nájomných bytov mohli prispieť aj vyššie úrokové sadzby z hypotekárnych úverov, čo odrádza niektorých záujemcov od kúpy bytu a vedie k prenájmu.

Príliv utečencov z Ukrajiny viedol vo veľkých mestách na Slovensku k zníženiu ponuky voľných bytov na prenájom a zvýšenie nájomného. Informoval o tom dnes portál Nehnutelnosti.sk, ktorý na Slovensku mapuje trh s realitami.

"Pokles ponuky bytov na prenájom už nasledujú aj ceny, ktoré výraznejšie rastú. V niektorých mestských častiach dokonca prekonali hodnoty z obdobia pred koronavírusovou krízou," uviedol v tlačovej správe analytik portálu Michal Pružinský.

V Bratislave a v Košiciach, čo sú dve najväčšie mestá na Slovensku, a tiež v Trnave na západe krajiny podľa portálu ponuka bytov klesla zhruba o polovicu a pri niektorých typoch bytov sa činže zvýšila o štvrtinu. Najväčšie zdraženie je pri trojizbových bytoch, ktoré sú vhodné pre rodiny utečencov.

K zníženiu ponuky nájomných bytov mohli podľa analýzy prispieť aj vyššie úrokové sadzby z hypotekárnych úverov, čo odrádza niektorých záujemcov od kúpy bytu a vedie k prenájmu.

Slovensko od februárovej invázie ruských vojsk na Ukrajinu udelilo zhruba 78 900 utečencom štatút dočasného útočiska, ktorý umožňuje napríklad prístup na pracovný trh a zdravotnú starostlivosť. Bratislava tiež začala poskytovať finančné príspevky ľuďom, ktorí utečencov ubytujú.

Ceny bývania na Slovensku sa v poslednom období výraznejšie zvyšujú a prekonávajú skoršie maximá. V krajine dlhodobo chýba dostupná ponuka lacného nájomného bývania. Zlepšenie situácie si vláda sľubuje od nového zákona na podporu trhu s nájomnými bytmi, ktorý parlament schválil v máji.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:11