Na snímke kolóna kamiónov na diaľnici do Maďarska v úseku Lúky- Petržalka. FOTO: TASR/Miroslav Kočírer
StoryEditor

Viaceré nedorozumenia aj nátlak. Neziskovky poukazujú na nedostatky súťaže o nový mýtny systém

31.05.2022, 14:19
Autor:
TASRTASR

Národná diaľničná spoločnosť mala klásť nadštandardné požiadavky, ktoré odradili mnohé firmy, a až pridlho si vyberala z troch záujemcov, kedy nakoniec zvolila CzechToll.

Súťaž na nový mýtny systém mala viacero odborných nedostatkov.

Tvrdí to Nadácia Zastavme korupciu a Slovensko.Digital. Na viaceré z nich podľa vlastných slov upozorňovali Ministerstvo dopravy a výstavby a Národnú diaľničnú spoločnosť už pred niekoľkými mesiacmi.

Nadštandardné požiadavky 

Relatívne prísny časový termín podľa neziskoviek nahrával doterajšiemu dodávateľovi. Tiež skonštatovali, že požiadavka na široké vymedzenie licencie a majetkové práva k IT riešeniu boli nadštandardné a zrejme odradili od účasti v súťaži aj renomované firmy.

"NDS argumentuje, že chcela vysúťažiť produkt, ktorý by potom sama mohla ponúkať v iných krajinách. Nevideli sme však reálnu analýzu, či NDS bude schopná sa etablovať na už existujúcom a pomerne konkurenčnom trhu, a teda či tak široko nastavená licencia má relevantný význam alebo či ide len o požiadavku, ktorá obmedzuje súťaž," podotkol riaditeľ Slovensko.Digital Peter Kulich.

image

Diaľničiari si vybrali dodávateľa systému pre mýto. Zvíťazila firma spojená so SkyTollom

Neziskovky dodali, že NDS si takmer štyri mesiace vyberala z troch doručených ponúk. Okrem víťaznej jednu predložila filipínsko-turecká skupina.

"Ďalšia nová slovenská firma, ktorá spolu so svojím materským holdingom vznikli len vlani," upozornila Xénia Makarová z nadácie.

Vyhral CzechToll

Nadácia zároveň poznamenala, že slovenský mýtny systém sprevádzali v jeho začiatkoch viaceré podozrenia. Nedostatky vytkol aj Najvyšší kontrolný úrad, ktorý svoje zistenia posunul prokuratúre.

"Súčasní vládni predstavitelia v čase, keď boli v opozícii, dokonca videli v tejto zákazke najväčší podvod v histórii a korupciu, aj preto sme očakávali, že obstarávanie bude v tomto prípade ukážkové," dodala Makarová. Zámer prezentovaný NDS otvoriť súťaž aj pre nových dodávateľov tak podľa mimovládok nevyšiel a budú tento tender detailnejšie analyzovať.

image

Hrozí, že o dva roky nebudeme vedieť stavať diaľnice. Investované milióny skončili v zásuvke

V tendri na nový mýtny systém uspela spoločnosť CzechToll. Vyplýva to z informácie o výsledku vyhodnotenia ponúk zverejnenej vo vestníku verejného obstarávania. NDS ani rezort dopravy sa k zákazke zatiaľ nechcú detailne vyjadrovať. Momentálne totiž beží desaťdňová lehota na možné podanie námietky proti výsledku.

Rezort dopravy ubezpečilo, že po skončení lehoty bude verejnosť proaktívne informovať a odpovedať na všetky otázky.

01 - Modified: 2022-05-31 07:07:42 - Feat.: 1 - Title: Hrozí, že o dva roky nebudeme vedieť stavať diaľnice. Investované milióny skončili v zásuvke 02 - Modified: 2022-05-21 21:56:58 - Feat.: 1 - Title: Prešov, Detva aj ďalšie úseky. Diaľnice uviazli v cenovej pasci, vláda už musí konať 03 - Modified: 2022-05-20 08:25:55 - Feat.: 0 - Title: Zásuvka s projektmi je prázdna. Doležal pripravuje diaľnice najslabšie za poslednú dekádu
01 - Modified: 2024-04-23 11:39:40 - Feat.: - Title: Diaľničiari začali raziť tunel Okruhliak za takmer 350 miliónov. Dokončiť sa má do štyroch rokov, vraví Ráž 02 - Modified: 2024-04-22 12:10:38 - Feat.: - Title: Diaľničiari vybrali v prvom štvrťroku na elektronickom mýte vyše 61 miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-16 07:44:45 - Feat.: - Title: Vláda chce obmedziť prístup do katastra. Bude ťažšie kontrolovať majetok politikov, tvrdí odborníčka 04 - Modified: 2024-04-05 10:54:55 - Feat.: - Title: Napojenie diaľnic v smere Jarovce - Trnava má byť hotové koncom roka, hlásia diaľničiari 05 - Modified: 2024-04-05 07:46:12 - Feat.: - Title: Kontrolný deň ministra Ráža na križovatke diaľníc D1 a D4
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:11