Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. FOTO: TASR/J. Novák  
StoryEditor

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva pre HN: Slovensko vie nahradiť 70 percent plynu z Ruska

28.05.2022, 00:00
  • Karol Galek v rozhovore povedal, že Slovensko spotrebuje ročne 5 až 5,6 miliárd kubíkov plynu, pričom až 70 percent z ruského podielu už čoskoro nahradíme.
  • Slovensko pri rokovaniach na úrovni Únie presadzuje spoločný nákup plynu.
  • V prípade zazmluvnených objemov zo Severného mora a kapacít z Ruka, bude vedieť. Slovensko prečkať nastávajúcu zimu bez výraznejších obmedzení.
  • Vláda chystá aj ďalšiu podporu pre obnoviteľné zdroje energie.
  • Vyskúšame v plynovodoch v jednej obci na juhu Slovenska aj vodík.

Európa diskutuje o zákaze dovozu ruskej ropy a palív, bude uvalené embargo?

Slovensko nebude vetovať žiadnu sankciu, ale zároveň žiadame, aby Európa bola solidárna. Sankcia totiž postihuje nielen Rusko, ale aj samotnú EÚ a niektoré krajiny špecificky. Slovensko, ako 100-percentne závislá krajina od ruskej ťažkej ropy, by bolo takýmto embargom najviac postihnuté. Preto sme aj očakávali prechodné obdobie, ktoré sa malo týkať iba ropy dopravovanej ropovodmi. Tá tvorí desať až dvadsať percent objemov, ktoré sú každoročne importované z Ruska. Zvyšok tvorí doprava tankermi, ktorú možno nahradiť jednoduchšie a rýchlejšie. Rafinéria Slovnaft je nastavená na ruskú ťažkú ropu, z ktorej vieme vyrobiť asi 50 percent nafty a 23 percent benzínu. Len čo by sa pomer zmenil, vyrábalo by sa menej nafty a v jej prípade by mohol nastať na trhu akútny nedostatok. Dnes tvorí väčšinu spotreby, čo by sa následne prejavilo aj na cenách. Toto bolo na pôde Európskej komisie komunikované spolu s Českom jednotne. Maďarsko si pritom nárokovalo dlhodobú výnimku, my sme zase vraveli, že potrebujeme tri roky, aby sme sa vedeli technologicky pripraviť, a to vrátane potrubných systémov – v prípade ropovodu Družba z východu aj sústavy Adria z juhu, ktorá má úzke hrdlo na chorvátskom území, čo limituje prepravu z prístavov. Bez týchto zmien by Slovnaft vedel dostávať asi 400-tisíc ton ropy mesačne, čo by znamenalo pokrytie asi 70 percent súčasnej produkcie. Slovensko by sa potom uzavrelo a produkovali by sme len na domáci trh. Keďže časť súčasnej produkcie sa vyváža aj do susedných štátov, to znamená znížená produkcia predstavuje zníženú ponuku a koniec-koncov aj zvýšenie ceny na domácom trhu.

Aké má Slovensko zásoby?

Ide o rezervy na úrovni 108 dní. Časť zásobníkov je pritom umiestnená na východe Slovensku a tu platí, že v prípade prerušenia dodávok ropy z Ruska sme schopní zo skladov komoditu vyčerpať, ale už nie opätovne naplniť.

Bude teda embargo. V čom sú ešte otázniky?

Rokovania stále prebiehajú, je to súčasťou šiesteho balíčka sankcií. Nejde o jedinú otvorenú otázku. Napríklad Cyprus rieši nehnuteľnosti vlastnené Rusmi. Otázka ruskej ropy je však základ.

Je ochota na pôde Bruselu prijať výnimky, keďže okrem nás a Maďarov vieme, že Poliaci potrebujú ruské LPG a Rakúšania zase kazašskú ropu?

Nehovoril by som o výnimkách, ale skôr o prechodných obdobiach. Pretože my nechceme dotovať vojnu na Ukrajine, ktorú vyvolal ruský agresor. Napríklad sa musí doriešiť, akými trasami by išla kazašská ropa, či by to boli potrubia vo vlastníctve ruských spoločností. Sankcia musí byť škodlivejšia pre Rusko ako pre EÚ. V rokovaniach sme pokročili a zdá sa, že prechodné obdobie by pre nás mohlo byť realitou. Naša požiadavka bola na prechodné obdobie do konca roku 2025. Únia povedala, že by nám vedela prispieť na investície nevyhnutné na prechod od ruskej ropy, ale museli by sme čerpať už existujúce programy. Mechanizmov je viacero, či už sú to štrukturálne fondy alebo plán obnovy, modernizačný fond alebo fond spravodlivej transformácie. Treba si uvedomiť, že Ukrajina je najviac zasiahnutá vojnou a po nej je to celá Európa. Pokiaľ nebudeme schopní ekonomicky udržať fungovanie našich hospodárstiev, potom nebudeme schopní pomáhať Ukrajine. Slovensko je štvrtou krajinou vo svete v pomere k HDP, ktorá najviac prispela k tomu, aby Ukrajina vedela fungovať aj počas vojny a vzdorovať Putinovi.

Súčasťou embarga má byť aj zákaz dovozu nafty z Ruska a Bieloruska, čo by podľa šéfa Slovnaftu malo za dôsledok rast ceny v našom regióne. Budeme žiadať aj tu prechodné obdobie?

V prípade palív ide skôr o snahu Poľska, ktoré odoberá finálne výrobky. V našom prípade platí, že pokiaľ odoberáme dostatok ťažkej ropy REBKO, vieme zásobovať región v množstvách ako doteraz. Slovnaft vie vyrábať pre Slovensko, Rakúsko, Česko aj južné Poľsko.

Cena ruskej ropy, ktorú odoberá Slovnaft, je nižšia ako v prípade ropy Brent. Prejavuje sa to dostatočne v cene paliva alebo je to potrebné riešiť?

Verejne dostupné štatistiky hovoria, že slovenské pohonné hmoty sú v rámci Európskej únie piate až šieste najlacnejšie. To znamená, že rozdiel sa do istej miery prejavuje. Myslím si, že by sa dalo urobiť aj viac. To je však otázka na rezort financií, ktorý navrhuje zdanenie samotného rozdielu v cene ropy.

Ste členom strany SaS, ktorá s ropnou daňou nesúhlasí, keďže by zaťažila ceny. Aké riešenie by bolo podľa vás vhodné?

Obávame sa toho, na čo sa peniaze použijú. Návrhy hovoria, že to bude zase prejedené a neúčelne použité. Vidíme priestor v tom, ak zdaníme samotnú ropu tak, aby sa to prejav...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-05-27 13:28:02 - Feat.: 1 - Title: Slovensko má nové kontrakty na nákup plynu, výrazne zníži závislosť od Ruska, informoval Sulík 02 - Modified: 2022-05-27 11:00:13 - Feat.: 1 - Title: Heger: Plynovod medzi Poľskom a Slovenskom je pripravený na prevádzku, dokáže nás zabezpečiť 03 - Modified: 2022-05-26 12:53:10 - Feat.: 1 - Title: Daň zo spracovanej ruskej ropy musíme schváliť do konca júna, tvrdí Heger 04 - Modified: 2022-10-13 08:26:53 - Feat.: 0 - Title: Máte vysoké účty za elektrinu? Týmito opatreniami môžete usporiť aj stovky eur
01 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 02 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 03 - Modified: 2024-04-03 15:15:02 - Feat.: - Title: Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže posudzuje prevzatie dôležitého slovenského výrobcu tepla 04 - Modified: 2024-03-25 13:59:43 - Feat.: - Title: Rada Európskej únie odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 percent 05 - Modified: 2024-03-25 11:38:21 - Feat.: - Title: Rusko zasiahlo ukrajinský zásobník plynu. Dodávky však ovplyvnené neboli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:43