StoryEditor

V hre je aj zníženie DPH na plyn na nulu, tvrdí Sulík

26.05.2022, 13:18
Autor:
TASRTASR

Vzhľadom na trvalý rast cien zemného plynu totiž hrozí od budúceho roka pre domácnosti aj malé podniky jeho extrémne zdraženie.

Pokiaľ nie je možné znížiť daň z pridanej hodnoty (DPH) na motorové palivá, existuje veľa možností, ako znížiť iné dane.

Sulíkov návrh

Vo štvrtok to pred rokovaním vlády povedal minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), ktorý pôvodne podmienil zavedenie mimoriadnej dane na spracovanú ruskú ropu práve znížením DPH na naftu a benzín na osem percent.

"Keď DPH má byť problém, i keď v Poľsku to tak spravili, tak môžeme znížiť spotrebné dane na benzín a na naftu, to je zaručene čistá cesta. Môžeme znížiť napríklad aj DPH na základné potraviny z desiatich percent na päť percent," povedal Sulík.

"Ide o to, že keď tu zavedieme nejakú daň, tak aby výnosy z tej dane išli na zníženie inej dane," dodal minister.

Strana SaS je podľa Sulíka jediná, ktorá sa venuje otázke nezvyšovania daní. "Jediné, na čo sa politici vždy zmohli, bolo zvyšovať dane tým, ktorí tvoria hodnoty. Takto to nemôže ísť donekonečna," zdôraznil Sulík.

Nulová daň na plyn

Pokiaľ legislatíva EÚ neumožňuje zníženie DPH na motorové palivá, výrazne by podľa ministra pomohlo napríklad zníženie DPH na zemný plyn na nulu.

Vzhľadom na trvalý rast cien zemného plynu totiž hrozí od budúceho roka pre domácnosti aj malé podniky jeho extrémne zdraženie.

Sulík sa dotkol aj hlasovania parlamentu o protiinflačnom balíčku. "Chápeme, že máme koaličných partnerov, ktorí majú svoje záujmy, svoju politiku. Povedali sme im, že s bonusmi, a najmä šekmi a 500 novými úradníkmi nemôžeme súhlasiť, ale schváľte si to v parlamente, keď vám tak záleží na tom, aby ste tu hrubo porušili všetky pravidlá. V tom čase som nečakal, že sa Igor Matovič spojí s fašistami," povedal Sulík.

 

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 11:20:03 - Feat.: - Title: Ako pri teroristickom útoku. Pre výskyt medveďa by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia, rozhodla vláda 03 - Modified: 2024-04-17 10:01:08 - Feat.: - Title: Kaliňák kritizuje zmluvy uzavreté bývalým vedením. Volajú ho uplakaný podpredseda, reaguje Naď 04 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 05 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:10