Reuters
StoryEditor

Americká veľkobanka sťahuje z Londýna stovky miest do troch krajín únie. Nechce stratiť prístup na európsky trh

03.05.2017, 11:15
Autor:
TASRTASR
JPMorgan Chase rozšíri svoje pobočky v Dubline, Frankfurte nad Mohanom a v Luxembursku.

Americká veľkobanka JPMorgan Chase plánuje presun stoviek pracovných miest z Londýna do troch krajín Európskej únie (EÚ). Banka rozšíri svoje pobočky v írskom Dubline, nemeckom Frankfurte nad Mohanom a v Luxembursku, aby neprišla o prístup na jednotný európsky trh po odchode Veľkej Británie z EÚ. Potvrdil to dnes šéf jej investičnej divízie Daniel Pinto.

Pinto uviedol, že banka sa chystá využiť tri pobočky, ktoré už má v štátoch EÚ, ako základne pre budúce operácie. Dodal, že JPMorgan Chase bude musieť presunúť na kontinent stovky zamestnancov v krátkom čase po skončení rokovaní, a potom preskúma ďalšie rozšírenie týchto pobočiek.

Tisíce miest 

Zahraničné banky, ktoré si vybrali za sídlo svojej európskej centrály Britániu, sa pripravujú na sťahovanie niektorých prevádzok, prípadne na otvorenie nových pobočiek v EÚ. Britská premiérka Theresa Mayová totiž oznámila, že jej krajina odchádza nielen z Únie, ale aj zo spoločného trhu.

Generálny riaditeľ JPMorgan Jamie Dimon už pred vlaňajším júnovým referendom o brexite upozornil, že po strate prístupu na jednotný trh bude možno nútený presunúť na kontinent až 4-tisíc pracovných miest. Toto číslo môže byť vyššie alebo nižšie a bude závisieť od výsledku rokovaní o podmienkach brexitu.

Pasové práva 

Pre banku je rozhodujúce to, či po brexite stratí jej londýnska centrála tzv. pasové práva, teda možnosť ponúkať svoje služby v celej EÚ. Mayovej plány na tzv. tvrdý brexit naznačujú, že k tomu dôjde. JPMorgan už aktívne hľadá kancelárske priestory v Dubline a vo Frankfurte nad Mohanom.

Londýnska finančná štvrť City môže podľa niektorých expertov prísť až o 10-tisíc pracovných miest v bankách a o ďalších 20-tisíc vo finančných službách. Iné odhady sú však oveľa miernejšie a predpovedajú, že stratí len 4-tisíc z celkového počtu 232-tisíc miest v celom sektore.

01 - Modified: 2024-05-16 15:42:12 - Feat.: - Title: Rusko oznámilo, že v odvete na kroky Londýna vyhostí britského vojenského pridelenca 02 - Modified: 2024-05-13 09:22:58 - Feat.: - Title: V Británii obvinili troch mužov podozrivých zo špionáže pre tajné služby Hongkongu 03 - Modified: 2024-05-09 16:06:07 - Feat.: - Title: Britská libra oslabuje, centrálna banka naznačila skoré zníženie úrokov 04 - Modified: 2024-05-09 11:39:24 - Feat.: - Title: Britská centrálna banka nezmenila úrokové sadzby. Veci sa uberajú správnym smerom, vraví jej šéf Bailey 05 - Modified: 2024-05-09 05:17:29 - Feat.: - Title: Obvinenia Británie proti vojenskému pridelencovi sú podľa Ruska vymyslené
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 06:40