Reuters
StoryEditor

"Historický deň pre svet." Stredoamerická krajina je prvá na svete, ktorá zakázala ťažbu kovov

30.03.2017, 10:23
Autor:
ČTKČTK
Na území stredoamerického Salvadoru je zakázaná akákoľvek ťažba kovov.

Salvador sa stal prvou krajinou sveta, ktorá na celom svojom území zakázala ťažbu kovov. Stredajšie rozhodnutie salvádorského kongresu prišlo po dlhotrvajúcom spore s kanadsko-austrálskou firmou OceanaGold kvôli ekologicky spornému projektu na ťažbu zlata, uviedol ekonomický denník Financial Times. Salvador je najmenšia z krajín Strednej Ameriky.

"Je to historický deň pre Salvador. Je to historický deň pre celý svet," povedala novinárom po hlasovaní v kongrese ministerka životného prostredia Lina Pohlová. Rozhodnutie celkom iste priláka pozornosť aktivistov v ďalších krajinách regiónu, kde protesty kvôli ťažobným projektom občas spôsobia aj straty na životoch.

Firme sa darí

Zákaz zjednotil úradníkov, lobistov, akademikov a silnú katolícku cirkev. Prišiel potom, čo rozhodcovský tribunál Svetovej banky vlani v októbri zamietol žalobu, ktorú podala spoločnosť Pac Rim Cayman. Tá je divíziou OceanaGold a žalobu podala kvôli projektu na ťažbu zlata na severe krajiny. Firma po Salvadore požadovala odškodné 250 miliónov USD (233 miliónov eur). Súd rozhodol v prospech Salvádoru a nariadil firme zaplatiť súdne poplatky osem miliónov dolárov (7,4 milióna eur).

Sedem rokov trvajúci spor spôsobilo rozhodnutie neudeliť povolenie na ťažbu zlata v projekte El Dorado na severe krajiny. Spoločnosť OceanaGold, ktorá firmu Pac Rim prevzala v roku 2013, minulý mesiac vykázala rekordný zisk. Salvador sa naopak pre nedostatok zdrojov snaží sa získať pomoc od Medzinárodného menového fondu (MMF) a jeho dlh by mal na konci tohto roka presiahnuť 60 percent hrubého domáceho produktu (HDP).

Nekovové látky sú povolené

Salvádorske ministerstvo životného prostredia investíciu odmietlo, pretože by mala vážne dôsledky na zdravie a životné prostredie. Aktivisti sa obávajú, že projekt El Dorado by mohol znečistiť vodu.

Niektoré krajiny čiastočné zakazujú ťažbu, pokiaľ ide o používanie určitých chemikálií, techník alebo povrchových baní. Salvádorský zákon však zakazuje akúkoľvek ťažbu kovov, teda ako pod zemou, tak i povrchovú. Zákaz zahŕňa aj prieskum, ťažbu a spracovanie rúd technikami, ktoré často zahŕňajú kyanid alebo ortuť. Ťažba nekovových látok, ako sú soli, kameň či piesok, je povolená.

01 - Modified: 2024-04-17 17:03:42 - Feat.: - Title: Belgický správny súd zrušil zákaz konferencie nacionalistov a konzervatívcov, uskutočnila sa 02 - Modified: 2024-03-22 16:10:04 - Feat.: - Title: Rusko zaradilo LGBT+ hnutie na zoznam teroristov a extrémistov 03 - Modified: 2024-03-21 10:30:00 - Feat.: - Title: Táto európska krajina už čoskoro definitívne zakáže fajčenie. Stopku dostanú bežné cigarety aj vapovanie 04 - Modified: 2024-03-20 11:29:13 - Feat.: - Title: Amsterdam už skúša naozaj všetko, aby odradil neporiadnych turistov. Mesto proti nim bojuje zvláštnym kvízom 05 - Modified: 2024-03-14 08:07:10 - Feat.: - Title: Obvinenia zásadne odmietajú. TikTok je odhodlaný využiť všetky právne kroky proti hroziacemu zákazu v USA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:29