StoryEditor

Objavili video, v ktorom Shell varoval pred ťažbou. Aj tak do ropy nalial miliardy

05.03.2017, 17:10
Autor:
ertert
Spoločnosť Shell, ktorá zarába miliardy dolárov na ťažbe nerastných surovín, už pred štvrťstoročím varovala pred možnými katastrofálnymi dôsledkami klimatických zmien.

Vo vzdelávacom videu z roku 1991 popisuje zhubné následky ťažby a spaľovania fosílnych palív a dáva za pravdu vedcom skúmajúcim globálne otepľovanie.

Ropný gigant Shell na ochranu životného prostredia už kvôli náplni svojho podnikania nikdy príliš nedal. Aspoň to tak vyzerá z aktivít tejto spoločnosti v posledných rokoch. Kedysi dávno však varoval pred katastrofickými následkami klimatických zmien, ktoré sú priživované využívaním neobnoviteľných zdrojov energie.

Katastrofické predpovede Shell prezentoval v roku 1991 v 28-minútovom filme s názvom Climate of Concern. Snímok bol určený najmä pre vzdelávacie inštitúcie. Varoval pred extrémnymi prejavmi počasia, záplavami, hladomorom a takzvanými klimatickými utečencami ako dôsledkoch spaľovania fosílnych palív. Svoje tvrdenie dokument opiera o závery vedcov a ich správu pre OSN z roku 1990, píše server The Guardian.

"Ak by sa takto počasie vystupňovalo, žiadna krajina by nezostala bez úhony. Globálne otepľovanie nie je ešte úplne potvrdené, mnohí sa však domnievajú, že čakanie na definitívny dôkaz je nezodpovedné. Konať okamžite - to je chápané ako jediná možná poistka," tvrdí sa v snímke.

Na jednoduchých grafoch film prezentuje rast teploty aj vzostup hladiny morí a oceánov. Predpovede boli až nezvyčajne presné. Shell bol v tomto smere prvou ropnou spoločnosťou, ktorá uznala nebezpečenstvo klimatických zmien a zhubné následky neuváženého spaľovania fosílnych palív.

Investície do ropy

Napriek varovaniam a predpovediam z roku 1991 sa však Shell v rokoch nasledujúcich ďalej držal ťažby ropy. Investoval tiež miliardy dolárov do využitia takzvaných dechtových pieskov a prieskumu prípadných ropných nálezísk v Arktíde. Hydraulické štiepenie, niekedy tiež označované ako frakovanie, Shell propaguje ako metódu budúcnosti.

Film spoločnosti Shell z roku 1991 v archívoch objavili holandskí novinári z portálu Correspondent. Holandský portál pripomína, že Shell pred 25 rokmi paradoxne presadzoval aj využitie solárnej a veternej elektriny. Nedávno však firma úspešne lobovala za podkopanie nových cieľov EÚ pri využívaní obnoviteľných zdrojov energie. V roku 2015 Shell vynaložil 22 miliónov dolárov na boj proti opatreniam bojujúcim s globálnym otepľovaním. Na začiatku roka 2016 americkí kongresmani požiadali ministerstvo spravodlivosti o prešetrenie týchto aktivít.

"Všetko to veľmi dobre vedeli. Shell hovoril ľuďom pravdu o klimatických zmenách už v roku 1991. Len to zjavne nikdy nepovedali najvyššiemu vedeniu," myslí si Tom Burke z think tanku E3G, ktorý bol v rokoch 2012 až 2014 súčasťou hodnotiacej komisie Shellu.

Jeden z popredných amerických environmentalistov Bill McKibben k tomu uvádza: "Fakt, že Shell už v roku 1991 toto všetko vedel a o štvrť storočia neskôr tlačí na ťažbu v Arktíde, hovorí všetko o tom, aká je korporátna etika ťažiarov fosílnych palív. Shell toho dokázal veľa, bohužiaľ len smerom k horšiemu."

Cesta k zlepšeniu?

Shell však svoju pozíciu bráni a tvrdí, že otázky životného prostredia mu nie sú ľahostajné. "Naša pozícia v otázkach klimatických zmien nie je žiadnym tajomstvom. Klimatické zmeny berieme do úvahy, rovnako ako úlohu energetiky na kvalitu života. Shell bude aj naďalej presadzovať legislatívu, ktorá podporuje nízkouhlíkový biznis," oznámila hovorkyňa spoločnosti.

Patricia Espinosová, ktorá v OSN vedie sekciu pre klimatické zmeny, tvrdí, že bez ráznych krokov veľkých ropných spoločností sa nezaobídeme. "Sú obrovskou súčasťou svetovej ekonomiky, ak s nimi nebudeme spolupracovať, nebudeme schopní dosiahnuť potrebné premeny ekonomických modelov," vysvetľuje.

Espinosová navštívila sídlo Shellu v decembri minulého roka. Zistila, že tento ropný gigant si je vedomý nebezpečenstva, aké klimatické zmeny prináša. "Je im jasné, že klimatické zmeny budú mať vplyv na fungovanie ich spoločnosti. Pokiaľ s tým nič nebudú robiť, povedie to ku kríze a obchodným stratám," dodáva.

01 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 02 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 03 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Vraciame sa do minulého storočia, hovorí environmentálny geograf. V čom je Slovensko čiernou dierou Európy? 04 - Modified: 2024-03-14 15:15:06 - Feat.: - Title: Shell čelí kritike zo strany ekológov. Energetická skupina zaradila spiatočku vo svojich klimatických cieľoch 05 - Modified: 2024-03-13 18:24:06 - Feat.: - Title: Chystá sa vyhlásenie mimoriadnej situácie. Obec na Horehroní žiada výrub napadnutého lesa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:41