HN/ Peter Mayer
StoryEditor

Porovnávali mestské firmy krajín V4. Bratislava sa zaradila na chvost

30.01.2017, 10:46
Autor:
TASRTASR

Slovenské mestské firmy zaostávajú v transparentnosti za českými a maďarskými. Upozornila na to organizácia Transparency International Slovensko (TIS), ktorá v nedeľu (29. 1.) zverejnila výsledky porovnania úrovne transparentnosti v 36 stopercentne mestských spoločnostiach v krajinách Vyšehradskej štvorky. Každú krajinu zastupovalo deväť firiem. Na štúdii sa podieľali okrem TIS aj ďalšie mimovládne organizácie, české Oživení, maďarský Budapest Intézet a poľská Sieč Obywatelska – Watchdog.

Otvorenosť mestských spoločností v krajinách V4 voči verejnej kontrole vo všeobecnosti nie je vysoká, priblížil výsledky štúdie analytik TIS Michal Piško. Všetkých 36 firiem dosiahlo v priemere len 34-percentné skóre transparentnosti.

Slovenské spoločnosti nezískali v hodnotení založenom na odporúčaniach Svetovej banky, OECD, Európskej komisie i mimovládnych organizácií ani tretinu možných bodov (30,5 percenta), teda skončili mierne pod priemerom. Najlepšie pritom obstáli české mestské firmy s priemerným skóre cez 41 percent a maďarské s vyše 40 percentami. Najmenej otvorené vyšli z porovnania poľské spoločnosti, ktoré dosiahli len cez 24 percent.

Hospodária s veľkými peniazmi
„Mestské firmy často pritom rozhodujú o podstatných zdrojoch samospráv. Len deväť slovenských firiem zaradených do porovnania hospodári dovedna s takmer 380 miliónmi eur, čo je zhruba toľko ako ročný rozpočet Košíc a Prešova dokopy,“ pripomenul Piško.

Na stránkach spoločností nie je podľa neho možné nájsť takmer žiadne informácie o tom, ako sa im darí napĺňať plány, koľko zarábajú ich šéfovia, aké kvalifikačné predpoklady spĺňajú členovia ich dozorných rád, či ako v nich prebiehajú výberové konania alebo ponukové konania na predaj a prenájom majetku.

Mimovládne organizácie porovnávali transparentnosť na základe informácií zverejnených na stránkach mestských firiem, a to v desiatich oblastiach kľúčových pre verejnú kontrolu, ako sú prístup k informáciám, verejné obstarávanie, personalistika či predaj a prenájom majetku. Celkovo najotvorenejší prístup zaznamenali v sledovanom čase (november 2016 až január 2017) v českom Dopravnom podniku Hlavného mesta Prahy (60,4 percenta) a v maďarskej odpadovej spoločnosti FKF Zrt. Z Budapešti (59 percent). Najlepšie zo slovenských firiem obstál na treťom mieste Dopravný podnik Bratislava (54,2 percenta).

Slovenskí víťazi a porazení
Najotvorenejšia slovenská spoločnosť bola zároveň najväčšou skúmanou slovenskou firmou, vysvetlil Piško. „Medzi jej silné stránky patrí napríklad spôsob zverejňovania zmlúv, informovanie o verejnom obstarávaní, možnostiach získať údaje podľa infozákona, udelenej podpore a sponzoringu, ale aj vytvorenie etickej infraštruktúry cez etický kódex či pozíciu ombudsmana,“ menoval. Aj napriek tomu však Dopravný podnik Bratislava získal iba niečo cez polovicu možných bodov a aj v tejto spoločnosti existuje podľa Piška stále veľký priestor na zlepšenie.

„Podnik napríklad nezverejňuje zistenia z interných ani externých auditov, plány výkonnostných kritérií ani ich spätné plnenie, životopisy a platové pomery manažmentu, ani informácie o priebehu výberových konaní či ponukových konaní na predaj a prenájom majetku,“ upozornil analytik TIS.

Najhoršie skóre zo slovenských firiem a tretie najhoršie v celkovom poradí získala nitrianska odpadová spoločnosť Nitrianske komunálne služby, ktorej tržby a výnosy sú druhé najnižšie spomedzi všetkých 36 firiem a dosahujú len tesne cez štyri milióny eur. „Jej skóre 11,17 percent však výrazne zaostáva aj za porovnateľnými spoločnosťami. Napríklad Technické služby mesta Prešov, s tržbami a výnosmi na úrovni 4,8 milióna eur získali v hodnotení 28 percent,“ objasnil Piško.

Inšpirácia pre politikov
Na 13. mieste sa v rebríčku umiestnila Bratislavská vodárenská spoločnosť (38 percent), na 19. mieste Dopravný podnik mesta Prešov (34,67 percenta), na 21. mieste Východoslovenská vodárenská spoločnosť (33 percent), na 26. mieste spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (28,83 percenta), na 27. mieste spomínané Technické služby mesta Prešov (28 percent), na 31. mieste Slovenské vodárne a kanalizácie (19,67 percenta) a na 34. mieste rovnako spomínané Nitrianske komunálne služby (11,7 percenta).

Firmy TIS do rebríčku vyberala tak, aby boli čo najviac reprezentatívne a porovnateľné. Porovnanie podľa Piška ukázalo aj oblasti, z ktorých by naši štátni i miestni politici, ako aj manažéri firiem mohli čerpať inšpirácie. „Verejnú kontrolu verejných firiem v Maďarsku napríklad uľahčuje povinné zverejňovanie ročných plánov verejného obstarávania či platových pomerov manažérov,“ doplnil analytik TIS.

01 - Modified: 2024-05-03 10:43:18 - Feat.: - Title: Tip na nenáročnú turistiku: Len na skok od Bratislavy ťa čaká jeden z najkrajších výhľadov na západe Slovenska 02 - Modified: 2024-05-03 08:31:03 - Feat.: - Title: Bývanie v Bratislave je drahšie, nájomné sa zvyšuje. Hodnota rastie aj starším bytom 03 - Modified: 2024-05-03 08:40:41 - Feat.: - Title: Na viac než 26 školách v Bratislave má byť výbušnina, dostali výhražný e-mail. Polícia oznámenia preveruje 04 - Modified: 2024-05-01 18:49:00 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje dva prípady, keď seniori pri podvode prišli o desaťtisíce eur 05 - Modified: 2024-04-30 13:44:10 - Feat.: - Title: Bratislava predstavila finálne riešenie zmien na Mudroňovej a Vazovovej, zmeny sú plánované na leto
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 01:03