rusko ropa robotníkReuters
StoryEditor

Ako prinútiť Rusa efektívne pracovať? Odpoveď nenašiel cár, boľševik, ani kapitalista

30.01.2017, 14:00
Autor:
ČTKČTK
Vlastníkov a šéfov podnikov zvýšenie produktivity práce vôbec netrápi, pracovníci samotní bývajú väčšinou málo motivovaní, aby lepšie pracovali.

Ako prinútiť Rusa efektívne pracovať? Spor sa tiahne epochami, prichádzajúcimi s rôznymi receptami. Za cára stavili na "nemecké riadenie", za sovietskej éry na stachanovcov, potom sa dúfalo v trh. Ale nízka produktivita práce zostáva rovnakou slabinou ako predtým, upozornil ruský časopis Ogoňok.

Potvrdzujú to aj čerstvé údaje Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Na rebríčku skončilo Rusko na jednom z posledných miest, horšie dopadlo len Mexiko. Hoci Rusi sú v počte odpracovaných hodín na jednom z prvých miest. Sú tí najpracovitejší, ale aj najmenej efektívni.

Je to "vrodené", alebo sa to dá liečiť?

Podľa OECD Rus za hodinu práce prispeje k hrubému domácemu produktu krajiny iba sumou 25,1 dolára, zatiaľ čo v Luxembursku je to 95,1 dolára, v USA 68,3 a v Nemecku 66,6. Predbehli len Mexiko s 20 dolármi. A to Rusi odpracujú ročne až 1978 hodín, teda oveľa viac ako Nemci (1371) či Francúzi (1482).

Ako to chápať? "Na jednotku výroby potrebujeme viac času ako v iných krajinách," vysvetľuje profesor Alexander Ščerbakov.

Pokiaľ ide o šancu dostať sa z tohto stavu, čísla nebudia optimizmus. Priepasť v produktivite bola už za čias Sovietskeho zväzu, ktorý viac ako štvornásobne predstihovali Spojené štáty a skoro trojnásobne Británia. Teraz síce Rusi majú trhovú ekonomiku, ale pomer sa prakticky nezmenil. A už ich doháňajú niekdajší outsideri. Od roku 1991 do roku 2012 zvýšili produktivitu o tretinu, zatiaľ čo Čína sedemnásobne.

"Problém tkvie v základných fondoch, teda vo vybavení, strojoch, nástrojoch, materiáloch, ako aj v samotnej organizácii práce. V oboch silne zaostávame," mieni Ščerbakov.

Vlani sa v hornej komore ruského parlamentu konal seminár o produktivite práce a odzneli až senzačné údaje. Ukázalo sa, že v opotrebení základných fondov, od strojov po budovy, sú na tom ešte horšie, než pred štartom trhových reforiem pred 27 rokmi. V roku 1990 miera opotrebenia predstavovala 35,6 percenta, v roku 2014 49,4 percenta.

Sovietske priemyselné dedičstvo sa dávno "prejedlo". To, čo sa zadovážilo v nových časoch, sa už stalo zastaraným a skoro sa neobnovuje. V roku 1990 koeficient obnovy základných fondov predstavoval 6,3 percenta, v 2014 klesol na 4,3 percenta.

Zaostávanie aj za sovietskymi ukazovateľmi

V podnikoch je väčšina strojov starších ako 20 rokov, ale hlavu si nad tým nikto neláme. Nejde len o zlý stav zariadení či chabú mieru inovácií, ale aj o ľudský faktor. Keď nie sú dobre vybavené pracovné miesta, nie sú ani vysoko kvalifikovaní pracovníci.

"Opotrebenie v ťažobnom priemysle sa pohybuje okolo 54-56 percent," hovorí riaditeľ vyššieho výskumného centra Georgij Ostapkovič. Celé odvetvie technicky zaostáva: v Rusku sa stále ťaží hlavne vŕtaním do hlbín, ale málo sa pracuje vo vodorovnej rovine, kde ležia bridlicové vrstvy. Chýbajú na to zariadenia, ich dodávky zakázali sankcie.

"Aj v poľnohospodárstve je opotrebenie fondov veľké. Sme hrdí, že export dosiahol 18 miliárd dolárov, čo je viac ako z exportu zbraní, ale nesmieme zabúdať, že maličké Holandsko dosahuje 80 miliárd," poznamenal.

Súvislosť je jasná: čím je zariadenie lepšie, tým vyššia je produktivita. Ale čo robiť, keď technológie z dovozu sú príliš drahé?

"Prístup k západným úverom je kvôli sankciám obmedzený. Dovážať zariadenie, keď úroky z úverov reálne činia 15-16 percent, vyžaduje obrovskú ziskovosť. A investičný cyklus je dlhý, nový podnik nevznikne za pol roka," hovorí Ostapkovič.

Ruský biznis žije dneškom

Aký má potom zmysel obnovovať zariadenia, ak je ekonomický zajtrajšok neistý? "Keď sa podnikateľov pýtam, či ich viac trápia vysoké dane, alebo slabý dopyt, odpovedajú, že by potrebovali poznať pravidlá hry na štyri-päť rokov dopredu, aby mohli mať podnikateľský plán a modernizovať," hovorí.

Experti Vladimir Bovykin a Michail Lisin ohlásili šokujúce zistenie: vlastníkov a šéfov podnikov zvýšenie produktivity práce vôbec netrápi.

Ani s radovými pracovníkmi nie je všetko v poriadku: Rusi bývajú väčšinou málo motivovaní, aby lepšie pracovali. "Riadenie talentov je pekná vec, ale teraz máme problém zbaviť sa opilcov v dielňach," posťažoval sa riaditeľ jedného podniku pôsobiaceho v Nižnom Tagile.

Možno Rusi toľko pijú, pretože sú tak zle platení? "Zaostávame za cudzinou nielen v produktivite, ale aj v mzdách," tvrdí Ščerbakov. "USA nás predstihujú troj- až päťnásobne v produktivite, ale vo výplate sedem- až osemnásobne."

Na rozdiel od Španielov sa v Rusku siesty nevedú, a tak experti v snahe nájsť rozumné vysvetlenie pre nízku produktivitu si berú na mušku "dače", na ktorých postsovietski občania tak radi drú.

"V priemere ide o 20 až 25 percent pracovného času, dve percentá HDP," tvrdí expert Rostislav Kapeljušnikov. "Keby sme vylúčili prácu na záhradkách, neboli by počty odpracovaných hodín tak obrovské a v produktivite by sme sa ocitli v priemere," hovorí.

Zatiaľ nezostáva než na problém "obrátiť pozornosť" a "vynaložiť úsilie". Nádej umiera posledná a Rusi všetko robia na poslednú chvíľu. A tiež sa u nich dejú zázraky, najmä v štatistikách.

01 - Modified: 2024-04-23 12:21:56 - Feat.: - Title: Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahiahla takmer šesť miliárd frankov 02 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 03 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia 04 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 05 - Modified: 2024-04-22 12:42:03 - Feat.: - Title: Moskovčan dostal za interview pre Rádio Sloboda päť rokov verejnoprospešných prác
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:30