StoryEditor

Nožnice sa roztvárajú čoraz viac. Osem ľudí je rovnako bohatých ako polovica planéty

16.01.2017, 09:43
Autor:
ČTKČTK
Osem najbohatších ľudí vlastní rovnaký majetok ako polovica ľudstva, teda 3,6 miliardy ľudí.

Osem najbohatších ľudí vlastní rovnaký majetok ako chudobnejšia polovica svetovej populácie, teda 3,6 miliardy ľudí. Uviedla to dnes nezisková organizácia Oxfam, ktorá závery svojej analýzy vydáva pred začatím Svetového ekonomického fóra v Davose. Majetková nerovnosť je tak podľa Oxfamu teraz väčšia ako inokedy.

Najbohatším človekom na svete zostáva zakladateľ Microsoftu, Američan Bill Gates. Jeho majetok je odhadovaný na 75 miliárd dolárov (70,3 miliárd eur). Medzi ôsmimi najbohatšími je aj Španiel Amancio Ortega, zakladateľ módneho reťazca Inditex s odhadovaným majetkom 67 miliárd dolárov (63 miliárd eur), alebo finančník Warren Buffett s 60,8 miliardy dolárov (57 miliárd eur).

Rebríček je staršieho dáta, uvedené hodnoty majetkov sa zmenili, poradie je ale rovnaké.  

Panamská kauza

"Je nehanebné, že toľko bohatstva je v rukách niekoľkých jednotlivcov, keď každý desiaty človek na svete musí prežiť s dvoma dolármi na deň," uviedla Winnie Byanyimová z Oxfamu. "Nerovnosť ženie do chudoby stovky miliónov ľudí, rozdeľuje spoločnosť a podkopáva demokraciu," podotýka Byanyimová, ktorá sa zasadnutia v Davose zúčastní.

Oxfam vyzval svetových lídrov, aby o probléme prestali len hovoriť a začali konať. Ešte vlani si polovicu ľudstva mohlo kúpiť 62 najbohatších, ale teraz podľa novej metodiky a s novými údajmi z Číny a Indie sa ukazuje, že situácia je ešte horšia. Okrem kumulácie bohatstva v rukách niekoľkých málo jedincov je hlavným morálnym problémom fakt, že bohatí sa vyhýbajú plateniu daní, ako ukázala okrem iného kauza Panama papers, uvádza Oxfam.

Dane neplatia

"Sme v situácii, keď miliardári často platia nižšie dane než ich upratovačka alebo sekretárka. To je šialené," povedal agentúre AP poradca spoločnosti Oxfam Max Lawson. Ľudia podľa neho strácajú dôveru v súčasný systém, ktorému hrozí, že sa rozpadne.

Prvými signálmi boli podľa Oxfam referendum, v ktorom Briti vlani rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie, a zvolenie Donalda Trumpa prezidentom USA. Podľa odporúčania Oxfamu môžu byť liekom vyššie dane pre bohatých a vyššie dane z príjmu, dôstojné mzdy a investície do verejných služieb.

Rast "alternatívy"

Pred nerovnosťou a jej dopadmi varuje napríklad aj pápež a Medzinárodný menový fond (MMF). Podľa jednej z najväčších marketingových spoločností Edelman sa dôvera ľudí v systém prudko znížila po svetovej hospodárskej kríze z roku 2008. Podľa prieskumu spoločnosti len 15 percent ľudí verí, že systém funguje.

Tento postoj má viacero príčin, jednou z nich je aj rastúca nedôvera v tradičné médiá, ktoré ľudia vnímajú ako na súčasť establishmentu. Dávajú prednosť alternatívnym zdrojom informácií, ktoré často nepripúšťajú protinávrhy, a roztáčajú tak špirálu nedôvery.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:34