zena cigareta fajcenie dreamstimedreamstime.com
StoryEditor

Rusi prišli s ambicióznym plánom: Ľudia narodení po roku 2014 si už cigarety nekúpia

14.01.2017, 23:00
Autor:
ahaaha
Tabaku holduje asi tretina Rusov a na následky fajčenia každoročne zomrie až 400 tisíc ľudí.

Zákaz vodných fajok v kaviarňach, dlhší pracovný čas pre fajčiarov, nové dane a štandardizované balenie všetkých značiek. To sú opatrenia, ktoré v boji s tabakizmom navrhuje ruské ministerstvo zdravotníctva. Plán počíta aj s tým, že ľudia narodení po roku 2014 si nebudú môcť kúpiť cigarety.

"Je to ideologicky úplne v poriadku," potvrdil existenciu ministerskej koncepcie poslanec a člen zdravotníckej komisie ruskej dumy Nikolaj Gerasimenko.
Plán, ktorý musí schváliť vláda, počíta s tým, že dnešné batoľatá si po roku 2033, kedy dosiahnu 18 rokov, už cigarety na rozdiel od svojich o rok starších kamarátov nekúpia. A to po celý život.

"V roku 2033 sa zákaz predaja tabakových výrobkov pre ľudí narodených po roku 2014 nebude javiť ako extrémne opatrenie, ale úplne logická súčasť vývoja," uviedla podľa Rádia Slobodná Európa expertka ruského ministerstva zdravotníctva Marina Gambarjanová.

Ministerstvo chce tiež rozšíriť zoznam miest, kde bude zakázané fajčiť. Po novom by si Rusi nemohli zapáliť v komunálnych bytoch, všetkých prostriedkoch verejnej dopravy, na zastávkach, pri vchodoch do obchodných centier, podchodoch aj nadchodoch, a dokonca aj vo vlastnom aute, ak v ňom budú s deťmi.

Státisíce mŕtvych ročne a papirosy za pár centov

Rovnaké obmedzenia by sa mali týkať aj elektronických cigariet, ktoré návrh stavia na rovnakú úroveň s obyčajné fajčivo. Slušný potenciál ku konfliktom sa skrýva v návrhu, podľa ktorého bude fajčiar musieť cigaretu zahasiť, ak ho niekto upozorní, že mu to vadí. Dlhšia pracovná doba pre fajčiarov má kompenzovať dobu, ktorú strávi na fajčiarských pauzách.

Autori ministerského dokumentu tvrdia, že drastický postup je nevyhnutný. Podľa posledných odhadov tabaku holduje asi tretina Rusov a na následky fajčenia každoročne zomrie až 400 tisíc ľudí. Priemerná cena sa pohybuje okolo troch eur za škatuľku, papirosy Bielomorkanal sa však dajú kúpiť asi za 74 centov.

Experti sa k ministerskému plánu stavajú skepticky. Podľa nich je potrebné najskôr vyhodnotiť efektívnosť protifajčiarskych opatrení, ktoré boli prijaté už pred tromi rokmi (zákaz fajčenia v reštauráciách, nemocniciach, školách, na pracovisku, autobusoch a vlakoch a v okolí staníc a letísk). Absolútna prohibícia by tiež dala vzniknúť čiernemu trhu s cigaretami, nad ktorých kvalitou by štát nemal kontrolu.

Kremeľ sa k drastickému plánu zatiaľ ešte nevyjadril. Prezident Vladimir Putin je však známy ako veľký stúpenec zdravého životného štýlu. Predvlani v máji napríklad českému prezidentovi Milošovi Zemanovi v Moskve kládol na srdce, aby s fajčením prestal.

01 - Modified: 2024-05-04 18:15:43 - Feat.: - Title: Estónsku rastie sebavedomie. Hovorí o blokáde proti Rusku v Baltskom mori 02 - Modified: 2024-05-04 16:07:52 - Feat.: - Title: Po Kallasovej prišiel rad na Zelenského, Rusko na neho vydalo zatykač 03 - Modified: 2024-05-04 10:14:41 - Feat.: - Title: Po Nemecku a Česku hlási aj Poľsko, že sa stalo terčom ruských kyberútokov 04 - Modified: 2024-05-04 09:50:50 - Feat.: - Title: Pokroková a proti vojne. V Rusku končí posledná škola vyučujúca „podľa Západu“ 05 - Modified: 2024-05-03 20:18:13 - Feat.: - Title: Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 09:37