Reuters
StoryEditor

Ako je možné, že Trump dokáže svojimi výrokmi pripraviť firmy o miliardy dolárov?

13.01.2017, 23:00
V rubrike Téma týždňa sme oslovili analytikov s otázkou, ako je možné, že hodnota spoločností môže po tweete klesnúť o miliardy dolárov.

Nastupujúci americký prezident Donald Trump je známy svojimi prostorekými vyhláseniami, po ktorých sa zmenšujú hodnoty významných spoločností. Po tweete, v ktorom tvrdil, kontrakt zbrojárskej spoločnosti Lockheed Martin je predražený, klesla hodnota spoločnosti o 3,5 miliardy dolárov.

Po tlačovke, v ktorej kritizoval farmaceutické spoločnosti, klesla hodnota deviatich najväčších o takmer 25 miliárd dolárov.

​Oslovili sme analytikov s otázkou, ako je to možné, že po podobných vyjadreniach klesá hodnota spoločností až o miliardy dolárov. Prečítajte si ich odpovede.

Matúš Pošvanc, riaditeľ Nadácie F. A. Hayeka: "V dnešných časoch záleží na každom vyjadrení. Nieto ešte predstaviteľa jednej z najvýznamnejších vládnych administratív sveta. Vyjadrenia monitorujú robotické obchodné zariadenia (high frequency trading), ktoré na základe nich realizujú obchody.

Zároveň to vyplýva podľa môjho názoru z toho, že dnešný svet je výrazne ovplyvňovaný politickými rozhodnutiami; čoraz menej záleží na reálnej výkonnosti firmy a jej trhových úspechoch/neúspechoch uspokojovať priania zákazníkov a čoraz viac sú dané úspechy/neúspechy ovplyvňované reguláciami, politickými rozhodnutiami, lobingom a politickými vzťahmi. Stav, ktorý svet posúva viac a viac od trhovej ekonomiky. "

Kamil Boros, analytik X-Trade Brokers: "Celé je to snahe finančných žurnalistov vyvolať bombastický titulok s miliardami dolárov. Firmy peniaze priamo nestrácajú, deje sa to, že skrz nižšiu cenu akcií poklesne trhová kapitalizácia firmy. V praxi to znamená, že keby chceli hypoteticky všetci akcionári predať všetky akcie zbrojárskej firmy Lockheed Martin pred a po Trumpovom tweete (ktorý označil cenu ich lietadiel za vysokú), tak by dostali o 1,2 mld. dolárov menej.

A to kvôli tomu, že je možné, že Trump bude požadovať zníženie ich cien, alebo prejde ku konkurencii, čo by znamenalo pre firmu nižší zisk. V praxi však klesli akcií spoločnosti len o 2 percentá. To isté platí pre farmapriemysel, ktorého index klesol v stredu po Trumpovej tlačovke o 1,3 percenta (v oboch prípadoch sa teda jedná o mierne nadpriemernú dennú volatiltiu).

Čiže vyjadrenie nominálnej zmeny trhovej kapitalizácie nemá žiadnu výpovednú hodnotu, jeho účelom je len nafúknuť čítanosť (lebo pri veľký firmách sa trhová kapitalizácia o viac ako miliardu dolárov mení takmer každý deň), na čo sa treba pozerať, je percentuálna zmena. A takisto aj porovnanie s minulosťou, akcie Lockheed Martin aj farmapriemyslu sú aj napriek týmto jednorazovým poklesom vyššie ako pred americkými voľbami. "

Stanislav Pánis, analytik J&T Banky: "Kurz akcií môže reagovať na každú správu alebo dokonca len špekuláciu, ktorá môže mať vplyv na budúcnosť firmy, špeciálne na jej ziskovosť. Nejde o žiadny neštandardný jav. Len v súvislosti s Donaldom Trumpom sa to dostáva do väčšej pozornosti médií. Najmä preto, že používa moderný spôsob komunikácie prostredníctvom tweetov a nedáva si servítku pred ústa- čo na srdci to na jazyku."

Ronald Ižip, analytik TRIM Broker: "Aj keď si mnohí myslia, že USA sú prototypom kapitalistickej krajiny, kapitalizmus tu už dávno nie je tým, čím kedysi býval. Vláda a centrálna banka majú má čoraz väčšie slovo v ekonomickej oblasti. Regulácie vo financiách či farmakologickom priemysle sú značné a výrazne ovplyvňujú dianie v týchto sektoroch. Nehovoriac o vojenskom priemysle, ktorý žije z vládnych kotraktov.

Nie je preto prekvapujúce, že americký prezident má čo do ekonomiky a tak aj do hodnoty firiem čo povedať. Je však nešťastné, že to rieši cez sociálne siete; avšak pravdepodobne je to len ďalšie PR. No možno sa to zmení už čoskoro po jeho vymenovaní do funkcie."

Michal Fafrák, analytik spoločnosti Capital Markets: "Nastupujúci americký prezident Donald Trump je so svojim účtom na sociálnej sieti Twitter postrachom pre firmy a spoločnosti, ktoré mali v pláne budovanie tovární mimo USA alebo firmy nespĺňajúce požiadavky budúceho prezidenta. To, že tweety pána Trumpa hýbu trhom a samotnými akciami nemôže byť prekvapením, keďže onedlho, 20. Januára, sa Donald Trump stane jedným z najmocnejších a najvplyvnejších ľudí na svete.

S možnosťami a kompetenciami akými bude Trump disponovať, každé jeho vyjadrenie bude mať výrazný dopad na firmy, sektory alebo samotné finančné trhy. Silu svojho účtu Trump ukázal naplno pri kritike Boeingu alebo Lockheed Martin, ktorých akcie na negatívne tweety reagovali poklesom. Tak isto po Trumpovej kritike systému ako funguje výroba, distribúcia liekov a celkovo ako vyrábajú zisk výrobcovia liekov v USA spomínaný sektor utŕžil značné straty.

Investorov a finančné trhy zaujíma predovšetkým budúcnosť tej ktorej spoločnosti a práve v tom je sila vyjadrení budúceho prezidenta. Ak Trump na svojom profile zverejní príspevok kritizujúci fungovanie určitého sektora, investorov to odradí od investovania do daných cenných papierov, keďže z vyjadrení sa dajú vyčítať prípadné zmeny, možné regulácie, legislatívne zmeny a podobne. Ako budúci prezident bude mať Trump právomoc zavádzať regulácie a meniť svojimi rozhodnutiami podnikateľské prostredie v USA."

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:00