Flickr
StoryEditor

Tatry čaká „zlatý týždeň“. Je takmer vypredaný

21.12.2016, 23:00
Začiatok hlavnej zimnej sezóny vo Vysokých Tatrách sa posúva k Štedrému dňu. Slováci si obľúbili vianočné pobyty, a tak začínajú sviatočnú lyžovačku na horách skôr ako zvykli v minulosti.

Najnavštevovanejšie obdobie zimy medzi Vianocami a Troma kráľmi prináša Tatrancom príjemné starosti. Práve takzvaný zlatý týždeň znamená pre podnikateľov najlepšie obdobie roka. Približne od 27. decembra do 6. januára totiž podlieha celá ubytovacia kapacita vo Vysokých Tatrách veľkému náporu turistov. Pobyty na Silvestra a Nový rok sú už prakticky vypredané.

„Zlatý týždeň v Tatrách je predovšetkým o Slovákoch. Voľné postele sa však ešte dajú nájsť, vyťaženosť nikdy nie je stopercentná. Trendom posledných troch rokov sa stal nárast záujmu o vianočné pobyty,“ hovorí pre HN riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lucia Dubielová. Záujem o trávenie vianočných chvíľ v slovenských veľhorách medziročne rastie o takmer desať percent.

Plnia sa už na Vianoce
Nový trend potvrdzuje i Jozef Ivanič zo spoločnosti Finerg International, ktorá v Starej Lesnej prevádzkuje hotelový rezort Lesná. „Registrujeme zvýšený záujem o vianočné pobyty s nárastom viac ako 20 percent oproti minulému roku. Pripisujem to odklonu od tradícií. Nové generácie mladých ľudí Vianociam neprikladajú tradičný význam narodenia Krista, ale vnímajú ich ako odpočinkové obdobie,“ vraví Ivanič.

Medzi hosťami rezortu dominujú Slováci. Hotel Lesná hlási aktuálnu obsadenosť okolo 73 percent. „Nákupné správanie klientov sa mení. Uprednostňujú kúpu pobytov na poslednú chvíľu iba deň pred nástupom. Obdobie objednávok sa tak výrazne skracuje. Očakávame, že aj vianočné pobyty sa dopredajú ako darček pod stromček na poslednú chvíľu,“ dodáva Ivanič.

Návrat hotelového skvostu
Návrat na turistickú mapu Vysokých Tatier hlási najstarší tatranský Hotel Lomnica v Tatranskej Lomnici, ktorý po 25 rokoch chátrania prešiel komplexnou revitalizáciou za milióny eur. Viac ako 120-ročný hotel otvorili po prvý raz pre návštevníkov minulý víkend. K dispozícii bola kaviareň Mozart či vináreň Franz Josef.

Pre prebiehajúce dokončovacie práce bude však hotel do 29. decembra zatvorený. Práve dva dni pred Silvestrom sa v Hoteli Lomnica rozbehne ostrá prevádzka. „Od novembra sme začali predaj pobytov a záujem každým dňom rastie. Najväčší bol o apartmány a suity. Tie sú už na silvestrovský pobyt vypredané. Približne 30 percent ubytovacej kapacity však máme ešte voľnej. S blížiacim sa termínom Silvestra sa kapacita voľných izieb znižuje,“ konštatuje marketingová manažérka Hotela Lomnica Lenka Maťašovská.

Lyžovačka beží
Lyžiarska sezóna v Tatrách pritom beží už od 26. novembra, keď ako prvé uviedlo do prevádzky lanovky stredisko na Štrbskom Plese. Postupne sa pridala Tatranská Lomnica a Ždiar. Na lyžiarov v Bachledovej doline pritom čaká túto zimu niekoľko noviniek.

„Najväčšou zmenou je nová prístupová cesta z Malej Frankovej pre návštevníkov zo Zamaguria a Pienin. Jej súčasťou je veľké parkovisko, kasa, bufet a hygienické zariadenia. Zmodernizovali sme aj prístup z Jezerska s novým bufetom a hygienickými zariadeniami,“ spresňuje Martina Múdra zo strediska Bachledka Ski & Sun, ktoré patrí k slovenským unikátom. Lanovkami a zjazdovkami totiž prepojilo tri doliny. Stredisko je od minulého roka členom skupiny TatrySki, čo znamená, že na jeden skipas sa dá lyžovať v deviatich strediskách u nás a v Poľsku.

„Projekt priniesol efekt hneď v prvom roku. Prišiel k nám oveľa vyšší počet poľských lyžiarov ako v minulosti. V spolupráci budeme pokračovať a ešte viac ju prehĺbime,“ dodáva Múdra. Do spoločných aktivít združenia SkiTatry najnovšie pribudol vstup do termálneho akvaparku Termy Bania pod najobľúbenejším poľským lyžiarskym strediskom v Bialke Tatranskej. Priemerná návštevnosť Bachledky dosiahla minulú zimu číslo tisíc až 1 200 lyžiarov za deň.

01 - Modified: 2024-04-13 17:58:39 - Feat.: - Title: Posledná možnosť vidieť Tatranský ľadový dóm. Po víkende ho zatvoria, roztopí sa vo voľnej prírode 02 - Modified: 2024-03-30 07:19:48 - Feat.: - Title: hn 03 - Modified: 2024-03-21 15:33:42 - Feat.: - Title: Ako sa správať, ak stretnete medveďa alebo ak zaútočí. TANAP radí, čo by ste mali mať pri sebe 04 - Modified: 2024-03-08 20:32:19 - Feat.: - Title: Vo Vysokých Tatrách boli ohlásené tri pády lavín, informuje Horská záchranná služba 05 - Modified: 2024-02-24 18:07:47 - Feat.: - Title: Vo Vysokých Tatrách zachraňovali poľských skialpinistov spod lavíny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 17:36