HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Ťažko skúšané Podpoľanie čaká ďalšia rana. Fíni zo dňa na deň končia

18.12.2016, 23:00
Spoločnosť Ojala-Yhtymä na Slovensku končí. Podpoľaniu tak v prípade odchodu spoločnosti hrozí strata vyše dvoch stoviek pracovných miest.

Keď zatvorenú sklársku fabriku neďaleko Detvy prevzala koncom roku 2008 fínska strojárska skupina Ojala-Yhtymä, pre vysokou nezamestnanosťou zmietané Podpoľanie to bola dobrá správa. Po ôsmich rokoch však v Kriváni výroba plechových modulov pre elektrotechnický priemysel a telekomunikácie končí. A to zo dňa na deň.

Fínska centrála Ojala Group zo Sievi totiž svojim odberateľom náhle v strede minulého týždňa oznámila, že s produkciou na Slovensku už nepočíta a v piatok 16. decembra zatvorí i svoje sklady hotových výrobkov v Kriváni. S konateľom a šéfom spoločnosti Ojala Slovakia sa HN nepodarilo spojiť. Marko Niskanen nedvíhal telefón a nereagoval ani na e-mail.

V prípade zatvorenia fabriky hrozí, že v regióne s 12-percentnou nezamestnanosťou príde pred Vianocami o prácu vyše 200 ľudí. „Ide o veľkého zamestnávateľa. Pracuje tam 240 ľudí, nie je nám to jedno,“ hovorí k situácii v krivánskej fabrike starosta obce Imrich Paľko.



Výpovede zatiaľ nerozdávali
Slovenský Kriváň sa pritom stal prvou zahraničnou investíciou fínskeho priekopníka v oblasti strojárskej výroby na kľúč. Ojala Group neskôr expandovala s výrobnými kapacitami i do Estónska a Indie. V stredoslovenskej obci sa Fíni nasťahovali do výrobne armovacích mriežok a výstuží zo skleného vlákna.

V roku 2005 ju tam postavila firma Omfa nemeckého podnikateľa Jensa Wendlanda, ktorá o tri roky neskôr narazila na finančnú krízu a ázijskú konkurenciu. Továreň pri Detve tak po novom spracováva plechy a vyrába z nich napríklad elektrické rozvodné skrine.

Medzi zákazníkov Ojala Group patria elektrotechnickí giganti ako ABB, Eaton, Delta Electronics, Eltek či Ceragon Networks. Starosta Kriváňa pritom oficiálne informácie od odchode investora z Fínska zatiaľ nemá.

„Ako obec sme maximálne ústretoví. Definitíva zatiaľ nepadla. Rokovanie s predstaviteľmi firmy bude v tomto týždni,“ dodáva Paľko. Z informácií HN vyplýva, že o krivánsku fabriku sa zaujíma nový investor, ktorý by mohol v obci udržať pracovné miesta. Zamestnanci Ojala Slovakia zatiaľ výpovede nedostali. „K 16. decembru 2016 nie je spoločnosťou Ojala Slovakia nahlásené žiadne hromadné prepúšťanie,“ vraví Dominika Bordáčová z kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Stratový biznis model
Dôvodom exitu Fínov zo Slovenska majú byť zlé hospodárske výsledky. Dostať pobočku v Kriváni do čiernych čísel sa totiž manažmentu nedarí dlhodobo. Nepomohli ani časté personálne zmeny vo vedení. Od roku 2008 do roku 2015 firma vygenerovala kumulovanú stratu takmer 9,5 milióna eur. Materská spoločnosť Ojala-Yhtymä sa preto začiatkom tohto roka rozhodla, že zvýši základné imanie slovenskej dcéry z 50-tisíc eur na 12,25 milióna eur.

Ojala Slovakia pritom v posledných rokoch investovala do zefektívnenia výrobných procesov v Kriváni. Od svojich odberateľov sa snažila získať kontrakty na dodávky výrobkov s vyššou pridanou hodnotou. Väčšinu produkcie predávala na Slovensku, z vlaňajších celkových tržieb vo výške takmer desať miliónov eur tvoril export iba necelú tretinu. Materská korporácia z fínskeho Sievi pritom bojuje s prepadom na globálnych trhoch. Kým v roku 2011 celosvetovo utŕžila 53,4 milióna eur, vlani sa jej tržby scvrkli na 43 miliónov eur. V štyroch fabrikách vo Fínsku, Estónsku, Indii a na Slovensku zamestnáva okolo 650 ľudí.

01 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-04 15:42:30 - Feat.: - Title: Streľba vo fínskej škole bola zrejme naplánovaná, uviedla polícia. Žiak bol obeťou šikany 04 - Modified: 2024-04-03 12:57:35 - Feat.: - Title: Motívom dvanásťročného strelca vo fínskej škole bola šikana, uviedla polícia 05 - Modified: 2024-04-03 12:28:52 - Feat.: - Title: Fínsky prezident je na Ukrajine, podpísal dohodu o bezpečnostnej spolupráci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:42