Automobilky, výrobaPeter Mayer
StoryEditor

Málo ľudí i nízka kvalifikovanosť. Trh práce trápi viacero problémov

05.12.2016, 12:54
Autor:
TASRTASR
Napriek rýchlo rastúcej ekonomike na tom nie je slovenský trh práce najlepšie.

Najväčším problémom je z pohľadu slovenských firiem nízka dostupnosť pracovnej sily či nedostatočná legislatíva. Vyplýva to z výsledkov Job Market Ratingu, ktorý v 4. kvartáli 2016 spustila personálno-poradenská spoločnosť McROY Group.

Výsledná hodnota Job Market Ratingu za 4. kvartál 2016 dosiahla úroveň 46,4 bodu. "Keďže rating sa môže pohybovať v intervale 0 bodov až 100, znamená to, že kondícia trhu práce je v necelej polovici hodnotiacej škály," skonštatoval v správe pre médiá predseda predstavenstva McROY Group Luboš Sirota. Úroveň ratingu pozitívne ovplyvňovali najmä náborové plány firiem. Ostatné ukazovatele však boli negatívne, čím tlačili výšku ratingu nadol.

Plánujú prijímať 

Až 53,62 percent zo 137 respondentov prieskumu uviedlo, že plánuje zvyšovať počty zamestnancov. Prepúšťanie očakáva iba necelých sedem percent spoločností. Pozitívne náborové plány hlásia v 4. kvartáli tohto roka spoločnosti vo všetkých sledovaných segmentoch.

Najväčší podiel firiem, ktoré plánujú prijímať ľudí, bol v automobilovom a strojárskom priemysle, nasledovali odvetvia IT a telekomunikácií. Najskromnejšie plány mali firmy pôsobiace v maloobchode a veľkoobchode. Aj v týchto segmentoch však iba minimum firiem plánuje svoje personálne stavy znižovať.

Nekvalifikovaní ľudia

Vysoký náborový apetít však znižuje dostupnosť kvalifikovaných pracovníkov na trhu. Práve tento ukazovateľ bol firmami hodnotený v poslednom štvrťroku 2016 ako najhorší. Dostupnosť pracovnej sily bola najnižšia v automotive a strojárstve. V ostatných odvetviach bola situácia o niečo lepšia, no v žiadnom nezískal tento ukazovateľ viac ako 33 percent z maximálneho možného počtu bodov.

Podobne zle je na tom trh práce aj z hľadiska kvalifikácie zamestnancov. Najpesimistickejšie boli z toho pohľadu opäť firmy zo sektorov automotive a strojárstvo. Najmenší problém s kvalifikovanosťou zamestnancov majú firmy z dopravy a logistiky, nasleduje IT a telekomunikácie.

Nekvalitná legislatíva

Osobitnou kategóriou v prieskume bola aj legislatíva. Jej kvalitu ako výbornú hodnotilo necelé jedno percento firiem, vyše polovica respondentov jej dala horšiu známku ako trojku. "Rating tak potvrdzuje dlhodobé varovania zo strany zamestnávateľských zväzov, že legislatíva tvorbe pracovných miest nepomáha," upozorňuje Sirota.

Firmy sú tak nútené hľadať ľudí v zahraničí. Prieskum ukázal, že takmer polovica firiem je ochotná prijímať cudzincov, odmieta ich len necelá štvrtina opýtaných. "Trh práce je v zlej kondícii. Bez zvýšenia mobility pracovnej sily, obmedzenia možností vyhýbať sa práci a iných opatrení sa táto situácia zmení iba ťažko," varuje Sirota.

Rating je vypracovaný na základe prieskumu medzi domácimi firmami. Jeho cieľom je monitorovať kondíciu trhu práce. Sleduje ukazovatele, ako sú náborové plány spoločností, dostupnosť či kvalifikovanosť pracovnej sily, fluktuáciu, náklady i kvalitu legislatívy.

01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 03 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 04 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 05 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:26