Národná banka Slovenska
StoryEditor

Nezamestnanosť bude zrejme klesať aj v nasledujúcich mesiacoch, tvrdia analytici

23.08.2021, 10:00
Autor:
TASRTASR
Analytici Úseku meny, štatistiky a výskumu Národnej banky Slovenska špecifikovali, že rástol dopyt najmä po operátoroch výroby.

V júli dosiahla miera evidovanej nezamestnanosti 7,66 percenta. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom ide o pokles, a to o 0,10 percentuálneho bodu (p. b.) z júnových 7,76 percenta.

Informovalo o tom v piatok Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Analytici tvrdia, že takýto vývoj sa dal očakávať, a že nezamestnanosť bude klesať aj v nasledujúcich mesiacoch. Na predpandemickú úroveň sa však ešte nešplhá.

​Analytici Úseku meny, štatistiky a výskumu Národnej banky Slovenska špecifikovali, že rástol dopyt najmä po operátoroch výroby. Tvoria takmer 45 percent všetkých ponúkaných miest.

"Druhou najžiadanejšou profesiou boli kvalifikovaní remeselníci," dodali analytici s tým, že po uvoľnení opatrení sa rapídne zvýšil aj dopyt po pracovníkoch v službách.

Analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák vyzdvihol, že dobrou správou vzhľadom na štruktúru poklesu nezamestnanosti je, že poklesu v posledných mesiacoch pomáha najmä vyšší dopyt firiem po nových zamestnancoch.

Trh práce podľa jeho slov v júli v porovnaní s predpandemickým júlom (2019) absorboval takmer o pätinu viac nezamestnaných. "Pokles nezamestnanosti pomohli zvýrazniť aj opätovne sa sprísňujúce kontroly nezamestnaných na úradoch práce," podotkol analytik s tým, že tie pre nespoluprácu vyradili takmer tisícku nezamestnaných.

Pokles nezamestnanosti sa však podľa Koršňáka nedá pripisovať len úbytku nezamestnaných, ale aj slabšiemu prítoku nezamestnaných do štatistík. V júli v porovnaní s predpandemickým letom ich na úrady práce prišlo o desatinu menej.

Kým analytici ÚMS predpovedajú, že pozitívny vývoj sa dá očakávať aj v nasledujúcich mesiacoch, Koršňák upozorňuje, že na úroveň spred pandémie sa bude nezamestnanosť vracať len veľmi pomaly. Zrejme sa tak nestane skôr, ako v druhej polovici roka 2023.

"V dôsledku dlhodobých nerovnováh na trhu práce je možné očakávať, že niektoré regióny a sektory ekonomiky by už v závere tohto roka – za predpokladu, že tretia vlna pandémie už zásadnejšie ekonomiku nespomalí – mohli pociťovať akútny nedostatok vhodnej pracovnej sily, čo by mohlo opätovne zvýšiť tlak na rast miezd i dovoz pracovnej sily zo zahraničia," uzavrel Koršňák.

01 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 02 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 03 - Modified: 2024-04-11 06:19:39 - Feat.: - Title: Poskytovanie hypoték je už rok stabilné. Spotrebiteľské úvery rýchlo rastú, hlási národná banka 04 - Modified: 2024-04-08 09:20:19 - Feat.: - Title: Dopyt po úveroch ostáva znížený. Za ochladením sú najmä pôžičky podnikom, konštatuje Národná banka Slovenska 05 - Modified: 2024-04-07 08:45:42 - Feat.: - Title: Trhové očakávania krotia optimizmus možného zlacňovania hypoték, uviedla Národná banka Slovenska
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:18