Za zvýšený obsah škodlivých látok v slovenskom ovocí a zelenine môže nesprávny postup pestovateľov.
Ak sa chcete stravovať zdravo, mali by ste jesť čo najviac ovocia a zeleniny. Ukazuje sa však, že ani táto voľba nemusí byť vždy najvýhodnejšia. Slovenská zelenina a ovocie totiž obsahuje čoraz viac pesticídov. Vyplýva to z výsledkov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Hoci čísla zatiaľ nepresahujú stanovené limity, kontrolóri priznávajú, že podiel škodlivých látok sa v ovocinárstve a zeleninárstve stále zvyšuje. „Možno povedať, že ide o mierny nárast zistenej prítomnosti zložiek pesticídov v potravinách,“ zhodnotila odborníčka Zuzana Büchlerová. Momentálne obsahuje aspoň jednu škodlivú látku vyše polovica testovanej zeleniny a ovocia. Kým v roku 20...
Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-12-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské poľnohospodárstvo volí medzi modernizáciou a dovozom
02 - Modified: 2025-12-01 11:19:23 - Feat.: - Title: Takáč posiela farmárom odkaz. Časy, keď stačilo pestovať tri plodiny na tisíc hektároch, musia skončiť, tvrdí
03 - Modified: 2025-11-29 13:00:00 - Feat.: - Title: Upchá ti prehltnutie žuvačky črevá, alebo nie? Vedci konečne vysvetlili, čo sa v takom prípade deje
04 - Modified: 2025-11-29 08:30:00 - Feat.: - Title: 10 bežných potravín, ktoré ťa môžu zabiť. Na zozname nájdeš aj zemiaky, rebarboru či kešu
05 - Modified: 2025-11-21 16:20:53 - Feat.: - Title: Nové zmeny EÚ musia zohľadniť štruktúru slovenského poľnohospodárstva. Budeme to presadzovať, tvrdí Takáč