StoryEditor

Pri „slovenskom chlebe“ sme odkázaní na cudzinu. A tento rok budeme ešte viac

30.07.2021, 00:00
Zemiaky sa v pôde takpovediac varili, čo sa podpísalo aj pod celkový objem.

Zemiaky sú historicky považované za „slovenský chlieb“. Kým v minulom roku zemiakari nevedeli, čo s úrodou, teraz sa obávajú nedostatku.

Prebytok hnijúcich plodín v skladoch nakoniec skončil v bioplynových staniciach ako výrobca energie. Teraz síce už majú jedálne a reštaurácie svoje brány otvorené, nová úroda však viacerých prekvapila. Nepríjemne.

Riešiť otázku, čo so zemiakmi, museli počas uplynulej sezóny aj na Liptove, a to v Poľnohospodárskom družstve so sídlom v Smrečanoch.

Čo čert nechcel, tohtoročná studená jar zmarila všetky nádeje na novú sezónu a výrazne sťažila sadenie.

„Dokonca na jednom dvore sme sadili na parcely až 15. júna, čo je prakticky o mesiac...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-06-19 14:43:16 - Feat.: - Title: Pestovateľ z juhu Slovenska začal práce na poli. Jedna plodina dozrieva rýchlo, očakáva nadpriemernú úrodu 02 - Modified: 2025-06-19 11:53:17 - Feat.: - Title: Slovensko nie je pri zemiakoch sebestačné ani na päťdesiat percent, Takáč plánuje vyššiu podporu pestovateľom 03 - Modified: 2025-06-20 10:26:05 - Feat.: - Title: Cena chleba sa pre vládne kroky môže zvýšiť až dvojciferne, varuje pre HN druhý najväčší slovenský pekár 04 - Modified: 2025-06-16 09:50:46 - Feat.: - Title: Jedzte zemiaky najviac dvakrát týždenne, radí Lukašenko Bielorusom. Hovorí o štíhlej línii, problém je inde 05 - Modified: 2025-06-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Rusov trápi zemiaková kríza. Ceny vzrástli trojnásobne, lacnejšie sú aj na Západe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. jún 2025 07:00