Marcel GajdošPavol Funtál
StoryEditor

Platobné karty dostanú čoraz viac funkcií

23.03.2016, 23:00

Karty ponúknu držiteľom možnosť platiť za tovar na splátky, kontrolovať si spotrebu či stav účtu, hovorí Gajdoš. Aj na túto tému bude HN Academy, ktorej spoluorganizátorom je ZBK.

Prežijú plastové karty ako platidlo súčasný trend ich schovávania do mobilu?
Určite. Platobné karty, ako aj hotovosť budú určite ešte nejaké obdobie existovať. Jednoducho pre niektoré segmenty populácie sa nikdy nestratia. Zároveň bude paralelne pokračovať trend digitalizácie. Predpokladáme, že do roku 2020 bude napríklad až polovica transakcií Visa vykonaná na mobilnom zariadení.

Bude na nich v budúcnosti iný obsah?
Primárnou funkciou platobnej karty je platba, avšak už dnes je možné využiť čip aj na iné funkcie, ako napríklad identifikácia v doprave. Ak porovnáme klasickú, plastovú kartu a platby mobilným zariadením, tak nám jasne vychádza, že mobil ako prostriedok zabezpečí spotrebiteľovi okamžitú komunikáciu. Myslím tým napríklad okamžitý stav účtu po zaplatení či informácie o aktuálnej ponuke obchodníkov, prípadne splátkový systém.

Nové technológie sú dôležité pri platobných inováciách, ale samy osebe nestačia na prielom v zmene správania zákazníkov...
Na slovenskom trhu existuje vzácna rovnováha. Slovenskí klienti inovácie naozaj chcú. Zaujímajú sa o ne aj slovenské banky. Napríklad Tatra banka a VÚB banka boli prvými bankami, ktoré na Slovensku a v Európe umožnili mobilné platby.

Niektorí odborníci tvrdia, že bežné mobilné aplikácie na ukladanie vernostných kariet budú mať problém uchytiť sa a na trhu. Tam sa skôr presadia globálne riešenia ako Apple Wallet, ktoré sú predinštalované v mobile. Čo si o tom myslíte?
Veľkí hráči ako Apple ešte na našom trhu nepôsobia, takže je ťažké predpovedať, či si získajú zákazníkov. Bude záležať na tom, čo všetko budú ich peňaženky ponúkať a či budú mať aj lojalitné programy. Klient má voľbu, aby si vybral takú peňaženku, ktorá vyhovuje jeho potrebám.

Viacerí odborníci vidia budúcnosť platobných služieb v tokenizácii. Môžete vysvetliť, o čo ide?
Tokenizácia je vytvorenie bezpečného tokenu (unikátneho číselného kódu) pre rôzny počet zariadení či obchodníkov, teda napríklad pre platby v internetovom obchode alebo mobilné platby. V blízkej budúcnosti sa vďaka tejto službe zjednoduší prístup aj k ďalším elektronickým zariadeniam, ktorými bude možné platiť. Sú to jednak nositeľné zariadenia, tzv. wearables, ale aj automobily či televízie. My sme predstavili systém, kde má automobil nahraté informácie o platobnej karte a pomocou tejto funkcionality môžete zaplatiť napríklad za parkovanie alebo za pohonné látky.

Budú kartové firmy musieť v budúcnosti spolupracovať s novými konkurentmi ako PayPal či Google Pay, alebo môžu mať naďalej svoje uzavreté systémy?
Každá jedna spoločnosť, ktorá prináša inováciu, pomáha procesu digitalizácie platieb. Naša spoločnosť na rozvoji platieb spolupracuje so všetkými hráčmi na trhu, ktorí túto propozíciu môžu obohatiť. Príkladom je Apple Pay alebo Android Pay.

Kartové firmy sa snažia podporiť používanie kariet výhodou, ako je percento z platby späť na účet. Platí to aj o vás?
My vychádzame skôr z nového modelu, pri ktorom chceme monetizovať dáta, ktoré môže využiť obchodník. Výhodou nášho systému je to, že poplatky sú pre obchodníka nižšie v porovnaní s inými schémami. Zároveň počet Visa bezkontaktných kariet dosahuje viac ako 90 percent zo všetkých vydaných kariet na trhu, takže obchodník môže cieliť na drvivú väčšinu populácie. Zameriavame sa teraz prevažne na sezónne kampane, kde má benefit dostatočnú hodnotu na prilákanie držiteľa karty. Príkladom môže byť aktivačná kampaň s najväčším obchodníkom na trhu, ako je Tesco a Alza.sk.

Medzi trendmi v platobných systémoch je aj to, že poskytovatelia budú musieť ponúknuť klientovi nejakú pridanú hodnotu k platbe...
Treba vychádzať v prvom rade z toho, že platby sú bezpečné a systémy fungujú bez prerušení. Okrem toho karty Visa ponúknu držiteľom mať možnosť platiť za tovar na splátky, kontrolovať si spotrebu či stav účtu.

Zákazníci chcú platiť zároveň jednoducho, ale aj bezpečne. Nevylučuje sa to?
Bezpečnosť, pohodlnosť a jednoduchosť sú naše základné piliere. Navzájom sa nevylučujú, práve naopak. V súčasnosti, po masívnom vzraste bezkontaktnej technológie, zaznamenávame najnižšiu úroveň podvodných transakcií, je to menej ako 5 eurocentov na 100 eur. Zároveň vidíme, že rastie počet transakcií. Znamená to, že spotrebitelia kartám dôverujú. Naším cieľom je naďalej prinášať jednoduché platobné riešenia bez kompromisov v oblasti bezpečnosti.


01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 03 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 04 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:50