StoryEditor

Lisabon už nechce pomoc. Môže však naraziť

13.02.2014, 23:00
Medzinárodný menový fond poskytne krajine ďalší úver. V máji by sa krajina mohla postaviť na nohy.

Portugalsko dostalo pochvalu. Medzinárodný menový fond (MMF) chváli krajinu za reformy a jej ozdravný plán. „Vykonanie krokov portugalských orgánov zo svojho programu bolo chvályhodné,“ zhodnotila kontrolu krajiny námestníčka generálneho riaditeľa MMF Nemat Shafik. Lisabon sa tak dočká ďalšieho záchranného úveru a už teraz avizuje, že už v máji sa chce postaviť na vlastné nohy. Nemusí mať však vyhrané. „Pôjde o politickú prestíž, no riskujú veľa,“ upozorňuje na riziká analytik z Across Wealth Management Radoslav Kasík.

Na ceste reforiem

Portugalsko má za sebou ďalšiu kontrolu MMF. Tá dopadla dobre. Aj preto fond uvoľnil krajine ďalšiu časť zo záchranného úveru. Ide o sumu 910 miliónov eur. Nezostalo však len pri chválení. „Deformácia v ekonomike tu bola po celé desaťročia. Preto je nereálne myslieť si, že za tri roky od začatia ozdravného procesu sme ju dokázali prekonať,“ tvrdí vedúci misie MMF v Portugalsku Subir Lall. Naďalej nalieha na vládu, aby pokračovala vo svojich úsporách a tlačila na zníženie štátneho dlhu. Ten by mal tento rok dosiahnuť 128 percent HDP, čo podľa analytikov hraničí s udržateľnosťou. Aby mohla krajina zaplniť svoj rozpočet, musí aj naďalej škrtať vo verejných financiách a pokračovať v reformovaní.


Portugalský premiér Pedro Passos Coelho.

Lepší ako Gréci

Práve v tomto má Lisabon oproti iným problémovým krajinám prevahu. „V porovnaní s Talianskom a Gréckom bolo tempo reforiem vyššie a hladšie,“ potvrdil analytik z Across Wealth Management Radoslav Kasík. Za posledné tri roky zefektívnili výber daní, kontrolu nedoplatkov a podarilo sa im dostať nezamestnanosť pod kritických 16 percent. Tŕňom v oku však aj naďalej ostáva nízka konkurencieschopnosť.

„Normálnym procesom nadobudnutia konkurencieschopnosti je oslabenie meny, ktoré zlacní exporty a predraží importy. Portugalsko však v rámci eurozóny túto možnosť nemá,“ tvrdí Kamil Boros z X-Trade Brokers. Jedným dychom dodáva, že musí ekonomiku oživovať znižovaním platov a cien.

Riziko

Najväčšiu ochrannú ruku nad krajinou stále drží Európska centrálna banka, ktorá na jeseň 2012 ohlásila program neobmedzeného nákupu dlhopisov. Výrazne tak znížila riziko bankrotov problémových krajín. V januári sa podarilo Portugalsku znížiť úroky z predaja dlhopisov. Desaťročné dlhopisy sa aktuálne obchodujú s výnosom okolo päť percent, zatiaľ čo pred dvoma rokmi to bolo až 14 percent.

Napriek tomu viacerí analytici nevylučujú možnosť, že aj po opustení záchranného balíčka bude krajina potrebovať ochranu alebo garanciu. „Rýchlo sa ponáhľať zo záchranného programu asistencie nie je príliš racionálne zo strany vlády. Portugalci pre definitívne zvládnutie problémov potrebujú čo najnižšie úročenie, aby sa náklady dlhu čoraz viac nezahryzávali do rozpočtu,“ predpovedá Kasík. Ekonómovia hovoria o niekoľkých rokoch, ktoré budú potrebné na rozsiahlu transformáciu ekonomiky.

01 - Modified: 2006-01-22 11:45:18 - Feat.: 0 - Title: Hašek odchytal čtvrtý zápas v sezoně NHL s čistým kontem
01 - Modified: 2024-05-15 20:07:12 - Feat.: - Title: Dostanú ospravedlnenie. Portugalsko sa nechystá vyplatiť bývalým kolóniám reparácie, povedal minister 02 - Modified: 2024-05-15 13:02:45 - Feat.: - Title: Zelenskyj zrušil všetky plánované zahraničné cesty. Zložitá situácia na fronte mu neumožňuje odísť 03 - Modified: 2024-04-25 19:23:26 - Feat.: - Title: Desaťtisíce Portugalcov si po celej krajine pripomenuli výročie karafiátovej revolúcie 04 - Modified: 2024-04-11 17:53:41 - Feat.: - Title: Katolícka cirkev v Portugalsku sa chystá odškodniť obete sexuálneho násilia 05 - Modified: 2024-04-08 04:53:03 - Feat.: - Title: Po prevrátení lode pri Portugalsku našli telá dvoch obetí, po ďalších dvoch pátrajú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 12:52