StoryEditor

Štátu unikajú peniaze cez dopravcov

06.09.2013, 10:30
Štátu sa v auguste zhoršil výber zo spotrebných daní na benzíne a nafte.

Zatiaľ čo sa štátu podľa priebežných výsledkov darí plátať dieru v rozpočte, peniaze stále unikajú na nafte a benzíne. Riaditeľ dopravnej spoločnosti Autotransport z Prešova Peter Skalický považuje za základný problém výšku daní. „V našej spoločnosti sme zaznamenali rapídny pokles spotreby vozidiel,“ vysvetľuje dopad celej situácie na dopravcov Skalický. Podľa údajov rezortu financií je pokles výberu daní z minerálnych olejov v auguste medziročne nižší o 2,1 percenta. To súvisí aj s celkovým poklesom spotrebných daní, na ktorých stratil štát až 26 miliónov eur. Ochladenie hospodárskej a podnikateľskej aktivity nám rozhodne neprispieva, ozrejmuje situáciu analytik Vladimír Vaňo zo Sberbank.

Výhodnejšie zahraničie
Analytici sa zhodujú, že za nepriaznivým výberom daní je viacero vplyvov. Jedným z hlavných faktorom však ostáva obľúbená nákupná turistika. „Ceny motorových palív sú u nás pre pomerne vysoké daňové zaťaženie vyššie než vo väčšine susedných krajín,“ potvrdzuje situáciu v slovenskej doprave analytik Martin Baláž zo Slovenskej sporiteľne. V praxi to znamená, že v prihraničných oblastiach ľudia s výhodami cien preferujú tankovanie v zahraničí. Samozrejme takto sa znižujú daňové príjmy štátu. Druhým faktom je opätovné zvyšovanie cien ropy, ktoré v poslednom mesiaci posilnili aj pozitívne správy o globálnej ekonomike.

Podľa analytika Borisa Fojtíka z Tatrabanky má však nárast cien vplyv na spotrebu pre autodopravcov. To peniaze do štátnej pokladnice tiež nepridá. Čoraz vo väčej miere sa však skloňujú daňové úniky. Aj napriek snahe vlády zaviesť určité opatrenia, je efekt opačný a dopravcovia sú nespokojní. „Zvyšovanie mýtneho a cestných daní bude mať za následok len to, že štát nevyberie nakoniec už úplne nič,“ kritizuje zlú situáciu v doprave Ingrid Rosová z Únie autodopravcov Slovenska. To, čo im nedokáže dať štát, hľadajú tak dopravcovia inde. Nižšie dane, dotácie a výhodnejšie podmienky nútia autodopravcov k výhodnejšiemu prehlasovaniu sa do zahraničia.

V štátnej kase stále málo
Podporiť zvýšenie daní by mohli aj nižšie spotrebné dane. Podľa analytikov by to však prinieslo len dodatočné zlepšenie. „Na jednej strane by sa znížili nákupy tovarov v zahraničí, ale na strane druhej by to znamenalo pokles príjmov štátu, ktoré by v čase škrtov zrejme výrazne chýbali,“ dodáva Baláž. Priebežné plnenie štátneho rozpočtu zaznamenalo horší výber aj pri tabakových výrobkoch. V prostredí oslabeného hospodárskeho rastu sa zatiaľ podľa analytikov výrazná zmena očakávať nedá.

01 - Modified: 2005-06-02 11:17:00 - Feat.: 0 - Title: V priemyselnom parku Kechnec začal rakúsky investor Hans Künz výstavbu závodu
01 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 02 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:59