StoryEditor

Štát dotuje firmám úvery. Na nájomné byty

13.02.2014, 23:01
Stavebníctvo Podnikatelia môžu žiadať o pôžičky na výstavbu so zvýhodneným úrokom.

Biznis má na dosah lacné úvery od štátu. A to konkrétne na výstavbu bytov. Takúto novinku zaviedlo od začiatku tohto roka ministerstvo dopravy. Má to však jednu podmienku – firmy byty postavené s pomocou štátu nemôžu predávať, ale iba prenajímať. A to len za štátom regulované ceny.

Doteraz pritom mohli takúto štátnu pomoc využívať len mestá, obce či kraje. Chceme takto zvýšiť záujem firiem o takúto výstavbu, a teda aj podporiť nájomné bývanie – odôvodňuje zmenu rezort dopravy. Na dotovanie bytov pre samosprávy a firmy tak rozdá vyše 105 miliónov eur.

Budú posudzovať schopnosť splácať úver

Podnikatelia tak môžu dostať od Štátneho fondu rozvoja bývania 80 percent zo sumy, ktorú potrebujú na výstavbu bytov. A to za jednopercentný úrok. Na porovnanie: banky podobné pôžičky ponúkajú priemerne za vyše štyri percentná ročne. Na ich splatenie budú mať následne 30 rokov.

Developerská spoločnosť Mivo Real, ktorá sa zaoberá aj výstavbou nájomných bytov, novinku víta. Podľa jej konateľa Ivana Saloňa sa tak môže rozhýbať trh s realitami. Či takúto možnosť aj skutočne využijú podľa neho závisí od viacerých faktorov. „Podstatná bude pre nás lehota splatnosti úveru, kritériá pri posudzovaní žiadosti,“ povedal podnikateľ.

Podmienky sú však už známe. Ako potvrdil Kóňa, posudzovať budú najmä schopnosť splácať úver, plnenie záväzkov voči Sociálnej poisťovni či zdravotných poisťovniam.

Chcú bývať vo vlastnom

O nové, podporované pôžičky, už žiadajú prvé firmy. O aký presný počet ide, je zatiaľ podľa hovorcu rezortu Martina Kóňu predčasné hovoriť. Podľa odborníkov by v konečnom dôsledku mohli z podpory ťažiť najmä stavbári. Tí sa už niekoľko rokov snažia neúspešne dostať z krízy a rozhýbanie realitného trhu by im mohlo pomôcť získať nové zákazky.

Ako dodáva šéf Zväzu stavebných podnikateľov Zsolt Lukáč, v západnej Európe biznis s nájomnými bytmi na rozdiel od nás prekvitá. „V Rakúsku je bežné, že takéto domy spravujú právnické osoby. Práve zmena v zákone by mohla posilniť segment nájomného bývania.“

Otázne je, do akej miery budú mať o takéto bývanie záujem ľudia. A ten bol, ako opisuje príklady z praxe Saloň, doteraz pomerne slabý. Na Slovensku stále pretrváva trend, že ľudia si skôr zaobstarajú vlastný byt, ako by si mali nejaký prenajať

Podľa analytika SAV Vladimíra Baláža nejde o ekonomické, ale skôr psychologické rozhodnutie. „Preto by zmena zákona nemala ovplyvniť trh s hypotékami,“ konštatuje Baláž.

01 - Modified: 2006-01-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najľahšie založíte firmu v Kanade
01 - Modified: 2024-03-02 18:15:00 - Feat.: - Title: Štát si za dva mesiace požičal 60 percent celoročného plánu, môže ho prekročiť 02 - Modified: 2023-12-05 12:57:25 - Feat.: - Title: Prezidentka vymenovala do funkcie nových sudcov. Ich rozhodnutia môžu zvýšiť dôveru v štát, tvrdí Čaputová 03 - Modified: 2023-11-20 10:32:54 - Feat.: - Title: Štát by mohol podporiť letecké spojenia, ročne by to stálo 1,2 milióna eur 04 - Modified: 2023-10-13 12:48:12 - Feat.: - Title: Štát môže ušetriť na úradníkoch, ale nestačí to. Má mnoho iných zamestnancov, tvrdí Útvar hodnoty za peniaze 05 - Modified: 2023-08-14 09:22:36 - Feat.: - Title: Rada pre rozpočtovú zodpovednosť očakáva od štátu úsporu viac než 270 miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:34