StoryEditor

Richter chystá obmedzenie dohôd

18.11.2013, 22:59
Ministerstvo práce nachystalo v Zákonníku práce novinky, ktorými chce zamedziť neplateniu odvodov.

Vláda Roberta Fica zaviedla začiatkom roka platenie odvodov z dohôd, čím pre firmy dohodári stratili atraktívnosť. Neskôr však exminister práce Jozef Mihál (SaS) upozornil na dieru v zákone. A ukázal tak zamestnávateľom spôsob, ako sa plateniu odvodov legálne vyhnúť. Teraz predstavilo ministerstvo práce pod vedením Jána Richtera (Smer-SD) novelu, ktorou chce zabrániť neplateniu odvodov. Napríklad tak, že zakážu dohody na dobu neurčitú. A to v novele Zákonníka práce, ktorá by mala platiť od júla budúceho roka.

 

Zmluva na neurčito

Ako totiž už pred rokom upozornil Mihál, firmy sa môžu vyhnúť plateniu, ak uzavrú s dohodárom zmluvu s nepravidelným príjmom – teda napríklad raz za dva mesiace. V takom prípade sa odvody platia až po skončení dohody. „Ak bude na neurčitú dobu a neskončí sa, nikdy‘ – tak poistné nikdy dohodár neodvedie,“ vysvetlil vtedy Mihál.

To však už nebude možné. Richter totiž navrhuje dohody časovo obmedziť a firmy tak pripraviť o možnosť vyhýbať sa plateniu sociálnych odvodov. Napríklad dohoda o vykonaní práce môže trvať maximálne jeden rok. „Obmedzenie sa v zásade zhoduje aj s pôvodným účelom dohôd, a síce má to byť výnimočné použitie a nemajú nahrádzať pracovný pomer na kratší pracovný čas,“ povedal hovorca rezortu Michal Stuška.

Vláda pláta dieru a zabraňuje firmám obchádzať platenie odvodov – zhodujú sa odborníci i zamestnávatelia. Nepáči sa im však, že novinka firmám opäť zdvihne náklady. Tie by totiž po novom mali po roku formálne ukončiť zmluvu s dohodárom a odhlásiť ho so Sociálnej poisťovne. A na druhý deň ho môžu zase prijať a znova nahlásiť do poisťovne. „Je to administratívny náklad a starosť navyše,“ hovorí prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka.

 

Spoplatnené odmeny

Rezort práce v novele „pláta“ aj ďalšiu dieru. Týka sa odmien. Napríklad dohodár by mal dostávať mesačne 250 eur. Zamestnávateľ mu však zaplatí len 155 eur, a to preto, lebo do tohto príjmu neplatí žiadne odvody.

A ostatok dohodnutej mzdy dohodárovi vyplatí o dva, tri mesiace neskôr. Vo forme odmeny, z ktorej už odvody neplatí. Po novom však už bude musieť zamestnávateľ odmeny vyplácať hneď ďalší mesiac spolu s platom. „Za takúto odmenu však už firma zaplatí odvody,“ hovorí výkonný riaditeľ spoločnosti Malach Consulting Peter Malach. V budúcom roku sa teda môžeme dočkať ďalšieho znižovania počtu dohodárov, ktorí pre niektoré firmy prestanú byť zaujímaví. Ako totiž upozorňuje šéf personálnej agentúry Proact People Peter Paška, sme národom špekulantov a dokážeme využiť každú medzeru na trhu.

01 - Modified: 2005-09-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V inováciách polstoročie zaostávame
01 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 02 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 03 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:56