StoryEditor

Jahnátek sa tešil z úrody. Vraj tým uškodil farmárom

24.09.2013, 00:01
Kým obilninári tvrdia, že úroda v tomto roku nebola mimoriadna, minister Jahnátek má iný názor.

Úroda bude tento rok dobrá a možno budú aj lacnejšie potraviny. Tento odkaz vyslal minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek spolu s premiérom Roberta Fica (obaja SMER–SD) na žatve koncom júla. Ich vyjadrenia spred dvoch mesiacov sa však obrátili proti samotným farmárom.

Pestovatelia totiž obilnín tvrdia, že im uškodili. „Bolo to nešťastne spolitizované. Priskoro sa začalo hovoriť o dobrých úrodách. Chytili sa toho obchodníci a začali nás tlačiť do nízkych cien,“ hovorí člen Predstavenstva Združenia pestovateľov obilnín Vladimír Voločko.

 

Kým obilninári tvrdia, že úroda v tomto roku nebola mimoriadna, minister Jahnátek si za slovami stojí. „Aktuálnu sezónu možno hodnotiť pri hustosiatych obilninách ako veľmi dobrú,“ odkázal cez tlačový odbor. Odborník na komodity Boris Tomčiak pripúšťa, že nízke ceny mohli ovplyvniť aj vyjadrenia politikov.

Zároveň však Tomčiak dodáva, že vplyv politických vyjadrení na vývoj cien možno v praxi dokázať len veľmi ťažko.

Tvrdenie o tom, že cena bola neštandardne nízka, majú dokazovať údaje z komoditných búrz v Bratislave a Paríži. V praxi by mali ceny obilia na Slovensku odrážať vývoj cien na parížskej burze Matif. S tým rozdielom, že v čase prebytkov sa od nej v prípade Slovenska odpočíta približne 30 eur. Ceny agrokomodít sa totiž tvoria v prístavoch. A 30 eur je približná výška nákladov, ktoré by musel obchodník vynaložiť na dopravu jednej tony obilia zo Slovenska do prístavu v Hamburgu či Rotterdame.

 

Ceny ovplyvnil dopyt

V druhej polovici augusta, keď ceny dosahovali svoje dno, sa tona pšenice na burze Matif obchodovala približne za 185 eur. Cenový burzový výbor Komoditnej burzy Bratislava, ktorý zasadol 27. augusta, však na základe údajov obchodníkov stanovil, že trhová cena obilia u nás zodpovedá len asi 140 eurám. A práve tento neštandardný, viac ako 40-eurový rozdiel má dokazovať, že obchodníci tlačili v auguste ceny neprimeraným spôsobom nadol.

Aj samotný predseda cenového burzového výboru Pavol Scholtz priznáva, že slovenské ceny boli v auguste neštandardne nízke. Podľa neho však iba odzrkadľovali situáciu na trhu. Po obilí nebol dopyt, a tak nákupcovia mohli tlačiť ceny nižšie, než by to zodpovedalo vývoju na svetových burzách.

Takto obhajuje nízke ceny aj tajomník Slovenskej spoločnosti mlynárov Ondrej Šaling. „Tie ceny neurčovali odberatelia, ale trh. Taká je realita. Keď v minulom roku išli ceny enormne nahor, tak v tom obilninári nevideli žiaden problém.“

 

Dno sme už dosiahli

Podľa Voločka na nízke ceny obilia najviac doplatili farmári, ktorí nemali voľné sklady na umiestnenie novej úrody, a tak sa museli rýchlo zbaviť svojich zásob. Tým teraz môžu chýbať peniaze na založenie novej úrody.

Aj preto Združenie pestovateľov obilnín pestovateľom pri predaji úrody odporúča využiť možnosti odbytových združení a bratislavskej komoditnej burzy. Tak môžu totiž predať svoje obilie za výhodnejšie ceny. Poľnohospodári by tiež mali sledovať vývoj trhových cien v Európskej únii, ale aj mimo nej.

Podľa analytika spoločnosti Colosseum Borisa Tomčiaka už ceny pšenice na svetových burzách dosiahli svoje dno. Ako však dodáva Scholtz, tak na Slovensku už začali v ostatných týždňoch dokonca mierne stúpať a dostávať sa na normálnu úroveň.

01 - Modified: 2005-06-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Premiéra tretej generácie
01 - Modified: 2024-05-01 22:01:27 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Agrodivízia známeho finančníka hlási miliónovú investíciu do centového biznisu 02 - Modified: 2024-04-29 14:44:22 - Feat.: - Title: Vybudovanie móla pre pomoc pri Gaze bude stáť 320 miliónov dolárov, zapojí sa tisíc ľudí 03 - Modified: 2024-04-29 11:53:52 - Feat.: - Title: Nemecký minister poľnohospodárstva chce rozšíriť štátnu pomoc pre farmárov v Únii 04 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 05 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 19:51