StoryEditor

Smer zavádza kontroverznú zmenu. Na poslednú chvíľu

14.05.2015, 00:00
Kabinet Roberta Fica zavádza novinku – minimálny dôchodok. Zmenu, ktorú urobil na poslednú chvíľu, odborníci kritizujú.

Vláda Roberta Fica (Smer-SD) druhému pilieru nevie dať pokoj. Najskôr skresala odvody z deväť na štyri percentá, potom systém otvorila. Dokopy už štvrtýkrát a teraz prichádza s ďalšou ranou. Včera totiž parlament schválil novinku, kvôli ktorej budú mať mnohí sporitelia v druhom pilieri nižší dôchodok, ako keby si sporili len v prvom.

Všetko sa to začalo tým, že vláda predstavila novinku – minimálny dôchodok. Ten vznikol, aby zachránil dôchodcov pred chudobou. Čarom nechceného sa však vďaka minimu od Sociálnej poisťovne mal stať výhodnejší aj druhý pilier. Len pár dní po tom, ako na to odborníci upozornili, vláda zmenila podmienky.

Mínus 30 eur

„Reagujeme na možnosť vzniku takzvaného morálneho hazardu. Strana Smer-SD odmieta niesť garancie za výsledok hospodárenia súkromných dôchodkových správcovských spoločností,“ objasnil minister práce Ján Richter.

V čom spočíva zmena? Podľa pôvodného návrhu mala minimálna penzia fungovať ako pomoc pre sporiteľov v druhom pilieri. Napríklad: bez jeho zavedenia by sa päťdesiatnikovi s príjmom okolo 400 eur mesačne oplatilo zo systému vystúpiť, s ním sa mu oplatilo sporiť si v systéme aj naďalej.

Po novom však túto výhodu už ľudia mať nebudú. Naopak. Parlament odhlasoval, že minimálna penzia ľudí v druhom pilieri sa bude znižovať. A to o tie odvody, ktoré do tohto systému počas rokov odvádzali. Podľa exministra práce Jozefa Mihála (SaS) sa tak minimálna penzia sporiteľom zníži o viac ako 30 eur. Ukážme si to na príklade. Človek, ktorý odpracoval 30 rokov, by mal mať minimálny dôchodok na úrovni 270 eur. Ak si však sporil v druhom pilieri, vláda mu minimum skráti a dostane len 234 eur. „Zavádzate do tohto návrhu jednoznačnú a protiústavnú diskrimináciu občanov, ktorí boli alebo sú v druhom dôchodkovom pilieri,“ povedal Mihál počas rozpravy.

Nárok? Automaticky

Súhlasia s ním odborníci. Podľa Jána Šeba z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici bol prvotný návrh neutrálny. „Umožnil zaviesť pravidlo, aby každý poistenec/sporiteľ mal rovnakú možnosť a šancu v sporení, a teda nediskriminoval v rozhodovaní o vstupe do druhého piliera v dôsledku príjmu.“

Minimálna penzia sa začne vyplácať od júla. Poberať by ju podľa odhadov rezortu práce malo 75-tisíc ľudí. Jej zavedenie si má v druhom polroku tohto roka vyžiadať 16,4 milióna eur a v roku 2016 majú náklady predstavovať 31 miliónov eur.

Ak však zabudneme na zmenu v kritériách, samotné zavedenie inštitútu minimálnej penzie odborníci chvália. Dôvod je jednoduchý. Minimum dôchodcom zaručí, že nebudú musieť žiadať o dávky v hmotnej núdzi. Na tie majú nárok, ak ich penzia nedosahuje ani životné minimum. Túto dávku však penzisti nedostávajú automaticky, musia o ňu požiadať. Ani to im nezaručuje, že ju skutočne dostanú. Pri posudzovaní totiž štát prihliada na príjem rodiny, nie jednotlivca.

01 - Modified: 2007-05-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: udalosti
01 - Modified: 2024-04-06 13:30:00 - Feat.: - Title: Nové rodičovské penzie už poznáme. V akej výške ich dostanete tento rok? 02 - Modified: 2024-04-04 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo všetko sa tento rok mení pre seniorov? Prinášame vám v spolupráci s expertmi 20 otázok a odpovedí 03 - Modified: 2024-03-26 19:08:49 - Feat.: - Title: Je to jednoducho lož. Ondruš odmieta tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky 04 - Modified: 2024-03-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Sporenie od roku 2026 čakajú nové pravidlá. Aké sú a koho sa to dotkne? (prehľad) 05 - Modified: 2024-03-25 11:31:57 - Feat.: - Title: Vláda si robí zálusk na peniaze sporiteľov. Obávame sa ďalšieho zničujúceho útoku na druhý pilier, vraví SaS
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:21