StoryEditor

Vysoké Tatry menia tvár. Vznikne i korzo

27.01.2014, 23:00
V našich veľhorách pripravujú zmeny. Kým tradičné chaty sa obnovy nedočkajú, v Tatranskej Lomnici pribudne takmer polkilometrová promenáda.

Nová promenáda, hotel či zjazdovka. Dokopy 14 návrhov zmien územného plánu leží na stole poslancov mesta Vysoké Tatry. Nové lôžka na rozdiel od minulosti už húfne nepribúdajú. „Prísne sa držíme filozofie rozvoj len v zastavanom intraviláne, za jeho hranicami má prioritu príroda,“ deklaruje poslankyňa mesta Iveta Bohušová (nezávislá). Najväčšie zmeny sa dotknú Tatranskej Lomnice. Tá by sa mala dočkať vyše polkilometrovej promenády.

Boja sa „lavíny“

Iveta Bohušová tvrdí, že tentoraz kontroverzné dilemy v návrhu nie sú. Poslankyňa zdôrazňuje, že ak by povolili čo i len jednu výnimku, tak by to spustilo nebezpečnú lavínu ďalších žiadostí. Najvýraznejšou novinkou sa ukazuje lokalita Lomnického korza. Päťstometrovou uličkou s obchodmi a reštauráciami sa ruchom ľudí chcú naše veľhory priblížiť poľskému Zakopanému. Približne dve tretiny zmien má formálno-technický charakter. Štyri možno označiť z hľadiska dosahov a zásadnejšie.

Tatranský developer a majiteľ firmy Stavunion Ján Jankura, ktorý v Tatrách postavil niekoľko apartmánových domov hovorí, že plán a zmeny dávajú priestor na biznis. Ako dôležitý prvok spomína práve Korzo v Tatranskej Lomnici. „Nadväzuje na koniec zjazdovky. Je škoda po lyžovačke nechať ísť všetkých ľudí späť do hotelov. Mnohí iste využijú možnosť na malé nákupy, prechádzku uličkou či posedenie pri jedle,“ spresňuje. Korzo ako dobrý nápad označuje aj prevádzkovateľ hostela Biela Stopa Viliam Petrík. „Dôležité je, aby plán zachoval súčasnú veľkosť. Väčšia ulica ako v Zakopanom by už odlákala turistov túžiacich po pokoji,“ hovorí. Plánu vyčíta, že rieši nové lanovky, ale zabúda na drobnosti typu detských ihrísk, po ktorých je podľa neho tiež dopyt.

Žiadali i chaty v divočine

Ďalší poslanec mesta Peter Spitzkopf (nezávislý) hovorí, že každú zmenu pred februárovým hlasovaním bude pozorne skúmať. „Hlasovanie rozhodne, čo prejde a čo nie,“ dodal. Problémy nemajú ani ochranári. Riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko hovorí, že v balíku zmien nie je vec, ktorú by bolo z hľadiska ochrany prírody potrebné namietať. „Ešte predbežné žiadosti a návrhy s mestom konzultujeme a to v princípe naše námietky prijíma,“ povedal.

Tatranci sa však nedočkajú návratu tradičných chát. Ako hovorí vedúci oddelenia výstavby tatranskej radnice Peter Novák, v zhode s filozofiou veľkú časť žiadostí mesto zamietlo. Išlo najmä o stavby vo voľnej prírode. „Napríklad návrhy na obnovu chaty Kamzík na Starolesnianskej Poľane alebo Zbojníckej koliby pod Hrebienkom neprešli,“ dodal. Vďaka dvom zmenám v Matliaroch a Smokovci teraz môže v meste pribudnúť odhadom HN 150 lôžok. V súčasnosti je v meste Vysoké Tatry približne 6700 lôžok. Oproti roku 2011 ide o poltisícový nárast. Spolu s okolitými podhorskými dedinami a mestami štatistický región Vysoké Tatry disponuje 14 tisícami lôžok. Riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lucia Dubielová tvrdí, že z hľadiska turistického biznisu potreba ďalších nie je akútna. „Prioritou je dnes obsadzovať terajšie kapacity,“ povedala. Bývalý poslanec mesta Peter Stano, ktorý hlasoval proti teraz platnému územnému plánu hovorí, že veľa megalomanských projektov, ktoré boli kontroverzné, jednoducho zastavila kríza. „V pláne však sú, ich stavbe teoreticky nič nebráni,“ dodal.

01 - Modified: 2005-12-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prvý súkromný predajca plynu v Rakúsku
01 - Modified: 2024-04-28 07:25:00 - Feat.: - Title: V Tatrách platí v nedeľu mierne lavínové nebezpečenstvo vo výške nad 1700 metrov 02 - Modified: 2024-04-25 05:30:56 - Feat.: - Title: V Lomnickom sedle napadlo 20 cm snehu, opäť sa tam bude lyžovať 03 - Modified: 2024-04-13 17:58:39 - Feat.: - Title: Posledná možnosť vidieť Tatranský ľadový dóm. Po víkende ho zatvoria, roztopí sa vo voľnej prírode 04 - Modified: 2024-03-30 07:19:48 - Feat.: - Title: hn 05 - Modified: 2024-03-21 15:33:42 - Feat.: - Title: Ako sa správať, ak stretnete medveďa alebo ak zaútočí. TANAP radí, čo by ste mali mať pri sebe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 20:07