StoryEditor

Prvý súkromný predajca plynu v Rakúsku

21.12.2005, 23:00

Do rakúskeho plynárenského sektora vstupuje prvý náznak hospodárskej súťaže. Spoločnosť CE Oil & Gas Trading AG sa od 1. januára stane prvým súkromným dodávateľom zemného plynu.
Podľa denníka Die Presse spoločnosť vznikla v roku 2002, jej väčšinovým vlastníkom je viedenská investičná firma Vienna Capital Partners a od roku 2003 je registrovaná ako obchodník so zemným plynom, odkedy zásobuje plynom zhruba 80 domácich aj zahraničných priemyselných a komunálnych podnikov. Na základe nedávno pridelenej koncesie môže začať zásobovať aj koncových odberateľov. Podľa predsedu predstavenstva Borisa Blagermanna podpísali kontrakty na dodávku celkovo 50 miliónov kubických metrov plynu. Blagermann má s koncesiou veľké plány: v nasledujúcich rokoch chce na rakúskom plynárenskom trhu s celkovým ročným objemom 8,6 miliardy m3 získať 15- až 20-percentný podiel a ročne predávať 1,5 miliardy m3.
No cesta za týmto cieľom rozhodne nebude jednoduchá. Aj napriek liberalizácii rakúskeho plynárenského trhu pred tromi rokmi je sektor zatiaľ pevne v rukách niekoľkých podnikov. Najväčšou konkurenčnou prekážkou je fakt, že OMV Gas GmbH je stále jediným dovozcom zemného plynu. Podľa štúdie protimonopolného úradu to vedie k deformácii štruktúry trhu a obmedzovaniu vstupu nových hráčov. Navyše sa plynárenská dcéra koncernu OMV s plynárenskými podnikmi z Dolného a Horného Rakúska, Viedne a Burgenlandu spojila do združenia Econgas. Podľa zákona však musí konkurencii predať iba päť percent dovezeného množstva, takže o týchto 250 miliónov m3 sa bijú všetci zahraniční obchodníci. Je jasné, že pri takomto skôr symbolickom objeme nemožno na hospodársku súťaž ani len pomyslieť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 19:02