StoryEditor

Krúpa je v boji o oceliareň sám

27.11.2014, 23:00

Bitka o minioceliareň Slovakia Steel Mills v Strážskom, ktorá sa ocitla na pokraji krachu pre dlh 168 miliónov eur voči Českej exportnej banke, dostala nečakaný zvrat. O pohľadávku totiž v najnovšom tendri súťaží už len skupina Arca Capital slovenského finančníka Pavla Krúpu. Druhý vážny záujemca, ukrajinská KVV Group, nedodržala lehotu na predloženie ponuky, a tým je automaticky von z hry. „Splnili sme vypísané podmienky súťaže a predložili ponuku. Pri otváraní obálok sme boli jediným záujemcom,“ potvrdil pre HN Pavol Krúpa z Arca Capital, ktorá banke ponúka za pohľadávku voči fabrike viac ako 50 miliónov eur.

Ukrajinci sa však stále nevzdávajú. Českú banku žiada o viac času na predloženie svojej ponuky. Zároveň tvrdí, že tender manipulujú súčasní majitelia Slovakia Steel Mills na čele s finančníkom Mariom Hoffmannom. „Momentálne sú riziká účasti v tendri príliš vysoké, preto ju skupina zamietla,“ tvrdí pre HN minoritný akcionár ukrajinskej KVV Group Valerij Krištaľ.


Čítajte viac: Majitelia fabriky manipulujú tendrom


Krúpa však spochybňuje záujem ukrajinského investora. „Ak by mali reálny záujem, tak by splnili podmienky a zložili ponúkanú sumu v hotovosti. Riziko spojené so získaním pohľadávky rovnako znášame aj my. S naťahujúcim sa časom predaja pritom hodnota pohľadávky klesá, na čo sme upozornili aj banku,“ dodáva.

Finančník Mario Hoffmann, ktorý je minoritným akcionárom Slovakia Steel Mills, obvinenia Ukrajincov z manipulácie tendra odmieta. Na spoločnosť KVV Group už podal trestné oznámenie. Konanie Ukrajincov považuje za formu konkurenčného boja v snahe ovládnuť supermodernú minioceliareň na východe Slovenska. Trestné oznámenie za ohováranie pripravuje aj Pavol Krúpa.

Zatiaľ bez víťaza

Podľa banky na predaji nároku voči dlžníkovi nič nemení ani eventuálna ochrana súdov. „Česká exportná banka sa dlhodobo usiluje o maximálny výťažok pri predaji pohľadávok voči Slovakia Steel Mills. Prípadné schválenie reštrukturalizácie by na tento zámer nemalo žiadny vplyv,“ hovorí pre HN Petr Križan, riaditeľ komunikácie Českej exportnej banky.

K prebiehajúcemu tretiemu kolu, v ktorom ostala ako jediný záujemca slovenská finančná skupina Arca Capital, sa banka vyjadrovať nebude. Oznámi až konečný výsledok výberového konania.

Do predaja pohľadávky českej banky vstúpili Ukrajinci ako nováčik v druhom kole, kde sa stretli s ponukou Pavla Krúpu z Arca Capital vo výške 51,5 milióna eur. Ukrajinci banke predložili dve ponuky. Pri prvej variante sa hovorilo o platbe 40 miliónov eur v hotovosti a siedmich ročných splátkach po päť miliónov. Aj druhá varianta hovorila o 75 miliónoch eur. Z toho 55 miliónov malo ísť priamo na účet banky a ďalších 20 mali Ukrajinci investovať v Strážskom. Ani z týchto ponúk si banka nevybrala a druhé kolo sa opäť skončilo neúspechom. Banka tak nedávno vyhlásila nový tender.

Súťaž s jediným záujemcom

Expert na elektronické aukcie a verejné obstarávanie zo spoločnosti eBIZ Corp. Boris Kordoš tvrdí, že súťaž s jediným záujemcom nie je problém. Pravidlá obchodnej verejnej súťaže si totiž určuje sám vyhlasovateľ. „Na jednej strane by nemal stanovovať diskriminačné podmienky, ale na druhej strane má záujem vybrať takého víťaza, u ktorého je predpoklad, že splní požadované podmienky,“ hovorí Kordoš.

Pri viacerých ponukách podľa neho existuje predpoklad, že cena bude vyššia ako v prípade jedinej ponuky. „Všeobecne ale nie je problém, ak príde len jedna ponuka, keď spĺňa požadované podmienky. Táto skutočnosť by nemala byť prekážkou na vyhlásenie víťaza.“

Prípady, kedy sa objaví iba jediná ponuka alebo podmienky splní iba jeden z úchádzačov, nepovažuje za výnimočné. „Nie je to až taká rarita. Najmä ak ide o zložitejšie súťaže, kde aj na strane uchádzačov je potrebné viazať nejaké kapacity a kde s prípravou ponuky vznikajú ďalšie náklady,“ uzatvára Kordoš.

01 - Modified: 2007-01-09 16:45:00 - Feat.: 0 - Title: Mladík, ktorý chcel ukradnúť psa a zabil jeho majiteľa, dostal 24 rokov
01 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 02 - Modified: 2024-02-24 06:42:07 - Feat.: - Title: Z ruského mesta Lipeck hlásili výbuchy, v oceliarni tam údajne vypukol požiar 03 - Modified: 2024-01-14 09:00:44 - Feat.: - Title: Minulý rok boli vyhlásené stovky konkurzov. Ich počet vzrástol takmer o 20 percent, ukazuje analýza 04 - Modified: 2023-11-12 18:00:00 - Feat.: - Title: Prichádza vlna bankrotov podnikov 05 - Modified: 2023-11-05 08:46:56 - Feat.: - Title: Počet konkurzov a reštrukturalizácií podnikov na Slovensku výrazne vzrástol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:03