StoryEditor

Deutsche Telekom kupoval u susedov. Slovensko obišiel

11.11.2013, 23:31
Telekomunikácie. Nemecký kolos kúpil operátora GTS. Na Slovensku však už pevné linky má.

Deutsche Telekom, ktorý vlastní väčšinu v slovenskom Telekome, opäť nakupoval. Za 546 miliónov eur kúpil poľského operátora GTS. Ten poskytuje pevné linky, televíziu a internet v Českej republike, Rumunsku, Poľsku, Maďarsku aj u nás. Slovenská pobočka GTS však ostáva v rukách pôvodných majiteľov. Deutsche Telekom u nás totiž poskytovateľa pevných liniek má.

Slovensko vynechal

38-tisíc zákazníkov a ročné tržby 396 miliónov eur. GTS, poľská dcéra americkej spoločnosti, síce nepatrí medzi najväčších hráčov na trhu, no jej pozícia je stabilná a Deutsche Telekom z nej môže ťažiť. „Táto akvizícia je pre stratégiu Deutsche Telekomu kľúčová z hľadiska posilňovania jeho pozície na tomto trhu. V strednej Európe totiž ekonomika ožíva a Deutsche Telekom tu má iba mobilných operátorov,“ hovorí pre agentúru Bloomberg analytik Heike Pauls z nemeckej Commerzbank. Akvizíciou získa Telekom zákazníkov aj infraštruktúru bez námahy. „Kúpiť hotovú, zabehnutú spoločnosť je vždy jednoduchšie, ako budovať všetko od základu. Z tohto pohľadu táto akvizícia dáva zmysel,“ vysvetľuje analytik Ivor Lehoťan z Capital Markets.

Pre slovenskú vetvu GTS však žiaden z týchto argumentov neplatí. Deutsche Telekom u nás totiž nevlastní iba mobilného operátora, ale aj poskytovateľa pevných liniek, internetu a káblovej televízie. Nemci u nás vlastnia 51 percent slovenského Telekomu, bývalej štátnej firmy, a už celé roky sa zaujímajú o kúpu aj zostávajúceho podielu.

 

Neistý osud Česka

Na druhej strane, v ostatných krajinách si nemecký Telekom potreboval rozšíriť portfólio služieb. „Deutsche Telekom má v týchto krajinách iba mobilných operátorov. Tým, že kúpi aj poskytovateľa pevných liniek a internetu, zväčší sa počet zákazníkov a tiež sa rozloží riziko,“ hovorí analytik. Navyše, pozícia GTS v regióne je silná. „Telekom si chce zaistiť tržby do budúcnosti,“ dodáva Lehoťan.

Nemecký operátor uvažoval o kúpe poskytovateľa pevných liniek už dávno, no v prípade, že by plán nevyšiel, plánoval dokonca odchod. V Poľsku a Českej republike totiž mal iba mobilného operátora T-Mobile. Ak by akvizícia poľskej firmy nevyšla, uvažovalo sa o predaji českej dcéry, T-Mobile, ktorá patrí v krajine medzi menších operátorov. Záujem o ňu prejavil aj miliardár Petr Kellner, ktorý sa však nakoniec rozhodol pre kúpu českej dcéry spoločnosti Telefónica.

01 - Modified: 2005-09-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Komisia podporila regionálne letiská
01 - Modified: 2024-03-09 23:00:00 - Feat.: - Title: Výrobca fotoaparátov ​šokuje. Kupuje značku, ktorá stála pri zrode Oscarom ocenených filmov 02 - Modified: 2024-02-23 12:06:56 - Feat.: - Title: Deutsche Telekom vlani zdvojnásobil čistý zisk. Prispel k tomu predaj rádiových veží 03 - Modified: 2024-01-04 14:55:48 - Feat.: - Title: Z prenájmu do vlastného: premiér Fico kúpil byt pod Kalváriou. Koľko zaň zaplatil, zatiaľ nepovedal 04 - Modified: 2023-12-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Ideálna voľba na zimu? Toto sú najlacnejšie autá s pohonom všetkých štyroch kolies 05 - Modified: 2023-11-13 10:00:00 - Feat.: - Title: Muž kúpil na bazoši 2 500 tonovú loď. Je to ako prerábať 15 domov, hovorí o projekte, do ktorého nalial už milióny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 11:24