StoryEditor

Fico si dnes v Rusku uctí padlých vojakov

09.05.2015, 07:49
Autor:
npnp
Premiér Robert Fico v rozhovore pre slovenské média o svojej ceste do Ruska:

Máte počas svojho pobytu v Moskve naplánované osobné stretnutie s prezidentom Vladimirom Putinom?

Iba multilaterálne stretnutie, čo nie je vždy vhodné pre bilaterálne rozhovory. Je tu viacero prezidentov a predsedov vlád či generálny tajomník OSN. Vytvoril sa priestor na spoločnú večeru a obed. Prirodzene, vždy sa nájde možnosť na odovzdanie základného posolstva. Ako som však už avizoval, začiatkom júna ma čaká dlho pripravovaná pracovná cesta do Ruskej federácie.

Prečo ste sa rozhodli ísť do Moskvy?

Je v mojej hodnotovej výbave postaviť sa čelom k otázke uctenia si obetí druhej svetovej vojny. Ak je historický fakt, že na Slovensku padlo vyše 60-tisíc vojakov Červenej armády a množstvo vojakov prvého československého zboru, tak považujem za správne pripomenúť si ich doma, ale aj zájsť do krajiny, ktorá niesla najväčšiu mieru zodpovednosti v druhej svetovej vojne, teda Ruská federácia. Táto hodnotová výbava je veľmi blízka slovenskej verejnosti, ako sme už videli aj v piatok v Liptovskom Mikuláši.

Čo vás v Moskve čaká?

Dôležitý je akt položenia vencov k pamätníku neznámeho vojaka, okrem toho budem mať bilaterálne stretnutie s českým prezidentom Milošom Zemanom a zúčastním sa na štátnej oficiálnej recepcii, ktorá je organizovaná pri tejto príležitosti.

Budú tam okrem vás aj ďalší lídri?

Je tu napríklad predstaviteľ Grécka, ktorý príde položiť vence. Na vojenskej prehliadke budú prítomní veľvyslanci členských krajín Európskej únie.

Spomínali ste, že do Ruska pôjdete aj začiatkom júna. Čo budete počas tejto cesty riešiť?

Jej príprava bola aj obsahom medzivládnej rusko-slovenskej a slovensko-ruskej komisie. Potrebujeme ubezpečenie, že dodávka ropy bude udržiavaná. Minulý rok bola podpísaná zmluva, ktorá garantuje šesť miliónov ton ropy pre Slovensko a ďalších šesť miliónov ton ropy na tranzit. My potrebujeme vedieť, že tak naozaj aj bude.

A okrem ropy?

Ďalej máme otázku, čo bude s plynom. Nemôžeme sa len tak nečinne prizerať, keď tu je neoficiálne vyhlásenie Gazpromu, že v roku 2018 alebo 2019 Ukrajina prestane byť tranzitnou krajinou. Budeme sa pýtať Ruskej federácie – dobre, ale ako potom budú naplnené záujmy Slovenska? Potom tu máme otázku spracovania použitého jadrového paliva a ďalšie veci.

01 - Modified: 2007-05-28 19:04:00 - Feat.: 0 - Title: Former Justice Minister Criticizes Plans to Revise the Penal Code
01 - Modified: 2024-01-01 09:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Takto svet vítal rok 2024: Magické ohňostroje, útoky pyrotechnikou na záchranárov aj horiaca bytovka v Bratislave 02 - Modified: 2023-07-15 12:30:58 - Feat.: - Title: Deň dobytia Bastily prebieha takmer bez problémov. Francúzsky sviatok každoročne sprevádzajú výtržnosti 03 - Modified: 2023-05-29 20:55:40 - Feat.: - Title: Ukrajinský parlament schválil zákon o presune osláv Dňa víťazstva na ôsmeho mája 04 - Modified: 2023-05-06 07:00:00 - Feat.: - Title: Festival opitosti v starovekom Egypte či orgie plné alkoholu drog na počesť gréckeho boha. Prečítaj si, ako vyzerali párty v minulosti 05 - Modified: 2023-04-27 15:14:25 - Feat.: - Title: Kuba sa potýka s nedostatkom paliva, vláda preto aj zrušila masové oslavy 1. mája
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:22