StoryEditor

Megaprojekt po slovensky. Telenovela Višňové sa končí

10.06.2015, 00:00

Keď v roku 1998 Vladimír Mečiar poklepával základný kameň tunela Višňové, súčasný minister dopravy nemal ani 30 rokov. Jánovi Počiatkovi vtedy zrejme ani vo sne nenapadlo, že si síce nie rovnakú, ale podobnú akciu zopakuje. O 17 rokov neskôr. Nekonečný príbeh s názvom výstavba kľúčového úseku D1 – tunela Višňové sa skončila.

Včera sa oficiálne začalo s razením tohto megaprojektu za 410 miliónov eur, ktorý stavia spoločnosť Dúha veľkopodnikateľa Miroslava Remetu.

Ten ide do výstavby s najväčšou talianskou stavebnou spoločnosťou Salini Impregilo. „Tunel sa reálne razí a všetko nasvedčuje tomu, že termíny budú dodržané a v roku 2019 bude tento úsek spojazdnený,“ vyhlásil Počiatek.

Na megaprojekt čakajú aj firmy, ktoré sa vďaka tomu vyhnú problematickému úseku pod Strečnom. Ladislav Vachan z dopravnej spoločnosti DeutschMann Transport tvrdí, že Višňové im skráti dĺžku trasy medzi Žilinou a Martinom:„To nám prinesie časovú i finančnú úsporu.“

V súčasnosti sa na tomto úseku často tvoria kolóny, najmä v čase dopravnej špičky. Ako upozorňuje Ľubomír Palčák z Výskumného ústavu dopravného (VÚD), nový tunel zníži aj nehodovosť.

Na druhej strane – kým sa tunel postaví, rozhodne šťastní nebudú obyvatelia okolitých dedín. Skúsenosti s tým majú napríklad obce Ovčiarsko či Dolný Hričov, kde sa stavia tunel Ovčiarsko. Ľudia teda musia byť zvyknutí na to, že stredom obce prechádzajú nákladné autá napríklad aj so sutinou.

Tak sa znečisťovalo okolie ciest, chodníky či osobné autá v obci. Podľa predsedu Žilinského samosprávneho kraja Juraja Blanára platí, že keď sa rúbe les, lietajú triesky. Zatiaľ plán B v prípade, že ľudia budú naozaj nespokojní, nie je. „V prípade problémov je potrebné kontaktovať starostu alebo stavbyvedúceho,“ vyhlásil Blanár.

Zatiaľ to však vyzerá tak, že dosah na obyvateľov v dedinách pri tuneli Višňové bude miernejší ako pri tuneli Ovčiarsko. „Medzi Višňovým a Turím postavili obchádzku na stavbu, aby nemuseli jazdiť cez dediny,“ povedali nám na miestnom úrade v Turí.

Obyvateľ z Višňového, ktorý nechcel byť menovaný, zas dodal, že na jar cez túto obec vozili panely a unimobunky, ale teraz je tu pokoj:„Pevne verím, že na novej ceste nezabudnú na protihlukové steny.“

Blanár na našu otázku, či by nebolo rozumnejšie plánovať projekt od začiatku aj s obchádzkou dotknutých obcí, odpovedal, že problémom by bolo zvýšenie ceny:„Záujem je, aby sa všetky úseky stavali za čo najprijateľnejšiu cenu. Ak by sa mali postaviť cesty, ktoré by obchádzali obytné zóny, projekt by bol predražený,“ vysvetľuje predseda žilinskej župy.

01 - Modified: 2007-06-21 08:28:49 - Feat.: 0 - Title: Kauza Hedviga: Polícia už nového svedka preveruje
01 - Modified: 2022-04-16 14:40:57 - Feat.: - Title: Nové koľaje pri Bratislave? Štát dá skúmať desiatky kilometrov tratí v okolí Karpát, vrátane spoja do Stupavy 02 - Modified: 2022-04-06 08:40:45 - Feat.: - Title: Cestári desaťročia len kúrili a svietili. Plánované opravy nebudú stačiť, hovorí Doležal 03 - Modified: 2022-02-23 14:23:26 - Feat.: - Title: Doležal po vláde 04 - Modified: 2022-02-15 13:13:27 - Feat.: - Title: Kamionisti idú blokovať hraničné priechody. Z Bratislavy vyrážajú do Kútov 05 - Modified: 2022-02-14 09:27:10 - Feat.: - Title: V súťaži na dokončenie Višňového vidia firmy nepresnosti. Termín dostavby je opäť otázny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:34