StoryEditor

Ministerstvo žiada personálne zmeny

21.01.2003, 23:00

Výkonný výbor Fondu národného majetku SR včera odsúhlasil návrh na zvolanie mimoriadneho valného zhromaždenia Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Žiadosť o zvolanie valného zhromaždenia podalo ministerstvo hospodárstva, 51-percentný vlastník SPP, pričom program valného zhromaždenia obsahuje aj odvolanie a voľby členov Predstavenstva a Dozornej rady SPP.
Presné mená odvolaných a nominovaných osôb ostanú tajomstvom ministerstva a fondu až do schválenia valným zhromaždením, ktoré by sa malo konať do 40 dní od doručenia poverenia na zvolanie zhromaždenia. HN sa však podarilo zistiť, že medzi nominantmi figurujú Ján Kovarčík, právnik Transpetrolu, súčasný predseda predstavenstva a generálny riaditeľ a predseda Predstavenstva spoločnosti Transpetrol, Štefan Czucz (kde ho delegoval ruský Yukos), ale aj Michal Duranko.
Hovorkyňa ministerstva Katarína Ševčíková pre HN vyhlásila, že dôvodom výmeny je skutočnosť, že členovia v orgánoch SPP už nezastupujú štát: "Sú to bývalí zamestnanci ministerstva a nominanti bývalej vlády. Výmena nebude plošná, konkrétne mená zverejníme až po rozhodnutí zhromaždenia." Minister hospodárstva Robert Nemcsics vyhlásil, že zmeny v SPP sa budú diať po dohode s investorom: "Niektoré osoby figurujú v zozname na základe referencií investorov. Určite nejde o politickú nomináciu, aj keď v dozornej rade nebudú sedieť iba odborníci na tranzit plynu." Podľa ministra nebude v prípade Czucza konfliktom záujmov vykonávanie funkcie podpredsedu Predstavenstva SPP a predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa v Transpetrole. V dozornej rade už podľa Nemcsicsovho vyjadrenia nebudú štátni tajomníci. Zatiaľ sú v dozornej rade dvaja: Ján Sabol, bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva a Vladimír Tvaroška, súčasný štátny tajomník ministerstva financií.
Nemcsics včera tiež spresnil, že jeho rezort chce vypracovať analýzu dvoch variantov, týkajúcich sa zákona o veľkej privatizácii, do dvoch mesiacov. "V rámci analýzy budeme porovnávať navrhované dva varianty a na základe nej sa rozhodneme na úrovni koaličných partnerov o tom, či zákon o veľkej privatizácii otvoriť," povedal Nemcsics po stretnutí s prezidentom Rudolfom Schusterom.
Zoznam podnikov, v ktorých nastanú personálne zmeny
Slovenské elektrárne
ZSE
SSE
VSE
Paroplynový cyklus
SPP
Transpetrol
Zoznam: HN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:51