StoryEditor

Jahnátek vybral farmárov, ktorí nemusia súťažiť

30.01.2014, 23:16

Pestovatelia ovocia a zeleniny, včelári či vinári už nebudú musieť robiť žiadne súťaže. Avšak len pri časti nákupov, na ktoré použijú peniaze z Bruselu. V prípade začínajúcich včelárov ide napríklad o nákup včelárskej techniky, pri vinohradníkoch zas o nákup tovarov a služieb potrebných na obnovu vinohradov. Zmenu im umožní novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorú tento týždeň v tichosti schválili poslanci za stranu Smer-SD. Ak ju odobrí prezident, začne platiť v marci.

 

Konkurenčná nevýhoda

Výnimka sa tak bude vzťahovať len na nákupy financované z kapitoly spoločnej organizácie poľnohospodárskych trhov. V rokoch 2014 až 2020 sa cez ňu rozdelí 105 miliónov eur.

Rezort pôdohospodárstva zdôvodňuje udelenie spomínanej výnimky potrebou zvýšiť konkurencieschopnosť tejto skupiny farmárov v rámci únie. V okolitých členských krajinách sa vraj súťaže pri týchto typoch podpôr nerobia vôbec alebo len v minimálnej miere. Povinnosť robiť verejné obstarávanie v takýchto prípadoch je výrazne negatívny zásah, ktorým sa jednoznačne zníži čerpanie podpôr z prostriedkov – zdôvodňuje agrorezort.

Partner advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c Andrej Leontiev však upozorňuje, že európske právo takúto výnimku nepozná. Zaujímalo by ho preto, ktoré štáty už takúto výnimku majú. Kritizuje tiež, že tieto závažné zmeny boli prijaté bez toho, aby k nim prebehlo štandardné pripomienkové konanie.

Andrej Králik zo zastúpenia Európskej komisie na Slovensku tvrdí, že rozpor bude možné zistiť až po tom, čo zákon definitívne schvália a zašlú komisii na notifikáciu. Ak by sa skutočne ukázal a farmári by už medzitým nakupovali napriamo, hrozili by nám sankcie.

 

Výhrady farmárov trvajú

Zástupcovia poľnohospodárov tento ústretový krok vlády privítali, avšak s viacerými pripomienkami. Tvrdia, že ide len o malú zmenu a ich hlavné výhrady k tendrom aj naďalej pretrvávajú. „Sú zdĺhavé, komplikované a ako víťazi z nich často vychádzajú dodávatelia, ktorých poľnohospodári nepoznajú a ponúkajú zlú kvalitu,“ tvrdí hovorca Slovenskej poľnohospodárskej komory Stanislav Nemec. Agroministra Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD) preto aj naďalej žiadajú, aby mohli vo väčšej miere zasahovať do výberu dodávateľov.

Pri projektoch, do ktorých investujú viac ako polovicu vlastných zdrojov, by sa podľa Nemca mohol napríklad uplatňovať systém, pri ktorom si farmári vyberú víťaza z troch cenových ponúk. Farmári sú tiež nespokojní s povinnosťou robiť verejné obstarávania ešte pred podaním samotnej žiadosti o dotáciu.

01 - Modified: 2005-12-29 12:38:48 - Feat.: 0 - Title: Koniec roka praje akciovým fondom
01 - Modified: 2024-04-26 13:46:39 - Feat.: - Title: Novela zákona by farmárom mohla pomôcť s likvidáciou nežiadúcej vegetácie 02 - Modified: 2024-04-26 07:31:46 - Feat.: - Title: Poslanci začali piatkové rokovanie debatou o finančnej výpomoci farmárom. Štát im pomôže, kým dostanú dotácie 03 - Modified: 2024-04-25 16:11:57 - Feat.: - Title: Rezort financií podrží farmárov, kým dostanú dotácie. Má im poskytnúť finančnú výpomoc 04 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 05 - Modified: 2024-04-26 15:41:30 - Feat.: - Title: Farmárom majú s problémami pomôcť bezúročné pôžičky od štátnej banky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 09:51