StoryEditor

Váhostav zarába, veritelia musia na svoje peniaze čakať

28.08.2015, 00:00
Štát by mal začať vykupovať pohľadávky v najbližších dňoch.

Trpká príchuť. Tak hodnotí jeden z veriteľov stavebnej firmy Váhostav jej hospodárske výsledky za prvý polrok. Spoločnosť Technická obnova a ochrana železníc mala až sedemdesiat percent svojich zákaziek s firmou Juraja Širokého. Váhostav po začatí reštrukturalizácie zarobil za prvý polrok tohto roka 1,4 milióna eur. V druhej časti roka by mal dokonca ešte pridať, rok plánuje ukončiť so ziskom 7,5 milióna. Firma, ktorá sa však zaručila za ich dlhy, uvidí svoje peniaze až v júni budúceho roka, aj keď ide o dva štátne podniky.

Hospodária efektívnejšie

Váhostav mal vďaka zákazkám tržby v hodnote sto miliónov eur. Je to rovnaká suma ako za celý minulý rok. Po kompletnej zmene vedenia tomu vďačí hlavne zefektívneniu hospodárenia, tvrdí firma. „Ten istý počet zamestnancov dokázal vyprodukovať dvojnásobne viac,“ povedal hovorca spoločnosti Tomáš Halán. Firma sa chváli aj dôslednejším nakupovaním materiálu. Či sa neefektívne hospodárilo v minulosti, Halán komentovať nechcel. „Nedá sa povedať, že sa predtým nakupovalo rozumne, ale teraz sa robí viacero súťaží a dôslednejšie sa vyberajú dodávatelia,“ vysvetľuje Halán s tým, že teraz sa firme lepšie rokuje s partnermi ako v čase poškvrnenej povesti, keď jej hrozil konkurz. Aj keby očakávaný zisk firma zvýšila, neznamená to, že veritelia dostanú viac. Váhostav musí totiž dodržiavať reštrukturalizačný plán.

Zlyhanie vlády

Na jednej strane veritelia vítajú, že sa Váhostavu darí. Môžu zatiaľ rátať s istotou, že sa mi splatí časť faktúr. Ale keďže na ne stále musia čakať, nepozerá sa im na zvyšovanie zákaziek ľahko. „Ak sa firma tak jednoducho môže zbaviť dlhov a pokračovať vo svojej činnosti, je to zlyhanie vlády,“ hovorí generálny riaditeľ Technickej obnovy a ochrany železníc Peter Kunkela. Jeho firme je dlžný Váhostav 335-tisíc eur. V reštrukturalizácii im priznali pohľadávku 180-tisíc eur. Ale napríklad o ďalších 130-tisíc prišli, keď sa zastavili práce a ich vlastná technika bola zablokovaná. Podľa Kunkelu je dôležité, aby sa týmto prípadom začali zaoberať kompetentní a neskončil sa len čiastočným odškodnením.

Vykupovanie pohľadávok v septembri

Minister financií Peter Kažimír po rokovaní vlády potvrdil, že výzvu na odkupovanie pohľadávok zverejnenia v prvých septembrových dňoch. „Slovenská reštrukturalizačná v spolupráci so Slovenskou záručnou a rozvojovou bankou a so Slovenskou konsolidačnou agentúrou je pripravená spracovať reakcie verejnosti a následne aj vyplácať sumy,“ povedal minister financií. Vláda schválila návrh na zabezpečenie postupov pri odkupovaní pohľadávok nezabezpečených veriteľov. Odpredať svoju pohľadávku štátu plánuje aj Technická obnova a ochrana železníc. Podľa prieskumu, ktorý urobil Váhostav medzi veriteľmi, až 96 percent z nich plánuje svoju pohľadávku predať štátu. Oficiálne číslo však bude známe v marci, keď sa ukončia výzvy od štátnej akciovky.

Ako prebieha reštrukturalizácia Váhostavu

Váhostav prisľúbil vyplatiť 18,75 percenta pohľadávky veriteľom v nasledujúcich piatich rokoch. Tento podiel je okolo 44 miliónov eur. Prvá platba veriteľom Váhostavu by mala prísť 30. júna 2016, keď riaditeľ firmy Marián Moravčík avizoval vyplatenie okolo päť miliónov eur. Zvyšný podiel do 50 percent bude vyplácať v nasledujúcich piatich rokoch. Potom si môžu veritelia nárokovať zvyšný podiel v akciách Váhostavu. Vláda prišla s vlastnou alternatívou, keď schválila postupy, ktoré jej umožňujú odkúpiť pohľadávky skôr. Zriadila na to štátnu akciovku Slovenská reštrukturalizačná, ktorá bude vykupovať 50-percentné pohľadávky do výšky 200-tisíc eur. A to aj v prípade, že pohľadávka v nominálnej hodnote vysoko prevyšuje túto maximálnu hranicu. Štát to bude stáť maximálne 22 miliónov eur. Peniaze na to vzal z bankového obvodu.

 

01 - Modified: 2007-09-04 06:39:00 - Feat.: 0 - Title: Rozhovory o Kosove zaznamenajú kľúčový posun
01 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný 02 - Modified: 2024-01-14 09:00:44 - Feat.: - Title: Minulý rok boli vyhlásené stovky konkurzov. Ich počet vzrástol takmer o 20 percent, ukazuje analýza 03 - Modified: 2023-11-12 18:00:00 - Feat.: - Title: Prichádza vlna bankrotov podnikov 04 - Modified: 2023-11-05 08:46:56 - Feat.: - Title: Počet konkurzov a reštrukturalizácií podnikov na Slovensku výrazne vzrástol 05 - Modified: 2023-10-19 13:19:29 - Feat.: - Title: Znalec Kočner údajne zobral 15-tisíc od Bödöra za posudok chrániaci Širokých. Stále je v ministerskom zozname
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:29