StoryEditor

Blika v Trebišove hlási hromadné prepúšťanie

21.01.2010, 21:08
Autor:
TASRTASR

Hromadné prepúšťanie všetkých 60 zamestnancov nahlásil dnes na trebišovský Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) dánsky investor firma Blika. Zamestnanci sú zatiaľ doma na 60 % mzdy. Príčinou prerušenia výroby bolo zastavenie dodávok elektriny zo strany vlastníka Priemyselného parku (PP) Trebišov, s. r. o., ktorý síce nie je distribútorom elektrickej energie, ale patrí mu trafostanica.

Ako sa vyjadril dnes na tlačovej konferencii trebišovský primátor Vladimír Anďal, vlastník PP pristúpil k tomuto kroku po tom, čo sa zastavil tok platieb za nájomné od Bliky pre vlastníka.

"Dôvod bol ten, že mesto nemá od vlastníka faktúru, ktorú by mohlo uhradiť. Vyzývame ho, aby tak urobil a faktúru vystavil. Podľa nás to nechce urobiť jednak preto, že mu súčasná výška nájomného nevyhovuje, ale má aj ďalšie požiadavky voči mestu, ktoré samospráva v tomto čase nevie splniť," povedal pre TASR primátor. Podľa neho môže neriešenie sporu ohroziť celý projekt, ktorý bol financovaný z európskych peňazí. Mesta naň získalo 5,31 milióna eur a primátor nevylúčil, že ich budú musieť vrátiť.

Jeden z konateľov PP Jaroslav Kocák uviedol, že problém je oveľa zložitejší a dlhodobejší. Od zmluvy s mestom odstúpili vlani v októbri a so samosprávou majú kvôli situácii v priemyselnej zóne viacero sporov. Okrem nájomného od Bliky, ktoré konatelia považujú za dumpingové, je to, ako uviedol Kocák, aj neochota mesta podieľať sa na dofinancovaní projektu a údajne si neprávom privlastnilo aj istú časť majetku. Východisko vidí konateľ buď v novej dohode s mestom, alebo v zmluve s dánskym investorom o novom vyššom nájomnom.

Generálny riaditeľ Bliky Ole Kaack podľa vlastných slov nechce opustiť Trebišov a presťahovať výrobu inde. Naopak, spoločnosť má zámery ju rozširovať a vytvárať ďalšie pracovné miesta. O pomoc pri riešení situácie požiadal Ministerstvo hospodárstva SR a vec postúpil aj na súd s tým, aby prijal predbežné opatrenie umožňujúce obnoviť výrobu.

Podľa riaditeľky trebišovského ÚPSVaR Jany Mondikovej sa zamestnanci stali rukojemníkmi sporu. Ako uviedla, v okrese je vysoká miera nezamestnanosti a každé stratené pracovné miesto by bolo veľkou chybou.

Blika pôsobí v Trebišove od roku 2007 ako zatiaľ jediný investor PP. Vyrába šatníkové skrinky na využitie v rôznych sektoroch.

01 - Modified: 2024-04-10 09:58:25 - Feat.: - Title: Ozbrojené sily upozorňujú na plánovaný presun tankov Leopard v okolí Trebišova 02 - Modified: 2024-03-06 18:10:52 - Feat.: - Title: Má Rusko za chrbtom a zálusk na post prezidenta. Ako vyzerá výjazd „kráľa alternatívnych médií“ medzi voličov 03 - Modified: 2023-12-14 10:40:26 - Feat.: - Title: V Trebišove platí druhý stupeň povodňovej aktivity, vodu už niekoľko dní prečerpávajú 04 - Modified: 2023-11-21 11:45:24 - Feat.: - Title: Tragédia na východe Slovenska. 15-ročný chlapec spadol zo strechy základnej školy, záchranári mu už nevedeli pomôcť 05 - Modified: 2023-09-27 13:28:32 - Feat.: - Title: Mesto Trebišov zrekonštruovalo Materskú školu na Ulici 29. augusta
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:18