StoryEditor

Výroba v Novákoch pokračuje, zákon to umožňuje

14.01.2010, 12:56
Autor:
TASRTASR

Pokračovanie výroby v Nováckych chemických závodov (NChZ), a. s., Nováky, ktoré sú v konkurze pre pokutu od Európskej komisie (EK) za účasť v kartelovej dohode, je v súlade so zákonnými podmienkami.

Uviedol to správca konkurznej podstaty úpadcu Miroslav Duračinský pre TASR. Dodal, že je to v zmysle zákona o niektorých opatreniach týkajúcich sa strategických spoločností o zmene a doplnení niektorých zákonov je správca povinný zabezpečiť, aby nedošlo k bezdôvodnému hromadnému prepúšťaniu. Odpovedal tak na otázku, na základe čoho rozhodol o pokračovaní prevádzky NChZ a z čoho vychádza, že nedôjde k prepúšťaniu zamestnancov.

Správca reagoval aj na očakávanie primátora Novák Dušana Šimka, aby NChZ, pokiaľ bude pokračovať výroba ako doteraz, riadne platili daň z nehnuteľností. Správca v tejto súvislosti informoval, že bude postupovať "striktne v zmysle príslušných ustanovení zákona o konkurze a reštrukturalizácii". Odmietol podať informáciu o tom, aké výsledky vo výrobe, či exporte dosiahla spoločnosť NChZ v minulom roku, prípadne ako by sa vyvíjala jej ekonomika bez vplyvu pokuty. Správca argumentoval, že "tieto údaje nie sú verejne dostupné". Nespresnil ani to, kedy predpokladá, že by už mohlo dôjsť k predaju tohto strategického podniku. Podľa neho "táto skutočnosť závisí od rozhodnutia príslušných orgánov oprávnených v zmysle zákona o konkurze a reštrukturalizácii uložiť záväzný pokyn na speňaženie majetku".

Pokračovať v prevádzke úpadcu NChZ odporučil v pondelok (11. 1.) novozvolený veriteľský výbor, ktorý sa v Novákoch zišiel na svojom prvom zasadnutí. Duračinský vtedy povedal, že "to znamená zachovanie prevádzky a zamestnanosti". Dodal, že sa iba oboznamuje s agendou a prevádzkou spoločnosti. Uvedomuje si dôležitosť podniku ako majoritného zamestnávateľa v regióne, významného exportéra a výrobcu chemických produktov, preto bude k akýmkoľvek rozhodnutiam pristupovať s maximálnou obozretnosťou.

V júli minulého roka EK udelila NChZ pokutu vo výške 19,6 milióna eur za účasť v chemickom karteli deviatich firiem z celej Európy. Pokuta, ktorú uložila NChZ, je pritom vôbec najvyššou spomedzi všetkých účastníkov kartelu, predstavuje jednu tretinu z celkovej sumy pokuty. Komisia tak podľa vedenia NChZ rozhodla aj napriek tomu, že dostala od manažmentu množstvo relevantných dôkazov o finančnej situácii v podniku a jeho dôležitosti pre región a Slovensko. Okresný súd v Trenčíne rozhodol 24. septembra 2009 o začatí konkurzného konania spoločnosti. Vláda SR v závere minulého roka zaradila novácku chemičku medzi strategické podniky s cieľom udržať výrobu a zamestnanosť. V prípade potreby, po ukončení konkurzu, má štát prednostné právo ju odkúpiť.

01 - Modified: 2024-05-01 18:01:30 - Feat.: - Title: Farmárom na juhu Slovenska hrozí konkurz. Zamestnávajú desiatky ľudí 02 - Modified: 2024-04-22 17:06:16 - Feat.: - Title: Pred dekádou priniesli na Slovensko nový typ reklamy, teraz krachujú 03 - Modified: 2024-04-12 14:19:49 - Feat.: - Title: Nemci prišli za lacnou silou a obsadili slovenskú ikonu socializmu. Teraz sa sami posielajú do konkurzu 04 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 05 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 20:04