StoryEditor

Železniční odborári sa odvolajú

04.02.2003, 23:00

Spor medzi odborármi a vedením železníc pokračuje aj po skončení štrajku. Odborári sa chcú odvolať proti rozhodnutiu súdu, po ktorom štrajk skončili.
Žaloba o nezákonnosti štrajku, ktorú ešte v piatok podali na okresný súd Bratislava I Železnice SR a Železničná spoločnosť, obsahuje niekoľko procesných chýb. Žaloba, ako aj jej doplnenie, ktorým Železnice SR označili štrajk svojich zamestnancov za protiústavný, boli spísané komerčným právnikom Jánom Cirákom. Procesné chyby obsahujú aj rozhodnutia okresného súdu, pretože sudkyňa Zuzana Posluchová rozhodla podľa dátumu uvedeného na dokumente o oboch prípadoch ešte v roku 2002.
Odborári sa odvolajú do ôsmich dní, nepredpokladajú však, že súd rozhodne o zákonnosti alebo nezákonnosti štrajku. "Nás viac ako procesné chyby udivila skutočnosť, že toto predbežné rozhodnutie bolo doručené spolu s vyhrážkami všetkým štrajkujúcim v celej republike takmer zároveň ako štrajkovému výboru, pričom aj médiách v tomto čase označili tento štrajk za protizákonný. Súd o tom však ešte nerozhodol," povedal predseda Odborového združenia železničiarov Jozef Schmidt. Podľa neho odborári dosiahli morálne víťazstvo. Podľa odborárov je návrh na prerušenie štrajku protiústavný. "Rozhodol tak súd a ja to nechcem komentovať," skonštatoval riaditeľ Železníc SR Ladislav Saxa. Podania na súd spísali právnici, ktorí sú podľa neho za to platení, a teda aj zodpovedajú za správnosť.
Trojdňový štrajk podľa hovorcu Železníc SR Jána Keresteša spôsobil spoločnosti celkové škody 61,4 milióna korún. Železničná spoločnosť pôvodne odhadla svoje straty na jedenásť miliónov korún a spresnené budú na budúci týždeň. V žalobe predpokladali obe spoločnosti škody päť miliárd korún. Škody v prípade zákonného štrajku budú znášať spoločnosti, v prípade nezákonnosti odborári. Železnice očakávajú, že niektoré firmy dotknuté štrajkom si budú nárokovať náhradu. Avizovali to už napríklad Novácke chemické závody a Slovnaft.

Postup rozhodnutia
Žaloba o nezákonnosti štrajku podaná 31. 1. 2003
Uznesenie, ktorým sa prerušil štrajk vydané 3. 2. 2002
Doplnenie žaloby spísané 2. 3. 2003
Uznesenie k doplneniu žaloby 3. 2. 2002

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:59